Новини от света


Новини от света
Андерс Фог Расмусен
25 Октомври 2013, Петък


Нова мисия в Афганистан и 9 млрд. евро за Гърция


НАТО: Готови сме за нова мисия в Афганистан

НАТО има готовност да започне нова мисия в Афганистан от 1 януари 2015 г., съобщи генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен след приключилата тези дни двудневна среща на министрите на отбраната от Алианса в Брюксел. 
Той изрази очакване да бъде постигнато двустранно споразумение между САЩ и Афганистан, което да осигури необходимата правна рамка за новата мисия. 
Ако бъдем поканени от афганистанското правителство да предприемем мисията и ако е налице споразумението между Вашингтон и Кабул, от 1 януари 2015 г. сме готови да започнем работа, заяви Расмусен. 

Той поясни още, че на приключилата среща са били договорени целта на мисията, необходимите средства за нейното изпълнение и методите, които ще бъдат използвани. 
Досега не е известно кои държави ще участват в бъдещата обучителна мисия в Афганистан, след като до края на 2014 г. предстои изтеглянето на силите на ИСАФ.
Сред откритите въпроси е и стойността на бъдещата мисия, както и как финансовата тежест ще бъде разпределена между участниците в операцията. 

По повод предстоящите догодина избори в Афганистан Расмусен отбеляза, че те ще бъдат организирани изцяло от местните власти. 
Очакваме изборите да се състоят навреме, да бъдат прозрачни, в тях да участват всички и резултатите да будят доверие, заяви той. 


Германия: 9 млрд. евро и Гърция да забрави военните репарации

Германия проучва възможността да даде 9 млрд. евро на Гърция, за да престане Атина да претендира за военните репарации от времето на Втората световна война, пише гръцкият в. "Риъл нюз". 
Според публикацията една от версиите, които Германия обмисляла, била Берлин да се откаже от част от заемите, дадени на Гърция в рамките на отпусканите на страната спасителни пакети, но сумата да не надхвърля 9 млрд. евро. 

Друг вариант предвиждал чрез инвестиционен фонд Германия да подпомогне малките и средни предприятия в Гърция. 
И в двата случая Германия смята, че с тази политика ще се опита да блокира перспективата за ново отписване на гръцкия дълг, твърди изданието. 

От друга страна се преценявало, че изплащането на военните репарации под такава форма можело по-лесно да бъде прокарано през германската общественост. 
Германия досега отказва военни репарации на Гърция, които според сп. "Шпигел" възлизат на 162 млрд. евро.


Изграждане на АЕЦ се върна към нивото преди Фукушима

Дългосрочната световна прогноза за изграждане на АЕЦ се върна към нивото преди Фукушима, съобщи генералният директор на държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко по време на Шестия регионален обществен форум-диалог "Ядрени мощности, общество, безопасност – 2013"."Общата прогноза за изграждане на АЕЦ до 2030 г. се върна към нивото преди Фукушима. Географията се промени", каза той, отбелязвайки че към държавите, планиращи активно да развиват ядрената енергетика, се прибави и Великобритания.

Кириенко също отбеляза, че след катастрофата на японска АЕЦ "Фукушима-1" обемът на чуждестранните поръчки към "Росатом" за изграждане на АЕЦ се увеличи два пъти във връзка с това, че руските атомни централи напълно отговарят на съвременните изисквания за ядрена и радиационна безопасност.

Генералният директор на "Росатом" отбеляза, че развитието на световната енергетика подразбира баланс между ядрената енергетика и традиционната енергетика, и възбновяемите енергийни източници. "Целият анализ на енергийната сигурност в света говори за това, че приносът на ядрената енергетика е задължителен. И възобновяемите енергийни източници задължително трябва да бъдат развивани, но балансът трябва да бъде правилен", каза той и добави, че ключовото изискване към развитието на енергетика е сигурността.

Повече от две години - на 11 март 2011 година, на североизток в Япония стана едно от най-големите земетресения с магнитуд 9,0, което получи името на Великото източно земетресение. След подземните тласъци към крайбрежието дойде и 14-метрова вълна цунами, която наводни 4 от 6-те реактора на АЕЦ "Фукушима-1" и изведе от работа системата за охлаждане на реакторите, което доведе до серия от експлозии на водород и разтапяне на активната зона на реакторите. Пълната ликвидация на катастрофата, в това число и демонтиране на реакторите, ще продължи около 40 години.


Военните причиниха огромен пожар в Австралия

Разследване е установило, че военни учения са причината за един от големите горски пожари, избухнали миналата седмица в най-многолюдния щат на Австралия.
От вторник в Нов Южен Уелс бушуват над 100 пожара, които причиниха смъртта на един човек и унищожиха над 200 жилищни сгради.
Говорител на противопожарната служба заяви, че според разследването мащабният пожар край град Литгоу, западно от Сидни, е започнал миналата сряда от разположения наблизо военен полигон. Този пожар опустоши 47 хил. хектара.

От военното министерство на Австралия не последва коментар, но военните признаха, че във въпросния ден на полигона е имало учения с взривни вещества.
Австралийският премиер Тони Абът се подигра на шефката в ООН по климатичните промени Кристина Фигерес за изказването й, че бушуващите в Австралия огнени стихии се дължат на промените в климата, предаде ДПА. Абът каза в прав текст, че тази чиновничка "говори врели-некипели".

Той призна, че промени в климата има, но по думите му тези пожари "със сигурност не са функция от промените в климата, а функция от живота в Австралия".
Фигерес, която е изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, каза по Си Ен Ен, че между горските пожари и климатичните промени има "абсолютна" връзка и че огнените стихии в Сините планини, западно от Сидни, са пример за това. Кристина Фигерес разкритикува новото консервативно правителство на Абът, че е отменило въведената от предишното лейбъристко управление такса върху въглеродните емисии и вместо това е започнало да стимулира финансово замърсителите, които намаляват емисиите си, припомня ДПА.

Според „Ройтерс” заради продължаващите пожари в хълмистия район с ниска растителност хиляди австралийци са били приканени да се евакуират.
Властите предупредиха, че условията за възникване на нови пожари и разрастването на досегашните са много благоприятни - температурата в Сините планини е около 30 градуса, а в Сидни - 35 градуса по Целзий. Духа и вятър.


Испания излезе от рецесията

Испания, чиято икономика беше в рецесия от две години, излезе от тази ситуация през третото тримесечие на годината и регистрира растеж от 0,1%, съобщи Централната банка, чиито изчисления обикновено биват потвърждавани от официалната статистика. Това увеличаване на Брутния вътрешен продукт след 9 последователни тримесечия спад е съпроводено от леко подобряване на положението на пазара на работна ръка, Централната банка посочва, че загубата на работни места е била най-ниска от началото на кризата досега.

Все пак обаче равнището на безработицата е високо и е близо до рекордните 26,3% от икономически активното население на страната през второто тримесечие. Официалните неокончателни данни за растежа през третото тримесечие ще бъдат огласени от Националния статистически институт на 30 октомври, а окончателните – на 28 ноември.


Турция се въоръжава с хеликоптери за 3,5 млрд. долара

След три години протакане Турция е готова да подпише сделка с американския авиогигант „Сикорски” за съвместното производство на 109 бойни хеликоптери на стойност 3,5 млрд. долара, съобщава „Тудей`с заман”.
Става дума за машини Т-70, които са подобрена версия на прочутите Блек хоук, и ще са в 10-тонната категория. Те ще могат да носят на борда си 18 души. Хеликоптерите ще са с разнообразно приложение – от бойни до противопожарни мисии.

Закупуването на зенитно-ракетни комплекси от Китай породи спекулации, че Анкара се отдръпва от американските производители на оръжие, но договорът за хеликоптерите вече бил готов и ще бъде подписан в рамките на 30 дни. "Доставката на хеликоптерите ще започне през 2018 г.", каза пред медиите Самир Мехта, високопоставен представител на направлението в компанията „Сикорски”, което отговаря за оръжейното производство.109-те машини ще бъдат произведени съвместно от турски фирми и американската компания и поетапно ще бъдат предавани на турската армия. Те ще бъдат използвани за бойни, разузнавателни и спасителни операции.

Съгласно предстоящия да бъде подписан договор турският гигант в областта на електронните и оръжейни системи ASELSAN ще играе сериозна роля в производството на кабината на машините. Turkish Aerospace Industries (TAI) ще участва в производството на ключови елементи от фюзелажа на машините. Освен двете големи компании от турска страна в окомплектоването на хеликоптерите ще се включат и десетки малки фирми като подизпълнители по проекта.


Китай предплаща на Русия петрол за $85 млрд.

Китай ще получава от Русия през следващите десет години около 100 млн. тона петрол на стойност 85 млрд. долара, които ще плати предварително. Предстои да се подпише договор между "Роснефт" и държавната компания Sinopec. За това съобщи руският премиер Дмитрий Медведев по време на посещението си в Поднебесната империя "Роснефт", която от юли увеличи доставките си в Китай в рамките на $270 милиардния контракт с държавната CNPC, във вторник подписа меморандум с друга китайска компания Sinopec.

Документът включва и договорка за подписване на нов експортен контракт и възможност за частично заменяне на доставките от нефт по този договор с нефтопродукти.
Цената на доставките ще бъде определяна, като се отчитат нивата на регулярните търгове, в които участва "Роснефт". Доставката на петрол за Sinopec най-вероятно ще започне през 2014 г. "Постигнатата договореност ще позволи на "Роснефт" да привлече допълнително финансиране за реализация на нови обекти и в областта на проучването на нови находища, както и за строителството на необходимата инфраструктура до тях", каза шефът на руската компания Игор Сечин .

През лятото на 2013 година "Роснефт" сключи с CNPC контракт за доставката в Китай на 365 милиона тона петрол в рамките на 25 години. Тези доставки започнаха през юли тази година и се очаква да достигнат 800 хил. тона до края на декември. "Роснефт" и CNPC обявиха през седмицата, че друг техен съвместен проект ще бъде пуснат не по-късно от 2020 г., инвеститорското решение по него ще бъде взето в началото на 2017 г.

Според анализаторите на петролните пазари обременената с огромни дългове руска компания е отишла твърде далеч в стремежа си да привлече предекспортно финансиране както по източните, така и по западните направления. "Обемите, продадени по дългосрочните контракти, превишават текущото ниво на добив на "Роснефт", поради което ще са необходими немалко усилия, за да може компанията да изпълни своите задължения и по новите геологически проучвания, както и за покупката на нови активи", коментира анализаторът Виталий Крюков.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки