Събор на сънародниците ни в Украйна


Събор на сънародниците ни в Украйна
Момент от предишния събор на българските културно-просветни центрове “Аз буки веди”, който бе проведен в Болград, Украйна
18 Ноември 2013, Понеделник


На 10 ноември т. г. се проведе традиционният вече Събор на българските културно-просветни центрове „Аз, буки, веди“ към Всеукраинската

Автор: Георги Ваташки

обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Ученици и преподаватели от филиалите на духовното средище от Одеса, Иличовск, Болград и Измаил се събраха заедно в Измаилския държавен педагогически университет, който бе домакин на тазгодишното издание на форума.

В рамките на събора всяко училище представи чрез различно сценично изпълнение визитната си картичка. За участниците бяха предвидени викторини, а също така и екскурзия по забележителните места в Измаил.
Това е второто издание на събора. През миналата година учениците и преподавателите се събраха в духовната столица на бесарабските българи –Болград.

„Това мероприятие го свързваме със завръщането към корените. Преди пет години стартирахме проекта на българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“, който днес успешно работи в четири украински града. Успяхме да съберем деца, които редовно идват на училище и всяка година броят им се увеличава. По този начин се появи възможност у новото поколение българи да не се губи родният език и култура.

Работата на Центъра не се ограничава само с часове в класните стаи. Учениците ни посещават и семинари по български език в България. Нашите деца трябва да помнят родните места на родителите си, на дедите си. Затова започнахме да ги запознаваме с историята на българите в Бесарабия чрез подобни мероприятия, както този събор.
Измаил е също важен център за българите в Украйна. Христо Ботев е работил в едно от училищата тук. От тогава и до днес българите са важен фактор в живота на този дунавски град“ – изтъкна президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик.

Около 400 българчета от Украйна учат роден език, литература, история, запознават се с българската култура и обичаи във филиалите на „Аз, буки, веди“ в Одеса, Иличовск, Измаил и Болград. Към всеки един филиал са създадени вокални и хореографски колективи. Много от техните възпитаници са носители на първи награди от международни литературни и творчески конкурси като „Твоите таланти, Украйно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Прехвръкна птичка” и други. Сред випускниците има и много студенти в българските университети.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки