Деветнадесети „Листопад на спомените“ във Варна


Деветнадесети „Листопад на спомените“ във Варна
28 Октомври 2013, Понеделник


Завърши деветнадесетото издание на фестивала „Листопад на спомените“. През трите дни на проявата в нея се включиха над 2500 участници от третата възраст.


Фестивалът е основан през 1997 г. по инициатива на Съюза на пенсионерите. Провежда се през месец октомври в Двореца на културата и спорта във Варна.
Съгласно регламента, в него се състезават пенсионерски състави за български фолклор, патриотични песни, стари градски песни и шлагери. През тази година събитието се организира от Съюза на пенсионерите „Варна – 2004”, Община Варна, вестник „Пенсионер” и бе под патронажа на варненския кмет Иван Портних.

При откриването на проявата с голям концерт в зала „Конгресна” на Двореца на спорта и културата във Варна поздравления към участващите в него 206 танцови и певчески състава отправи заместник-кметът на община Варна д-р Лидия Маринова. Тя подчерта вниманието на местната власт към проявите на хората от третата възраст. „Вие доказвате, че за творчеството, емоциите и настроението възраст няма”, каза в частност тя.

Освен представителна фестивалът имаше и своята конкурсна част. Специално жури оценяваше певческия талант на участниците и тяхното сценично поведение. „Смятам, че уловихме този дух, който тези хора носят в себе си и който е пример за цяла България“, обобщи провеждането и значението на проявата председателят на журито доц. Костадин Бураджиев.

Към неговото мнение, но доста по-емоционално, се присъедини Теди Генев – член на журито: „Повярвайте ми, тук блика страхотна енергия! Нищо, че хората са малко по-възрастни, трета възраст, така наречена, но сърцата им са млади.“
Големият златен лист бе присъден на фолклорната формация „Одесос“ от Варна и певческата група „Трета младост“ от село Ширково. Бяха раздадени също така пет сребърни листа и шестнадесет малки приза.

Първа диплома за участие получи групата за патриотични песни от град Вълчи дол, изпратена с дълги аплодисменти от присъстващите.
Последният ден на фестивала бе посветен на поетична среща, на която бе представена стихосбирката „Листопад на спомените”, включваща литературно творчество на хората от третата възраст.

„Фестивалът е олимпиада на духа, уникален за Варна, за България и за света и затова ще кандидатства за рекорд на Гинес”, сподели на пресконференция водещият събитието Кирил Аспарухов. По негови данни най-възрастният участник е бил на 91 години. В рамките на феста бяха показани и български обичаи от над 60 населени места.



В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки