Кабинетът удря рамо на французите за „Дестинация Рила“


Кабинетът удря рамо на  французите за „Дестинация Рила“
Изглед към Говедарци. Някъде из планинските масиви над селото се е нацелила „най-голяма инвестиция у нас за целия период на прехода” по думите на премиера Орешарски
08 Ноември 2013, Петък


Суперпроектът за нов курорт между Сапарева баня и Говедарци е на дневен ред и се кани да сбъдне притесненията на Иван Вазов, че един ден ще полудеем и ще изсечем планината

Автор: Диана Славчева

Когато в началото на пролетта тук-там изтече новината, че някакви французи са хвърлили око на Рила и се канят да правят в пазвите й чисто нов суперкурорт, някак си никой не й обърна внимание. И ето че на пре-дишното си правителствено заседание на 30 октомври кабинетът на Пламен Орешарски взе дружно решение да се създаде междуведомствена работна група за разглеждане на въпросния проект с претенциозното име „Дестинация Рила“.

Както разбираме от стенограмата от заседанието, „така оформената дефиниция“ е предизвикала доста смут в душата на екоминистърката Искра Михайлова, която компетентно пояснява пред колегите си от кабинета, че... „очевидно става дума за развитие на туризма в района на Рила“, но нейните притеснения са, че „наименованието на проекта ще събуди много реакции от страна на природозащитниците“.

Само че не името на помпозния план за поредното застрояване на планината накара еколозите да подскочат, а фактът, че мащабният ски и хотелски комплекс ще се реализира насред зони от Натура 2000, придобити най-вече чрез скандални заменки от олигарха Христо  Ковачки.
По-важно обаче се оказа мнението на премиера Орешарски, че по негови наблюдения той не си спомня „инвестиция от този мащаб да е влизала в страната за целия период на прехода“!

Става въпрос за 550 милиона евро, с които върху площ от 8000 хектара в границата на националния парк между Сапарева баня и най-голямото самоковско село с нелицеприятното име Говедарци, само на 50 км от столицата, ще бъде изградени 155 км ски трасета, множество обекти за развлечения – като голф център и аквапарк (?), както и няколко хотела. Курортът се предвижда да функционира целогодишно и е разчетен да поеме до 200 хиляди туристи. Инвеститорите обещават той да отвори повече от 8 хиляди  работни места. Предприемаческата инициатива вече е получила зелена светлина от общинските съветници в Самоков и Сапарева баня.

Проектът е рекламиран като екологичен и щял бил да окаже минимално въздействие върху околната среда, „без никакъв достъп на автомобили” до дестинацията. Само дето не се уточнява с телепортация ли туристите ще изкачват планината, или ще бъдат натоварвани на мулета да речем.
Зад този небивал мащаб стоят фирмите „Далкия”, „Шнайдер”, „Маутин клъстер”, „Акор”, а също и Европейската планинска асоциация и Френско-българската търговска камера.

Бърза справка из медийните архиви обаче разкрива, че примерно френският туристически гигант „Акор”, който е част от тази компания, през 2004 г. шумно и тържествено е обещал да изгради в София първия хотел в България от международната хотелска верига „Ибис”, който ще е две или най-много три звезди. Това е обещал лично президентът на фирмата Жерар Пелисон на тогавашния български вицепремиер и икономически министър Лидия Шулева по време на посещението й във Франция.

От нейното ведомство тогава съобщиха, че „решението е взето” и се очаква през лятото на същата година представители на концерна да пристигнат у нас, за да уточнят детайлите на бъдещата си инвестиция.
Днес, близо 10 години по-късно, от такъв хотел няма и помен на родна земя. Което хвърля дебела сянка на съмнение, че нещо подобно ще се случи и с помпозния мегапроект за „Дестинация Рила”, щом такива несериозни субекти са замесени в неговата реализация.
Публикация в сайта

economix.bg разкрива, че за главен изпълнител на строителството се спряга българската „Маркан”, която тази година откри хотела си на бул. „Цариградско шосе“ в столицата. За него се знае, че ще бъде управляван именно от “Акор”. Фирмата освен това е построила завода за леки автомобили на „Литекс“ в с. Баховица, а също и бизнес сградата  „Литекс тауър“ в София, което пък навежда на мисълта, че компанията най-малкото е близка до сърцето на един друг олигарх – Гриша Ганчев.

Интересно е с какво решение ще излезе така наречената работна група, която сега ще трябва да разгледа – неясно точно какво – на този импозантен план. За неин шеф бе определен зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев – дългогодишен управител и главен акционер във винарна „Розова долина”, която сега се продава на търг от Руския аукционен дом, както „Десант” неотдавна информира.

Преди двадесетина дни по време на Деветата световна среща на българските медии във Велико Търново той заяви, че „морето, планината и минералната вода са трите изключителни туристически продукта на България на световния пазар” и че най-големите специалисти анализатори по зимните курорти са дали „изключително оптимистични прогнози” за потенциала на страната ни в областта на зимния туризъм и ски курортите. Апропо, Сепарева баня е известна и с лековитите си минерални извори, освен с планинския си релеф.

Прави впечатление обаче, че френските предприемачи са обърнали взор към нашата Рила, загърбвайки даденостите на френските Алпи, които са под носа им, точно в навечерието на задаващото се отпадане на мораториума върху продажбата на българската земя на граждани от европейските страни. Очевидно е, че това не е случайно. То е доста показателно за това как точно чужденците ще се възползват от този пазар и накъде ще насочат интереса си – към най-красивите, най-съкровените и, ако щете, най-интимните кътчета от нашата родина – наште планини зелени. И тогава българче да се наричам, няма да е първа радост ни за мене, ни за тебе, нито за никой друг обикновен поданик на страната ни.

За финал ще припомним какво е казал Патриархът на българската литература Иван Вазов във великолепния си пътепис „Великата рилска пустиня”: „…Могат да стават още много революции в съвестите на хората, много вярвания могат да изчезнат, но величествеността на Рила планина до веки веков ще бъде такава и ще възхищава и сърцата, и умовете на бъдещите поколения. Разумява се, ако ние не полудеем един ден да я изсечем”.
Е, то се вижда, че вече напълно сме изкукали и уви – пророчеството на поета май скоро ще се сбъдне.


Село Говедарци е разположено в централната част на Рила планина, от дясната страна на река Искър, на 1170 м надморска височина. То е изходен пункт за популярни туристически маршрути към връх Мусала, Седемте рилски езера, връх Мечит, Йончево езеро, Урдини езера и много хижи.
Сапарева баня пък е известна със своите целебни горещи минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан.


Бранимир Ботев оглави работната група, която ще „разглежда” (?) „Дестинация Рила”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки