Промяната в апетита сигнал за тревога


Промяната в апетита сигнал за тревога
14 Ноември 2013, Четвъртък


Редовно си купувам в. „Десант“ и с голям интерес чета статиите на здравни теми, в които специалисти в областта на здравеопазването отговарят на читателските запитвания.



Особено интересни, обстойни и изчерпателни са отговорите на доц. Гео Нешев. Моля ви от мое име и от името на много мои приятели, които също са доволни и имат полза от отговорите и съветите му, ако има възможност да публикувате по-често неговите статии на здравни теми.

Поздравявам вестника и за това, че уреди безплатна консултация в София на раково болен мъж, което на практика е много трудно.
Обръщам се към Кабинет „Десант“, тъй като напоследък имам твърде повишен апетит, което е много необичайно. Страдам и от язва и се питам дали двете неща не са свързани помежду си?
Ружа Стоянова,
Русе

Какво е състоянието на нашия стомах, имаме ли някакви здравословни проблеми? Един от най-важните признаци, които ще ни даде отговор на въпроса е... собственият ни апетит. В много случаи именно той пръв подава „сигнал за тревога“, алармирайки че са настъпили някакви болестни изменения. В един случай апетитът на болния е силно намален, в друг точно обратното – човек изпитва непрекъснато и неутолимо чувство на глад. И в единия и в другия случай очевидно става дума за някакво отклонение от нормата. А всички тези отклонения говорят за различни заболявания на стомашно-чревния тракт. За какво по-конкретно става дума?

Когато апетитът е намален или липсва напълно, може би става дума за гастрит, за чернодробно заболяване, колит и други. Неестествено променен апетит и склонност към пикантни храни проявяват бременните, нервно болните, пациентите с хронични гастрити и с глистни заболявания.
Увеличен е апетитът при язвено болните и при гастритите с повишена киселинност на стомашния сок. Понякога това повишение се явява плод на погрешно възпитание („яж, баба, за да пораснеш!“).

Много хора получават парене в стомаха и кисели уригвания. Това се дължи на повишена стомашна секреция  с високо съдържание на солна киселина. Тези оплаквания обикновено се появяват при хроничен гастрит, язва, а също така и при неврози, колити и жлъчно-каменна болест. Друг път те са резултат от хронична злоупотреба с алкохол. Концентрираните алкохолни напитки – ракия, ром, коняк, уиски, увреждат стомашната лигавица, като умъртвяват част от клетките.

Повишената стамошна секреция се изявява, както е известно, през пролетта и есента (типично за месец ноември). По тази причина през тези сезони на болните се препоръчва да пазят диета с повишена ограниченост на дразнещите стомаха храни и да пият алкална минерална вода (Хисаря, Горна баня, Сливен, Биримирди, Мериглери). Важна е също така добрата организация на храненето у дома и на работното място. Състоянието на зъбите и устната кухина също оказва влияние върху здравното състояние на стомаха, а и на целия храносмилателен тракт. 

Обратното, има и заболявания с понижена киселинност. Това са хроничните атрофични гастрити, хроничните колити, панкреатитите и други. Апетитът на тези болни е понижен, често пъти това се съпровожда с диария. Те трябва да употребяват щадяща храна, да избягват твърдите и богати на целулоза храни, като фасул, грах, леща, зеле. Задължително е  да поемат храна, богата на витамини (прясно приготвени плодови и зеленчукови сокове) и ястия, които засилват стомашната секреция и киселинност (месни бульони, плодови и зеленчукови сокове, кафе и някои подправки). Добре действат, но само в този случай, газираните напитки и   богатите на въглероден двуокис минерални води (Михалково, Момин проход, Стрелча и други).

Болката също е важен фактор за различните заболявания. Тъпа болка „под лъжичката“ се среща при гастрити. Тя е съпроводена с тежест и чувство за разтягане на стомаха. Това страдание може да е резултат и от колит, а също и да се дължи на жлъчна или бъбречна криза. Явява се 1-2 часа след нахранване. При язва на дванадесетопръстника болката е на гладен стомах и нощем главно.
Стомашна болка, гадене, повръщане – това са оплаквания, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Появяват ли се, трябва непременно да потърсим лекарска помощ!

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки