„Върви, народе възродени” смущавал мюсюлманите...


„Върви, народе възродени” смущавал мюсюлманите...
Факсимиле от публикацията на worldbulletin.net, Идеята на снимката е да покаже колко много турци живеят в Кърджали
06 Декември 2013, Петък


Скандален филм представя Кърджали като турска провинция

Автор: Камен Колев

Мюсюлманското население в Кърджали се смущава от песните, които се носят от градския часовник, а градът е турска провинция. Такива внушения прави скандален филм на турската телевизия TRT, както и няколко проислямистки сайта, като worldbulletin.net.
В статията на това електронно издание се твърди, че песните от градския часовник, който е един от символите на Кърджали, както и звънът на църковните камбани от храма „Свети Георги Победоносец”, обиждали турското население.

„Маршът за българската независимост, който е създаден послучай отделянето на България от  Османската империя, се излъчва почти всеки ден от историческата часовникова кула на Кърджали. Градът, в който живеят близо 150 хиляди души, е само на 90 км разстояние от Турция. Етническите турци представляват 70 на сто от общия брой на населението. Край Кърджали има 115 турски села”, се казва в публикацията на сайта, с което се внушава, че едва ли не районът около етническия град е турска провинция.

По-нататък се твърди, че турците в България все още са обект на гонения и репресии, макар комунизмът отдавна да си е отишъл. Тезите са взети от филма на турската телевизия TRT, в който основен акцент е градският часовник. От него на всеки час звучат мотиви от възрожденски песни. Идеята за това датира от 70-те години на ХХ в., когато в Кърджали се разчува за 12-ъгловия купол на катедралата “Вабел” в Краков, на който се появявал механичен тромпетист и изсвирвал мелодия на всеки час.

Идеята е реализирана и от 35 години на всеки кръгъл час от градския часовник звучат родолюбиви песни. В 6 часа кърджалийци се събуждат с “Питат ли ме де зората…”, а вечер в 22 ч. заспиват с “Къде си, вярна ти любов народна…”.  На 24 май часовникът е специално програмиран и през целия ден на кръгъл час звучи химнът „Върви, народе възродени”. Въпреки че песните от часовника, звънът на църковните камбани и призивът за молитва от джамията „Меркез” са се превърнали в част от ежедневието на кърджалийци, според турските медии, патриотичните песни и звънът на камбаните са неприемливи и обиждат мюсюлманското население в града.

В статията се казва, че макар „антитурските маршове” да смущават местните мюсюлмани, едва ли някакви правозащитни инициативи ще дадат ефект. Статията подробно описва изселването на турците и т. нар. „възродителен процес“, като остро критикува някогашното комунистическо управление и прави препратки към сегашния „репресивен” спрямо турците стил на управление на страната.

В заключение се посочва: „Резултатът от последното преброяване на населението в България показа, че 10% от общо 7,5 милиона души имат турски произход . Кърджали, Шумен, Пловдив, Силистра и Добрич са градовете, в които населението от етнически турци доминира”.

Публикацията, която се появи и в кърджалийски медии, предизвика серия остри коментари. В интернет форумите дори се появиха мнения на хора от смесени бракове в защита на уникалната часовникова кула. „Тези песни са били написани от най-големите български поети още преди комунизма. България е била 500 години под османско робство и тази част от нашата история никога няма да бъде забравена. В днешно време българите и турците живеят в дух на добри съседски отношения, помагат си едни на други, и този, който е написал статията, иска единствено да нагнетява етническо напрежение”., пише 34-годишна жена от българо-турски произход.

В друг коментар се казва: „На нас, помаците, тази музика изобщо не ни пречи, напротив - радваме се, че я има и я чуваме всеки ден! Кърджали се намира в България, затова ще звучат български патриотични песни!”
Подкрепя го и друг жител на Кърджали: „Ще живеем в мир и пропагандните статии и политически спекулации винаги ще бъдат далеч от нашите умове и усти”.


Часовникът, който смущавал турците в Кърджали

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки