Янк Бари: България няма вина за ставащото в Сирия


Янк Бари: България няма вина за ставащото в Сирия
Шампионът по бокс в свръхтежка категория Ивендър Холифийлд остана изненадан, че бежанците не му благодариха за визитата
15 Ноември 2013, Петък


За първи път виждам такава реакция от бежанци, в други лагери хората ни благодарят, каза милиардерът

Автор: Христо Христов

Носили сме помощи в много лагери. Навсякъде хората са благодарни. За първи път виждам ситуация като тази в Харманли, бежанци да се бунтуват срещу тези, които са ги приютили. България няма вина за ставащото в Сирия, тази страна се опитва да ви помогне“. Това каза милиардерът Янк Бари, който е на посещение в България заради бежанската криза у нас.

Заедно с шампиона по бокс в свръхтежка категория Ивендър Холифийлд, той посети бежанския център в Харманли преди дни. Двете знаменитости пристигнаха като представители на фондация „Глобал вилидж“, за да изведат показно три от семействата, настанени в лагера, в предварително подготвен за целта столичен хотел и за да оставят храна на останалите.

В края на разходката им из базата обаче, недоволни бежанци блокираха колите на фондацията с викове: „Не искаме храна. Искаме в София!“. Млад мъж дори размаха надпис на лош английски „Деца умират от студ“.
Нелегалните чужденци недоволстваха срещу лошите условия за живот в центъра, където доскоро нямаше ток, а течаща вода има само на едно място в лагера с над 1 000 обитатели. Повечето хора се отопляват с огньове, запалени пред фургоните и палатките. На тях приготвят и храната си.

„Дойдох, защото ми пука за вас. Не мога да изведа всички, защото фондацията ми е частна, с определен ресурс, не съм Червеният кръст. Медиите са тук не защото ми трябва популярност, а защото искам да покажа и на други хора с възможности как могат да помогнат“, обясни канадецът на млада жена от Афганистан, която настояваше, че всички трябва да бъдат изведени от лошите условия на центъра.

„Родителите ми са измъчвани в нацистки концентрационен лагер, много добре разбирам трагедията ви“, отвърна й Бари, който пък е от еврейски произход. За пример пред бежанците той посочи и българската медицинска сестра Кристияна Вълчева, която заедно със съпруга си Здравко Георгиев и свои колежки прекара години  в либийски затвор по фалшиво обвинение в заразяване със СПИН на децата. От година Кристияна и Здравко са активисти на фондацията на Бари. „Условията тук наистина са много тежки. Но хората трябва да имат търпение, няма да останат вечно в лагера“, обясни Вълчева.

Думите й подкрепи и боксовата легенда Холифийлд, който разгледа лагера и разговаря на дълго с много от обитателите му.  Запитан, прилича ли му центърът в Харманли на гето, боксьорът отговори: „Аз съм израснал в гето. Това, което сега се случва тук, се случва и на много други места по света. Тук съм, за да помагам, както това е правил моят идол Мохамед Али. Той дължи величието си на грижата за хората, която е проявявал“, обясни спортистът. 

Колите на фондацията отведоха две сирийски семейства към хотел в Банкя. „Изборът, кого да вземем бе изключително труден“, обясни Кристияна Вълчева. Тя заяви, че с него бил натоварен български юрист от фондацията. Избраните семейства демонстрирали добър потенциал да заживеят в разбирателство с още три бежански фамилии, които предстои да бъдат настанени в хотела. 

Тълпа от хора обгради автомобилите и първоначално отказа да ги пусне да отпътуват. „Няма храна, няма пари. От дни сме само на варени картофи. Децата гладуват“, обясни изнервен младеж.
Останалите бежанци пък скандираха гневно: „Finger prints, finger prints”, намеквайки че българските власти вече им снемат пръстови отпечатъци след случая с трите автобуса бежанци, задържани в центъра на София. 

Наложи се Бари да слиза от колата си, за да разговаря с хората и да ги убеди да пуснат него и останалите от делегацията да отпътуват. „Ще оставим храната пред входа на лагера, ако не я искате, ще я дадем на бедни български семейства“, каза той на бежанците и добави, че разбира гнева им, но не и проявата на агресия.
На мястото имаше полицейски екип, но до намесата му не се стигна, защото бежанците се отдръпнаха и колите преминаха.

Ден преди визитата им, вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че е сезиран главният прокурор Сотир Цацаров за престъпления, включително и на длъжностни лица, за изграждането на лагера за бежанци в Харманли.
Изказването му дойде в отговор на въпрос от хасковския депутат от БСП Смиляна Нитова за отпуснатите и изразходвани 200 000 лв. за бежанския лагер в Харманли.

Както вече „Десант” писа, през 2012 г., по време на управлението на ГЕРБ, на Хасково бяха предоставени допълнителни средства от централния бюджет в размер на 200 000 лева за подготовка на терен за изграждане на временен приемателен център в град Харманли с модул за хиляда души. Тогава бе сключен и договор между възложител и областна администрация, а губернатор бе Ирена Узунова, която сега е депутат от ГЕРБ.
„Дейностите по контракта са за възстановяване на ел. захранване и ВиК, почистване на района, определен за разполагане на палатките, извозване на изсечената растителност, текущ ремонт на сградите на щаба, извозване на строителните отпадъци, изграждане на вътрешна ограда, подравняване на терен на стадиона", обясни Йовчев.

Новата власт обаче установила, че състоянието на терена е трагично, негодно за разгръщане на лагера, с избуяла растителност, изсъхнали паднали дървета, затревен асфалт, липса на вода и ток. Преди време стана ясно, че парите не са изразходвани правилно, намекна и кметът на Харманли Михаил Лисков.

Във вторник около 50-ина харманлийци излязоха на протест и блокираха за кратко международния път Е-80. Те изразиха недоволството си от настаняването на бежанци в техния град. Първоначално събралите се обявиха, че са дошли, за да видят какво ще се случи. След това обаче излязоха на улицата и спряха движението с телата си. Част от тях настояват вместо да се харчат пари за чужденците, средствата да бъдат насочени към българските пенсионери.

Инициативата за недоволството възникна в социалната мрежа Фейсбук. Докато харманлийци изразяваха недоволството си, от областна администрация съобщиха, че в центъра ще бъдат настанени нови 650 бежанци. Това ще стане до месец, когато приключи ремонтът на сградите в бившата казарма. От администрацията информираха, че заради наближаващата зима не е нормално да има хора в палатки. От там уточниха още, че във фургоните има ток и са осигурени електрически печки.

България вече е похарчила над 258 млн лв. за обезпечаване на бежанците, а европейската помощ възлиза едва на 6 милиона евро и техническа помощ. Около 40% от всичките вече над 9000 чужденци, проникнали в страната, не са сирийци. Те са от други националности и на практика не са бежанци. До момента страната е получила 13 милиона лева по линия на европейските фондове за подпомагане на държавите, които изпитват миграционен натиск.


Ирена Узунова Обитателите на лагера изразиха недоволство, че българските власти им вземали пръстови отпечатъци

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
opi
15.11.2013 17:47:16
0
0
и това няма да помогне
1
YAKI
15.11.2013 15:08:43
0
0
TRIABVA KATO BRATIATA NI OT TURCIADA GO PRIDVIJEM DI IUGOSLAVIA A TE DO ANGLIA ZA DA SA DOVOLNI
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки