Очаква ни топъл и сух ноември


Очаква ни топъл и сух ноември
05 Ноември 2013, Вторник


Агрометеорологичните условия през ноември ще се определят от близки до нормата температури и сума на валежите, които ще са около и под климатичните норми.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на ноември прогнозираното сухо време ще осигури условия за провеждане на сезонните полски мероприятия, най-важното от които е приключване сеитбата на пшеницата.

Очакваните валежи в края на първата седмица на ноември ще подобрят влагозапасите в горния почвен слой и условията за поникване на засетите в края на октомври и началото на ноември зимни житни култури. През първото десетдневие на ноември прогнозираните наднормени температури ще поддържат активна вегетацията на пшеницата и ечемика. През десетдневието зимните житни култури ще напреднат в развитието си, ще се увеличи делът на посевите, встъпили във фаза братене.

Съществена промяна в агрометеорологичните условия, понижение на температурите и лабилизиране на времето, се очаква през второто десетдневие. В края на второто и през третото десетдневие в част от полските райони средноденонощните температури ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. Условия за по-активна вегетация при пшеницата и ечемика ще има по Черноморието и в южните райони на страната.

В края на ноември, в зависимост от сеитбените дати при пшеницата и ечемика, ще се наблюдават фазите: братене при засетите в агротехнически срок посеви; фаза трети лист – при част от посевите, засети в края на октомври и началото на ноември. Поникване ще има предимно при късно засетите, след първото десетдневие на ноември посеви. През месеца прогнозираните стойности на минималните температури, на места до минус -5оС, са над критичните за намиращите се в начален етап от вегетацията си есенници.

През ноември валежи със стопанско значение, които ще доведат до увеличение на почвените влагозапси в 50- и 100-сантиметровия почвен слой, се очакват в края на второто и в края на третото десетдневие. 
През повечето дни от първата половина на месеца условията ще бъдат подходящи за провеждане на почвообработки, внасяне на минерални торове, за засаждане на нови овощни насаждения.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки