Собственост и използване на земеделските земи


Собственост и използване на земеделските земи
21 Ноември 2013, Четвъртък


Молбата ми към вас е да направите по-широко тълкуване на разпоредбата на чл. 19в, ал. 4 от Правилника за приложение на Закона за собствеността и ползването

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

на земеделските земи (ППЗСПЗЗ), тъй като имам проблем с него – и по-точно с тълкуването му от страна на Общинска служба „Земеделие” (ОС „З”). Ето какви са възможните варианти според мен за получаването на удостоверителния документ – т. нар. депозитарна разписка.

І-ви вариант: Молбата по чл. 10в, ал. 2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) се подава от дядо ми. След като се издаде решението за признато право на обезщетение, се издава от Централния депозитар удостоверителен  докумен – депозитарна разписка, която се получава в ОС „З” и се връчва на притежателя – в случая дядо ми.

ІІ-ри вариант: Докато се изготвя депозитарната разписка, тоест не е още получена в ОС „З”, дядо ми се преселва на оня свят. Кой ще получи в случая удостоверителния документ, който вече е в ОС „З”? Логично е това да е един от неговите наследници. Въпросът е: как да стане това получаване? Възможно ли е при тази ситуация един от наследниците да подаде молба до ОС „З”, придружена с удостоверение за наследници, от което да се вижда, че подалият молба е наследник на починалия ми дядо и на това основание да получи документа?

ІІІ-ти вариант: Дядо ми е починал много отдавна, наследници са останали неговите внуци. Молбата по чл. 10в, ал. 2 от ЗСПЗЗ се подава от един от неговите  внуци, който до ОС „З” съм аз. Завежда се, както си му е редът, преписка. Разглежда се молбата от ОС „З”, след което се издава решение за признато право на обезщетение и което решение ми се връчва. На това основание се издава удостоверителния документ на името на дядо ми. При така извършената процедура от мен: подадена молба, на основание на която се издава решение за признато право на обезщетение на името на дядо ми, следва ли да ми се връчи и депозитарната разписка на името на моя дядо? Може ли да ми се откаже и какво ще е основанието за отказа?

ІV-ти вариант: В чл. 19в, ал. 4 от ППЗСПЗЗ е казано: при починал собственик удостоверителният документ се получава от един от наследниците. Как се тълкува изразът „един от наследниците”; да се разбира ли, че този „един от наследниците” ще е този, който е подал молбата по чл. 10в, ал. 2 от ЗСПЗЗ, (или е друго упълномощено лице и кое точно е  това „друго упълномощено лице”) след представяне на нотариално заверено пълномощно, валидно удостоверение за наследници и документ за самоличност.

Ангел Крецов,
Варна

В чл 19в, ал. 4 от ППЗСПЗЗ е описан редът за връчване на удостоверителните документи за притежаване на поименни компенсационни бонове. Съгласно тази разпоредба:
„Получените в общинските служби по земеделие чрез Централния регистър на компенсаторните инструменти удостоверителни документи се връчват на притежателите на поименните компенсационни бонове или на упълномощени от тях лица. При починал собственик удостоверителният документ се получава от един от наследниците или от друго упълномощено от тях лице след представяне на нотариално заверено пълномощно, валидно удостоверение за наследници и документ за самоличност.”

От логическото и граматическо тълкуване на разпоредбата на чл. 19в, ал. 4 от ППЗСПЗЗ става ясно, че законодателят изисква при починал собственик депозитарната разписка да се получи от един от наследниците или от друго упълномощено от тях лице, само след представяне на нотариално заверено пълномощно, валидно удостоверение за наследници и документ за самоличност. Нормата е императивна и не допуска разширително тълкуване на текста й. Съгласно същата пълномощното трябва да изхожда от всички наследници, когато се упълномощава трето лице, съответно от всички останали наследници, без този наследник, когото упълномощават да получи удостоверителния документ, като пълномощното трябва да е нотариално заверено.

Следователно при починал собственик удостоверителният документ се получава от един от наследниците или друго упълномощено от тях лице, след представяне на валидно удостоверение за наследници, нотариално заверено пълномощно и документ за самоличност. Като следва да се има предвид, че изискването е за представяне на доказателства за всички наследници на общия наследодател, независимо дали наследяват или не, като административният орган е този, който следва да съобрази тези данни и да определи кръга от правоимащи лица, съответно редовността на упълномощаването, както при упълномощаване на трето лице, извън кръга на наследниците, така и при упълномощаване на един от тях.

Такава е и константната съдебна практика. Така например в мотивите на РЕШЕНИЕ № 12307 от 8 декември 2006 г. по адм. д. № 9450/2006 г., ІV ОТД. на ВАС се казва :
„Съгласно изречение второ, в случаите, когато собственикът е починал, удостоверителният документ се получава от един от наследниците или друго упълномощено от тях лице, след представяне на валидно удостоверение за наследници, нотариално заверено пълномощно и документ за самоличност. Текстът е логическо продължение на първото изречение.

От граматичното тълкуване на изречение второ на нормата следва изводът, че се изисква представяне на нотариално пълномощно и удостоверение за наследници както от наследник, получаващ удостоверителния документ за всички наследници, така и от третото лице, упълномощено за това от тях. Целият израз „след представяне на нотариално заверено пълномощно, валидно удостоверение за наследници и документ за самоличност" представлява едно обстоятелствено пояснение за време, начин и цел, което пояснява сказуемото „се получават".

Допълнения на сказуемото са „един от наследниците" и „друго упълномощено от тях лице" т.е. условията за извършване на действието, посочени в обстоятелственото пояснение, са относими и за двете категории лица (допълнения в изречението). Този извод се потвърждава и от употребеното от законодателя безлично отглаголно съществително „представяне", в израза „след представяне ...". При желание на законодателя изискването за представяне на нотариално заверено пълномощно, удостоверение за наследници и документ за самоличност да е само за едната категория лица, както се твърди в касационната жалба - за третите, упълномощени от наследниците лица, същото щеше да бъде изразено с изрично посочване, а не безлично.

Ето защо, ако не е изпълнено изискването на чл. 19в, ал. 4 от ППЗСПЗЗ за представяне на съответните документи, административният орган – ОС „З“ ще има пълното право да откаже да предостави депозитарната разписка.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки