Реколтата от грозде ще достигне 250 000 тона


Реколтата от грозде ще достигне 250 000 тона
29 Октомври 2013, Вторник


Държавата започва мощна реклама на българските вина


Винените сортове тази година са с изключително високи качества за създаване на добри вина, очакваме и реколтата от грозде да достигне 250 хил. тона, за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година", заяви министърът на земеделието проф. Димитър Греков в пловдивското село Песнопой, където тези дни бе открита модернизирана винарна.

Вървим към все по-добра реколта от грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години. В новия програмен период ще отделим специално внимание на гроздопроизводството, защото в България се отглеждат едни от най-хубавите сортове, характерни за Европа, добави още министърът. 13 процента от директните плащания  ще се отделят за специфична подкрепа на уязвими сектори. Това ще подпомогне приоритетните за страната ни производства.

„Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето“, подчерта министърът.
България планира да организира мощна международна кампания по популяризиране на българските вина и традиционни продукти като мед, билки, продукти с розово масло, млечни храни.

Износът на български вина за първите 6 месеца на годината е нараснал с 5,4%, което е 27 млн. литра. Основните направления са Западна Европа, Русия и Китай.
Всъщност, България има големи възможности да си върне позициите като износител на качествени храни и вина за руския пазар. Това коментира началникът на кабинета на аграрния министър - Кънчо Кънчев, след срещата си със заместник-губернатора на Алтайския край Александър Лукьянов в рамките на приключилото вече международно изложение „Златна есен 2013“ в Москва.

Двете страни даже обмисляли възможностите да възродят партньорството си в лозарството, производството на вино, семена и създаването на съвместни предприятия, стана ясно след срещата.
На "Златна есен 2013" страната ни се представи с национален щанд с традиционни хранителни продукти като лютеница, зеленчукови консерви, плодови сокове, майонеза, продукти от розово масло, мляко и месо.

Българският щанд бе посетен и от министрите на земеделието на Кипър - Никос Куйалис и на Полша - Станислав Калемба.
Петнадесетото издание на престижния форум бе открито от руския премиер Дмитрий Медведев и от министъра на земеделието на Русия Николай Фьодоров. Във формата участваха над 2500 фирми от 25 държави.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки