Пъстри новини от цял свят


Пъстри  новини от цял свят
15 Ноември 2013, Петък


Архитектурни чудеса и нелепи шеги белязаха случващото се тези дни на планетата


„Шпигел": Скопие затъва в кич

"Въпреки че македонската икономика тъне в криза, правителството инвестира огромни суми в проект за престиж: преобразяване на столицата Скопие с бомбастични палати и златни статуи", пише германското списание "Шпигел".
Репортажът, който иронизира желанието на правителството да преобрази столицата с паметници, които тънат в кич, е допълнен с фотогалерия от 18 фотографии от репортера, специално изпратен в Скопие, съобщава македонският "Утрински весник".
В обясненията под снимките пише, че "художествената концепция на управляващата ВМРО-ДПМНЕ е най-меко казано приятелски настроена към конете".

"Скопие има нов символ. Паметник, висок около 30 метра с цена 10,5 милиона евро. Паметникът на площад „Македония" в сърцето на града е също толкова автентичен, колкото и построеният „Канале гранде" в Лас Вегас", пише репортерът Тил Майер.
„Недалеч оттам позират други герои от бурната македонска история, но невинаги изработени добре. Преобразяването не е завършило. На голям брой сгради може да се видят скелета - сградите получават нова глазура. Местните медии наричат това дипломатично „барок" или "неокласицизъм".

Критиците говорят за „исторически кич", пише „Шпигел".
"Радикалното преобразяване е наречено от управляващата ВМРО-ДПМНЕ "Скопие 2014". Официално проектът, в който се включени нов театър, сгради на министерства и Триумфална арка, струва 207 милиона евро. Според критиците това е невъзможно. Те смятат, че псевдобарокът струва поне двойно повече. Говори се и за големи злоупотреби и за нарушаване на закона при сключването на договорите за изработка на паметниците. Но македонските медии са предпазливи.

"Прекалено много критика може да ви струва работното място. ВМРО-ДПМНЕ отдавна държи медиите под контрол", казва журналист, който настоява да остане анонимен, пред "Шпигел".
"Монументалният стил на "Скопие 2014" не без основание напомня на авторитарен режим", пише списанието.

По-нататък в текста "Шпигел" информира и за случая на арестувания журналист Томислав Кежаровски, за закриването на критични медии, както и за многобройните критики срещу македонските власти от страна на представителката на ОССЕ за свободата на медиите Дуня Миятович и други медийни организации.
Списанието посочва, че икономическото положение на страната не създава условия за изграждане на триумфални арки, а напротив.

Посочва се огромната безработица, която сред младите достига 50 процента, както и ниските заплати, с които и тези, които работят, едва преживяват месеца. Посочва се и лошото състояние на болниците и университетите.
"Правителството обаче очевидно има други приоритети", коментира "Шпигел".
С известна доза ирония списанието информира читателите си за статуята на Прометей, която отначало била "разголена", но по-късно била обута в гащи.


Кръстиха на Димитър Пешев улица във Вашингтон

Улица в столицата на САЩ Вашингтон бе наречена на името на българския парламентарист  Димитър Пешев. Причината са заслугите му за спасяването на българските евреи през Втората световна война, предаде „Асошиейтед прес“.
Улицата е пред българското посолство в квартала "Дюпон съркъл". Тържественото й преименуване на площад "Димитър Пешев“ стана на тържествена церемония.

Председателят на 25-ото Народно събрание Пешев публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи за нацистки концлагери, посочва АП. Депортацията е отменена и евреите са пратени в трудови лагери, но не са предадени на нацистите.

Инициатор на преименуването е американският гражданин с еврейски произход Нийл Глик, чиято идея първоначално се сблъсква с някои трудности.
"Ако имаше по един Димитър Пешев във всяка една страна по време на Втората световна война, нямаше да има Холокост“, заяви Глик на публична церемония в българското посолство в града, цитира Си Би Ес.

При посещение в София през 1994 година Нийл Глик се запознава с личността на Димитър Пешев и ролята му за спасяването на българските евреи и решава, че най-малкото, което може да направи, е да има „зелена табела с името му" във Вашингтон.
Предложението за именуване на кръстовището на Димитър Пешев е внесено в Градския съвет на окръг Колумбия на 15 януари 2013 година.

Предложението привлече обществения интерес в САЩ след публикация на „Асошиейтед прес”, дала публичност на критичното мнение на представител на Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон към начина, по който България представя действията на правителството по време на Втората световна война и съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

Първото гласуване на проектозакона беше на 18 юни, а финалното на 10 юли, при което Градският съвет на окръг Колумбия го прие с единодушие.
На 31 юли кметът на федералната столица Винсент Грей подписа т.нар. Dimitar Peshev Plaza Act.


Вдигат ново лондонско летище

Изграждането на ново летище край Лондон ще струва 47,3 млрд. паунда ($ 75,2 млрд.) и ще бъде осъществено за период от седем години, според описанието на проекта за изграждане на нова транспортна система в графство Кент.

През лятото на 2013 г. кметът на британската столица Борис Джонсън предложи да се построи ново летище до Лондон, за да се реши проблемът с пренатовареността на съществуващите аерогари. Според кмета, новият и най-голям разпределителен авиоцентър ще бъде построен на остров Грейн в устието на Темза, след което ще се изгради скоростна железница и цялостната инфраструктура. Джонсън предложи това решение вместо идеята за разширяване на летище Хитроу, срещу която се изправиха местните жители и редица политици, страхувайки се от загуба на гласове.

London Britannia Airport може да бъде построено през следващите седем години. Инвестицията от 47,3 млрд. паунда ще има положително въздействие върху развитието на тази област в устието на Темза, както и на града. Като цяло новите работни места в сектора на услугите, технологичния сектор, строителството и други области ще подобрят икономическия растеж в региона и ще имат положително въздействие върху развитието на Източен Лондон, се посочва в документите на консорциума Testrad, изготвил проекта.

Предвижда се на острова да бъде изградено летище с шест писти и терминал за вътрешни и международни дестинации. Освен това в London Britannia Airport ще бъдат разположени логистични и транзитни центрове. Авторите на проекта твърдят, че летището ще бъде разположено така, че пристигащите и заминаващи самолети да не прелитат над жилищните райони на Лондон.


„Кулата на свободата" - новата най-висока сграда в САЩ

Експертна комисия от архитекти обяви тези дни в Чикаго новия Световен търговски център за най-високата кула в САЩ, изпреварваща "Уилис тауър", предаде “Асошиейтед прес”.
Небостъргачът стана най-високата постройка в САЩ, след като на върха му бе поставена последната част - металната мачта, която ще служи като антена.
Височината й е 124 метра, а теглото - 758 тона.

С нея 104-етажната сграда вече се издига на височина от 541 метра, или 1776 фута като жест на почит към 1776 г., когато САЩ отвоюват независимостта си от Великобритания.
Небостъргачът, известен като One World Trade Center ("Единен световен търговски център") или Freedom Tower ("Кула на свободата"), е централният елемент на новия комплекс, който се строи на мястото на атентатите от 11 септември 2001 г.
Тогава при срутването на кулите близнаци на тогавашния Световен търговски център загинаха близо 3000 души.

Кулата ще започне работа през 2014 г. и ще приеме главно финансови фирми.
Новият Световен търговски център стана най-високата кула в западния свят и третата най-висока в цял свят след Бурдж Халифа (829 метра) в Обединените арабски емирства и хотел "Маках ройъл клок тауър" (601 метра) в Саудитска Арабия.


„Да убием всички китайци"

Несполучлива шега на популярния американски комик Джими Кимъл предизвика международен скандал и протести от страна на китайската диаспора в Ню Йорк и Лос Анджелис, предаде ИТАР-ТАСС.
В телевизионното си шоу, излъчено в пряк ефир от Ей Би Си, актьорът организира "детска кръгла маса", за която бе поканил четирима ученици от началните класове.
В разговора с тях им поиска съвет как САЩ да изплатят дълга си към Китай в размер на 1,3 трилиона долара.

Едно от момчетата предложи: "Да убием всички китайци".
Кимъл нарече това "интересна идея", посочва агенцията.
Думите на детето и водещия веднага предизвикаха вълна от протести сред китайската общност в САЩ.
В Ню Йорк излязоха на улицата към 500 души, които настояха телевизията да се извини и да уволни Кимъл.

Многобройни протестни акции имаше и в китайския квартал на Лос Анджелис.
Телевизията и водещият вече се извиниха, но това не успокои китайската диаспора.
Нейни представители изпратиха до президента Барак Обама петиция с искане за разследване срещу Кимъл и Ей Би Си, подписана от над 100 хиляди души. Реагира и китайското външно министерство.
"Телевизия Ей Би Си трябва да признае грешката си и да вземе мерки, за да не се повторят подобни инциденти в бъдеще", заяви говорител на дипломатическото ведомство в Пекин.


НЕК-Гърция спря тока на близо милион души

Националната електрическа компания е спряла тока на 350 хил. домакинства в Гърция заради неплатени сметки, съобщи в. "Имерисия". 
Броят на домакинствата с неплатени сметки е нараснал с 10-15% в сравнение с първите години на кризата, когато на годишна база те са били около 300 хил.

Освен прекъсване на електричеството заради неплатени сметки, електрическата компания в южната съседка е констатирала също, че има и много абонати, отказали се от нейните услуги заради закриване на предприятия. Това важи и за наемателите на къщи, които в края на туристическия сезон прекъсват електрозахранването. 
Сериозен проблем за електрическата компания са и кражбите на ток. Около 10% от потребителите със спряно електричество сами и незаконно се включват отново в мрежата.


Айсберг-великан се отцепва от Антарктида

Гигантски айсберг с площ около 700 кв. км се отцепи от Антарктида и може да застраши корабоплаването, предаде Би Би Си.
Британски учени са спечелили конкурс да следят придвижването на ледения великан. Проектът, финансиран с 50 000 паунда, ще продължи 6 месеца. Айсбергът започна да се отцепва от глетчера на о. Пайн през юли. Тъй като по това време там беше зима, ледената планина не започна своя дрейф по океанските течения. Но през последните дни вече се е отворило 1-2 километра открито море между острова и айсберга, казва пред медиите шефът на проекта проф. Грант Биг от Университета в Шефилд.

"Обикновено отнема доста време на айсбергите да се отцепят от о. Пайн и да излязат от залива. След това не се знае накъде ще тръгнат – единият вариант е на запад, но има и възможност да продължат да обикалят в кръг около острова", допълва Биг. По неговите думи преди време един айсберг е минал през пролива Дрейк. Ако и сега се случи подобно нещо, това би довело до появата на ледена грамада почти с размерите на Сингапур насред оживен морски път.

Глетчерът на о. Пайн е най-дългият и бързо придвижващ се глетчер в Антарктида, от него се отцепват големи айсберги на всеки 6-10 г. Екипът на проф. Биг ще се опита да направи и прогноза за възможния път на новия айсберг-великан през идните 12 месеца.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки