Пъстри новини от Балканите и света


Пъстри новини от Балканите и света
01 Ноември 2013, Петък


Тунели, енергетика, шпионски игри и мирен атом „оцветиха“ седмицата


Турция:
Пътят на коприната тръгна по релси под Босфора


Турция отбелязва 90-годишнината от създаването на турската република с официалното откриване на железопътния тунел "Мармарай", свързващ европейския и азиатския континент под протока Босфора, съобщиха турските медии и световните агенции.
Съоръжението е дълго 76 км и през него ще минават пътнически и метровлакове, превозващи по 1 млн. пътници дневно. През нощта по тунела ще се движат главно товарни влакове.

Стойността на съоръжението е 8 млрд. турски лири.
Част от "Мармарай" минава по дъното на Босфора, на 60 метра дълбочина.
Мечтата на Турция за построяване на тунел под пролива се ражда преди 153 г., по време на османския султан Абдул Меджид, затова го наричат "Сбъднатата мечта". Строителството му започна през 2004 г. от японско-турски консорциум, но бе замразено за няколко години, защото при разкопаването бяха открити ценни археологически находки.

За откриването му на истанбулския площад "Юскюдар" в азиатската част на града се събраха няколко хиляди души. За церемонията пристигнаха турският президент Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, редица турски министри, както и японският премиер Шиндзо Абе и румънският премиер Виктор Понта, министри от България, Афганистан, Азербайджан, Грузия, Молдова, Испания.

„Реализирането на жп тунела "Мармарай" не е само истанбулски проект, той не само свързва двата континента Европа и Азия, но и сближава хората, това е проект за цялото човечество. Днес реализирахме онова, което преди 150 години бе мечта”, каза Ердоган.
„Надявам се благодарение на този проект да свържем Токио, Пекин, Юскюдар и Лондон. Дали можем да го направим? Разбира се”, добави турският министър-председател.
Той заяви още, че след две години ще бъде изграден подобен тунел, но за автомобили.

Турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм заяви, че Турция днес празнува два велики дни - 90-годишнината от създаването на турската република и откриването на тунела "Мармарай". "Проектът обединява континентите по историческия Път на коприната", подчерта той.

Йълдъръм увери, че "при най-страшно земетресение, което може да се случи в града, тунелът ще бъде по-безопасно място от домовете" на жителите на Истанбул.
До 1 ноември превозът през тунела беше безплатен за всички. След тази дата през работните дни цената на билета ще бъде около 1 долар, а в почивните дни има планове пътуванията да са безплатни.

Повреда в тунела под Босфора само ден след откриването му

Пътниците, използващи новия тунел под Босфора, трябваше да изминат известно разстояние пеша, след като повреда в електрозахранването спря за кратко движението на влаковете. Аварията се случи само ден след голямото откриване на тунела. 13,6-километровият тунел в Истанбул, първият, който свързва два континента, беше открит с пищна церемония и беше представен като "проектът на века" на правителството. Но спиране на тока принуди пътниците да слязат от влака и да ходят по жп линията, съобщава осведомителната агенция „Доган прес”. Няколко минути по-късно проблемът бил разрешен и движението било възобновено. Транспортът е сериозен проблем в Истанбул, като всеки ден два милиона души преминават Босфора през два обикновено задръстени моста.


„Форбс":
Путин е най-влиятелната личност в света


Руският президент Владимир Путин оглави тазгодишната класация на американското сп. "Форбс" на най-влиятелните личности в света, съобщи изданието в сайта си.
На второ място е президентът на САЩ Барак Обама, който миналата година бе начело в списъка.
Трети е китайският президент Си Цзинпин.

По решение на редакторите в списъка са включени общо 72 души - държавни и обществени дейци и ръководители на корпорации.
На четвърто място е папа Франциск, а на пето - германската канцлерка Ангела Меркел.
"Форбс" започва да изготвя класацията си на най-влиятелните личности в света през 2009 г.
Досега през всички тези години списъкът се оглавяваше от Барак Обама. Само през 2010 г. начело бе тогавашният президент на Китай Ху Цзинтао.


Япония ще строи АЕЦ „Синоп”

Япония и Турция подписаха договор за втората атомна централа на югоизточната ни съседка. Ядрената мощност ще е в град Синоп.
Според Анадолската агенция съответните документи са подписани от премиерите на двете страни – Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе – във вторник вечерта. "Без рискове не се правят инвестиции", каза турският премиер. "В този случай е важно да се минимизират вероятните грешки", добави той.

Шиндзо Абе изрази задоволство от договора. Първата АЕЦ на Турция вече се строи по договор с Русия. Това е "Акую" в Мерсин. Предполага се, че строителството на втората централа ще поеме японският концерн "Мицубиши" в сътрудничество с френската ядрена компания "Арева". През месец май Турция и Япония подписаха договор на стойност 22 милиарда долара за бъдещи инвестиции в проекта за АЕЦ.Синоп е малък град с пристанище на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.


Гърция:
Американски „бръмбари за подслушване" и в Атина


Агенцията за национална сигурност (АНС) е използвала посолството на САЩ в Атина, за да подслушва телефони, твърди гръцкият в. "Та неа".
Според документ на американското разузнаване Атина също била включена в списъка с 19-те района, в които агенцията е инсталирала подслушвателни уредби в Европа. Оборудването се намирало на най-високите етажи или на терасите на посолствата и било старателно прикрито, за да не бие на очи.

В. "Та неа" помества снимка от терасата на американското посолство в Атина, на която се вижда съоръжението за подслушване на телефоните.
Твърди се още, че от 80 такива съоръжения по света, 19 били в европейски столици, а от тях само три в Москва, Виена и Атина били снабдени с дистанционно управление, тоест за тях не бил необходим персонал, а контролът им се осъществявал отдалеч.
Подслушвателното устройство на терасата на американското посолство в Атина било от страната на ул. "Кокалис" и следенето на телефоните се извършвало от агенти на ЦРУ и АНС.

Излишно е да се пита какви обекти са били следени в Атина, след като бе разкрито, че в Германия е подслушвана и канцлерката Ангела Меркел, пише още изданието.
Междувременно обаче бившият гръцки вицепремиер Теодорос Пангалос заяви пред местно радио, че гръцкото правителство също е подслушвало... американския посланик в Атина.
Пангалос заявил пред медията, че когато е ръководел министерството на външните работи, е имало подслушвания и че обект на следене бил и американският посланик.
Нищо ново не бяхме научили, защото знаехме всичко, но бе много забавно да слушаме американския посланик в Атина да говори с посланика в Анкара и с Държавния департамент, употребявайки нецензурни фрази, подчертал Пангалос.


Китай:
Станалото на „Тянанмън" – самоубийствен атентат


Китай обяви официално инцидента на знаковия площад "Тянанмън" в понеделник за терористичен акт. Петима души загинаха и 38 бяха ранени, след като джип се вряза в множеството на площада, след което се заби в каменен пост пред Забранения град и се подпали. 
Китайските власти и официални медии досега отказваха да признаят открито, че сърцето на Пекин може да стане сцена на атентат. 

Петима души са задържани според държавната телевизия. 
Китайската полиция издирва осем заподозрени след самоубийствения атентат. 
Мениджър в пекински хотел съобщи, че седем от осемте имена в разпространявания от полицията списък на заподозрените са типично уйгурски, а последното е китайско. 
Уйгурите са етнически тюрки мюсюлмани, които населяват предимно северозападния китайски град Синцзян в Уйгурски автономен район. 

Радикални елементи сред уйгурското малцинство водят борба срещу китайското управление от години. Не е тайна, че цялата тая завера се провокира и насърчава от тайните служби на САЩ.
Това лято бяха извършени необичайно много актове на насилие, при което загинаха над 20 полицаи и още толкова терористи и китайските органи за сигурност казаха, че се опитват да предотвратят възможността то да излезе извън Синцзян.


ООН:
Населението в България продължава да намалява


В страните от Източна Европа продължава спадът на населението, като най-голям е той в България и Молдова (0,8 процента), Украйна (0,6 процента) и Сърбия, Беларус и Литва (0,5 процента), според Годишния доклад на ООН за световното население.
Най-голям прираст на населението се отбелязва в Оман и Катар, където през следващите две години прирастът ще е съответно със средно по 7,9 и 5,9 процента.
Висок прираст ще има във всички страни от Арабския полуостров - от 1,8 процент в Саудитска Арабия и 2,3 процента в Йемен до 2,5 процента в Обединените арабски емирства и 3,6 процента в Кувейт.

За сравнение, за всички арабски държави, чието население през 2013 г. е 350 милиона души, общият показател е 1 процент.
Рекордьорите по население са традиционно Китай и Индия - съответно 1,385 милиард и 1,252 милиард души.

Прирастът на населението в Индия е двойно по-висок от този в Китай - 1,2 процент.
Най-висока средна продължителност на живота се очаква в Япония - 80 години при мъжете и 87 години при жените, както и в Австралия и Швейцария - 80 години при мъжете и 85 години при жените.
Най-ниска продължителност на живот се очаква в Сиера Леоне - 45 години при мъжете и 46 години при жените.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки