Истинското правителство на България


Истинското правителство на България
Цветан Василев
01 Ноември 2013, Петък


От него вече отсъства лидерът на ГЕРБ, но пък ТИМ, Доган и Пеевски изглеждат непоклатими като Статуята на свободата

Автор: Ани Петрова

Сегашното правителство не е истинското, но пък предишното правителство е било истинско. Днес истинският министър-председател на България е банкерът Цветан Василев, а не банкерът Пламен Орешарски. Преди година де юре и де факто премиер на България е бил Бойко Борисов. Значи е бил истински... 

Освен това винаги истински са Ахмед Доган, ТИМ и ПИБ, както и онези, които дърпат конците на Станишев. „Газпром” също винаги е истински и неговият човек у нас е Валентин Златев. Цветелина Бориславова обаче май е менте, както и жените по принцип. Но и техните пари не миришат, особено когато хранят правилната власт.
Истинското правителство е правителството на парите. Би могло да се каже и така. След което да стигнем до сп. „Форбс”. Защото то прави онези популярни и световноизвестни класации на най-влиятелните, на най-богатите, на най-високоплатените мъже и жени по света и у нас...

Тази седмица излезе класацията на „Форбс-България” за най-влиятелните личности в нашата страна за 2013 година. Единствената добра новина, е че от класацията отсъстват Владимир Путин, Барак Обама, премиерът на Турция и шефовете на американските „Сикрет сървиз”. Останалото показва истинското правителство, което управлява България.

Премиерът Цветан Василев

Ако най-влиятелните упражняваха и изпълнителната власт – подредени по същите критерии, по които „Форбс“ от много години прави своите класации на най-авторитетните хора в света: върху колко души съответната личност има власт; какви финансови ресурси контролира; в кои сфери са тези ресурси; колко активно използва своята власт и ресурси (за да променя България), то министър-председателят на България в момента се казва Цветан Василев.

Преди година шефът на Корпоративна търговска банка е бил втори – в сянката на №1 в изпълнителната власт и по влияние – Бойко Борисов. В тазгодишната класация Борисов е №11, поне докато не подаде контестация и не организира някой и друг протест-окупация в нюзрума на „Форбс-България”.  При все, че надали някой ще разбере за такава окупация, ако за нея не пишат и говорят медиите на Делян Пеевски  –  №7 в класацията и съответно министър на масмедиите, културата и патрон на фестивала ДАНСwithMe.

Според класацията за влиятелност вицепремиери са Ахмед Доган (с ресор икономика, защото по собственото му признание разпределя порциите в държавата) и Иво Каменов (с ресор вътрешен ред и устройство на територията), тъй като, което е добро за ТИМ, то е добро и за България.   Забележително е, че босът на ТИМ Иво Каменов е бил трети в класацията на най-влиятелните българи и преди година. По-забележително обаче е второто място на политическия пенсионер, ветеранът на прехода, героят от НДК Ахмед Доган.

Преди година действащият тогава лидер на ДПС бе извън десетката, което май потвърждава, че не се имат много-много с Борисов. А сега почетният председател на ДПС е втори, въпреки че е толкова болен, че дори не може да присъства на процеса за покушението срещу него.

Четвърти по „Форбс” и пръв сред министрите в истинското правителство е Марин Митев, вторият човек в ТИМ. Който май би трябвало да е министър на финансите. Поне по аналогия. Защото в миналогодишната класация на 10-те, които са  „по-по-най”, четвърти бе тогавашният финансов министър Симеон Дянков (вечно им презрение на простотиите му!). Ако питате за Петър Чобанов, то е редно да се отвърне с контравъпрос: „Кой е този Чобанов?”.

Пети и съответно истински министър на икономиката, промишлеността и туризма е Тихомир Митев. Което е повод да припомним, че според едни други класации Иво Каменов и братята Марин и Тихомир Митеви са най-богатите живи българи. Що се отнася до ТИМ – по думите на Иво Каменов, това е просто синоним на отбор. В случая – отбор с шампионски претенции и позиции.

Втората половина на правителството

Шести по „Форбс-България”, сиреч – по влияние е Сергей Дмитриевич Станишев. Това му отрежда правото да е министър на извънредните ситуации, бедствията и авариите. Кеф ви в национален мащаб, кеф ви – във вътрешнопартиен план. Връщането на лидера на БСП и президент на ПЕС в класацията за най-влиятелните българи е повод да си спомним за един виц от времето на тройната коалиция: Върви Виенски бал във Военния клуб.

Церемониалмайсторът обявява новопристигналите: „Влизат вицепремиерът Станишев и премиерите Доган и Сакскобургготски”...
В друг вариант на същия виц се казваше: „Влизат вицепремиерът Станишев и премиерите Румен Овчаров и Румен Петков”...

Само дето двамата Руменовци вече са политически пенсионери с по-нисък ранг от Доган, а Станишев – хе-хе, дори спечели няколко битки във войната с Първанов...   
Седмият министър (не по тегло и брой охранители) както вече казахме, е безпартийният депутат от ДПС Делян Пеевски. Ресорът му е както казахме по-горе – министър на масмедиите, културата и патрон на фестивала ДАНСwithMe.
Тук му е мястото да припомним, че преди година под №7 е бил записан Валентин Златев, който в тазгодишната класация е десети, но все така е министър на горивата и енергийните ресурси, идващи от „Газпром”.

Топ 10 на най-влиятелните българи се попълва от още едни бизнес-роднини: Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. Двамата са сред собствениците на Първа инвестиционна банка, но само първият от тях е племенник на Тодор Живков, докато вторият пък е известен като бос на „Юлен”, която се прочу с незаконни ски-писти в Банско; и на „Витоша-ски”, сторила някои други недотам богоугодни ски-дела на Витоша. В резултат на което надали има по-резонно предположение от това Ивайло Мутафчиев да е министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране, а Цеко Минев да получи младежта, спорта, туризма и екологията.   

(Не)прежалимите отсъстващи

Нека повторим, дори да потретим, за да няма неразбрали: преди година сред 10-те най-влиятелни българи бъкаше от членове на правителството. В миналогодишната класация под №1 беше Бойко Борисов, четвърти бе Симеон Дянков, на 8-мо място седеше Цветан Цветанов, а пети бе Росен Плевнелиев – отзовал се на тази позиция като министър и бизнесмен и съответно отпаднал след година от класацията на най-влиятелните българи, макар и вече президент.

Опечалените от отсъствието на Бойко Борисов ще трябва да отчетат като загуба оттеглянето му от изпълнителната власт. Която власт на свой ред видимо е предопределяла присъствието на експремиера сред най-влиятелните и могъщите. Същото се отнася и до световнонеизвестният финансист и бивш служител на Световната банка Симеон Дянков; до вече подсъдимия световнонеизвестен експерт по подслушване, шантаж на политически противници и оклеветяване на медици и съдии Цветан Цветанов и до Росен Плевнелиев, посочен за президент от Борисов, за да топли стола, докато футболистът се преквалифицира в президент.

Отсъства и десетата в миналогодишната класация Цветелина Бориславова. Май банкерката се е нуждаела от сянката на Борисов дори след като престана да бъде негова спътница в живота. Но пък на това почетно 10-о място догодина  „Форбс” могат да сложат Моника Йосифова-Станишева, казва ли ти някой.

Смейте се, за да живеете по-леко

Все пак редно е да предупредим: прекалено сериозното отношение към това кои са най-влиятелните личности в България за 2013 година може да ви причини главоболие, да ви накара да окупирате местен клон на Бюрото по труда или да опънете палатка на Алея Първа във Варненската морска градина.

Дръжте се като французи – търсете жената. Сега ще разберете защо това ще ви разсмее.
Преди малко повече от година „Форбс-България” публикува класацията си най-влиятелните жени в България през 2012 година. И за да няма недоразумения, за пореден път ще уточним - подреждането на 25-те дами бе направено по същите критерии, по които „Форбс“ от много години прави своите класации на най-влиятелните хора в света - върху колко души съответната личност има власт; какви финансови ресурси контролира; в кои сфери са тези ресурси; колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.

В тази женска класация преди година Цветелина Бориславова изпревари Кристалина Георгиева. Трета бе Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Четвърта - кметът на София Йорданка Фандъкова; пета бе председателката на Комисията по правни въпроси и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова; шеста - председателката на Народното събрание Цецка Цачева, следвана от своята заместничка Менда Стоянова. Девета бе Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на тогавашния премиер Борисов.

На вас може и да ви стане смешно от тази ГЕРБериада, заминала към по-ниски нива в класацията на „променящите” България.
Но всъщност е тъжно. Част от тези дами бяха употребени от Борисов, който се отърва от тях като от хартиени носни кърпички. Други оцеляха, сякаш за да се открои ролята им на слънчогледи и дори шутове. Трети може би ще се върнат към истинските неща в живота и в професиите си. И единствено Кристалина Георгиева остава сякаш достатъчно встрани както от политическата конюнктура у нас, така и от това дали е ВИП или в поредното ТОП-10...

Което може би й отрежда място в едно бъдещо правителство на България – не по „Форбс”, разбира се...


Цеко Минев Валентин Златев Делян Пеевски Двама от основателите на ТИМ Марин Митев (вдясно) и Иво Каменов на откриването на свой хотел в курорта “Св. Св. Константин и Елена”  Снимка: в. “Черно море”

В категории: Политика , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
КУМАНЯГИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ
08.11.2013 00:35:19
0
0
тъжна България -бедните мразят богатите и циничните,които ни управляват така ,че да не можем да им пречим,а те пък ,се чудят ,защо мизерията и липсата на мечти правят хората неконтролируеми !
И им е трудно да заспиват гладни ??
4
Кратка справка
02.11.2013 07:42:12
0
0
Неотдавна разследване показва, как Иво Прокопиев е укрил доходи за повече от 20 млн. лв. само от предприятието си „Каолин” в Северна България, върху което сложи ръка преди близо 10 г. чрез РМД (Работническо-мениджърско дружество) - една форма на приватизация без пари, която хората скоро справедливо нарекоха разбойническо-мениджърска приватизация. Придоби предприятието по абсолютно криминален начин и стана негов мажоритарен собственик. Сделката под масата беше толкова скандална, че Прокопиев бе даден на прокурор. Заради престъпните си схеми Прокопиев бе принуден да избяга в Сингапур. Към момента притежава изключително влиятелни медии като "Дневник" и "Капитал", които, разбира се работят в полза на бизнес интересите му и са удобен инструмент за манипулация на обществото.
3
СКИН
01.11.2013 16:06:48
0
0
Прокопиев както винаги си дирижира пак схемите!
2
Антон
01.11.2013 15:54:32
0
0
Кристияне, ти имаш ли и бегла представа кой е Прокопиев?
1
Кристиян Иванов
01.11.2013 06:08:59
0
0
Изключително слаб опит за анализ на класация, за която вече всички се съгласиха, че е манипулирана така, че определени наистина състоятелни и влиятелни личности - като Моника Станишева и Иво Прокопиев да речем - да са едва ли не в дъното и. Да се върна към този текст обаче. Доста слаб изказ: "Преди година де юре и де факто премиер на България е бил Бойко Борисов. Значи е бил истински..." Значи е бил истински??? И това е само един пример. После: "защото в миналогодишната класация на 10-те, които са „по-по-най”, четвърти бе тогавашният финансов министър Симеон Дянков (вечно им презрение на простотиите му!)" - обективен анализ ли е това или споделяне на лично мнение/анатемосване? Като цяло, подобен тип "анализи" звучат толкова несериозно и дори по-смехотворно от включените в тях вицове...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки