Честит празник


Честит празник
Кметът на Созополската община по традиция води литийното шествие до пристанището
06 Декември 2013, Петък


България празнува Никулден

Автор: Огнян Марков

Според официалния календар 6 декември (Никулден) е празник на Бургас, Царево, Симеоновград и Черноморец. Денят на покровителя на моряци и рибари, търговци и банкери и на дарителите св. Николай Мирликийски обаче се отбелязва в цялата страна и особено церемониално по Черноморието.

Навсякъде още от ранни зори се провеждат тържествени литургии и литийни шествия. Лодки и риболовни кораби пък се включват в старинен ритуал навътре в морето. Плавателните съдове застават с носа си на изток, докато във водата се хвърлят венци в памет на загиналите моряци и рибари и за здравето и добрия улов на живите.
Задължителните елементи на празничната трапеза през деня са два - рибата и червеното вино. А вечерта, съгласно традицията - шаран, пълнен с орехи.

В най-стария град по Черноморието – Созопол, шествието от църквата до пристанище по традиция ще поведе кметът на града Панайот Рейзи, с иконата на светеца в ръце. В Несебър празненството има по-официален характер, но затова пък културната програма, организирана от общината, превръща зимния ден в истински карнавален празник.
В Царево, след сливането на двете литийни шествия от храмовете “Св. цар Борис I” -  Царево и “Св. Успение Богородично” в кв. “Василико”, се отслужва водосвет на пристанището, следва концерт на съставите на читалище „Г. Кондолов“, а рибният курбан за здраве се раздава от 12 ч. на обяд. Вечерта в голямата читалищна сграда пък ще има тържествен концерт.

В Бургас тържествата са организирани на две места – традиционно на пл. „Тройката“, където множеството кебапчийници на открито вече работят, и в ж.к. „Меден рудник“ пред храма „Св. Николай Чудотворец“, където е предвидена музикална програма. Рибена чорба ще се раздава и на двете места.
По цялото Черноморие на този ден светват елхите и градските украси, с което се поставя началото на подготовката за Коледните, новогодишните празници и януарските именни дни след тях.

Никулден всъщност се отбелязва в цялата страна по същия тържествен начин. В Стара Загора, например, в най-големия казан в България, Ути Бъчваров ще сготви цели 2500 порции рибен курбан.
На работна вълна непосредствено преди Никулден и по време на празника са само инспекторите от ИАРА, които полагат големи усилия да спрат или поне да ограничат незаконния улов на сладководна риба у нас.
Редакцията на „Десант“ честити празника на всички именници и им пожелава крепко здраве и дълъг живот.


По Никулден в Несебър Графити с морски сюжети украсиха стената до сградата на общината в Бургас

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки