Министерска клетва застигна нашия тенисист


Министерска клетва застигна нашия тенисист
Министър Мариана Георгиева сияе под ударите на сурвачките и пророкува, че годината ще бъде „мирна, плодотворна и благодатна” Снимка: Министерство на младежта и спорта
24 Януари 2014, Петък


В последните години сурвакарството изцяло мина в ръцете на мургавите ни сънародници. Нарамили сурвачки и нагиздени в народни носии, цели тълпи циганчета обикалят

Автор: Диана Славчева

 по новогодишните празници улици, площади и учреждения.
Тази година попаднаха и в Министерството на младежта и спорта, където по случай ромската Нова година натупаха със сурвачките си гърбината на министър Мариана Георгиева. С умиление тя приветства сурвакарчета от училище „Св. Паисий Хилендарски” от Гълъбово: „Благодаря за пожеланията от моите гостенчета. Когато годината започва с мили пожелания, топли детски усмивки и искрящи очички, означава, че ще бъде мирна, плодотворна и благодатна”.

Госпожата, станала популярна с култовите си реплики „пълен конфиденс” и „интровертност на духа”, преди време предложи средствата, отделяни за спорт от Българския спортен тотализатор, да се увеличат от 17 % на… 18 %. Няма какво да й придиряме – тя все пак е завършила българска филология и е започнала професионалната си кариера като учител по български език и литература в една ботевградска гимназия. Никъде в биографията й не се споменава да се е занимавала някога с математика или пък със спорт. Което, разбира се, не попречи да бъде избрана за министър на спорта. Затова нека й простим лиричните фразеологични изблици за „искрящите очички” на циганчетата.

Що се отнася до триумфа на българския тенисист Григор Димитров, нека припомним, че след като спечели първия си трофей от мъжката верига на Международната тенис асоциация (АТР) в Стокхолм, той беше стимулиран финансово от министърката с цели… двадесет хиляди лева. Толкова даде тя и на Цвети Пиронкова за спечелената от нея първа титла от турнира на WTA.
И малките деца знаят, че тенисът е спорт, в който наградният фонд се измерва в милиони.

Само за миналата година на турнира на Уимбълдън играчите си разделиха сума от 26 милиона долара, което е увеличение с 40 % спрямо предходната 2012 г. На Откритото първенство на Австралия през януари 2013 г. (където сега жъне успехи нашата ракета) пък организаторите раздадоха 31.1 милиона долара, което отбеляза рекорден скок за период от един сезон. В останалите три турнира от Големия шлем през миналата бяха раздадени средно 25.5 долара на US Open и 35 милиона долара на "Ролан Гарос", където се очаква до 2016 г. наградният фонд да се увеличи с още 10 млн. евро.

В интерес на истината, специално по повод новия олимпийски цикъл за Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. в края на октомври Спортното министерство обеща да даде на най-добрия ни тенисист целева субсидия от сто хиляди лева за подготовката му.
Но да оставим настрана парите. Нека видим какво рече министър Георгиева на нашата ракета номер едно, когато той отбеляза победата си във веригата на АТР: „Пожелавам му от все сърце да бъде здрав, да няма контузии и догодина да зарадва България поне с полуфинал в някой от турнирите на Големия шлем“.

Защо точно го обрече да стигне само до полуфинал, а не да спечели Шлема – не е много ясно. По принцип в такива случаи винаги се очаква някой спортист да постигне максимума в кариерата си – поне всички мечтаем и стискаме палци за това. Дали пък не го ориса да се размине с голямата победа, само за да си спести министерското поощрение от 20 000 лева?!
Но фактът си е факт – Гришата отпадна на четвъртфинала на Откритото първенство на Австралия от световния №1 в тениса Рафаел Надал, който бая се озори, за да спре победната серия на нашенеца.

Иначе все пак Георгиева призна: „Нашият Григор Димитров заслужава повече от това, което можем и правим като Министерство на младежта и спорта на този етап”.  Но пък даде и рецептата си как това може да се преодолее – направо без пари: „Тренировки, тренировки, постоянство и успехът идва неминуемо”!

Още по-фундаментално звучат думите й, изречени в интервю за в. „Монитор” в края на ноември миналата година: „Държавното финансиране не е единствената форма. Европейска България не може да се „консервира“ по нашенски. Принципът на „ветрилото“ досега по отношение на финансирането на федерациите – на всеки по малко, е причината и за въпроса Quo vadis? (ще рече на български „Накъде отиваш?”) пред българския спорт”. 

Принципът на „ветрилото” очевидно е любим на спортната министърка филоложка. Тя го употребява за щяло и нещяло, без никой да знае каква е същността му. Дали пък той не е в основата на това българският спорт да се развива не следствие благословията и усилията на родните ни управници, а с вносни школи и инициативи.
Най-пресният пример за това е планираното за 4 февруари представяне на футболни лагери с английски език, които ще бъдат презентирани на българската публика от… мениджърите на „Манчестър юнайтед футболни училища”.

Ами да ни е честито. Пък нашите треньори и спортисти да си ходят на работа в чужбина, където ще бъдат ценени, уважавани и добре заплатени. След тях ще потеглят и онези българчета, дето ще ги обучат от „Манчестър юнайтед” не само да ритат топката, но и да говорят добре английски, та да не ръсят нелепости от рода на „айн, цвайн, дрън” като Камата.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
04.07.2014 21:32:39
0
0
Тази празна тиква за нищо не става.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки