Проблеми с неизплатени ренти


24 Октомври 2013, Четвъртък


Пиша ви от името на шест семейства, които така и не сме получили полагаемата ни се сума от неизплатени ренти за три години от страна на ЧЗПК „15 септември“


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

в русенския град Глоджево. Тази кооперация е осъдена с Решение 243/2004г. на Русенския районен съд (РРС). Делото е предадено за изпълнение на Съдебно-изпълнителната служба (СИС) към РРС, но до ден днешен не ни е изплатена нито стотинка. Междувременно Министерството на правосъдието обнародва свое решение, от което става ясно, че целта е тези „малки дела“ да се приключват в полза на държавата.

Това е истинска гавра с пенсионерите. Вместо с парите от полагащата ни се рента да си помогнем за лекарства, то нашата държава гледа да ни бръкне в джоба и да останем с пръст в устата. Подозираме и евентуален конфликт на интереси, тъй като подразбрахме, че член на СИС и председателят на въпросната кооперация от Глоджево са били сватове. Какво можем да направим в случая?
Васил Василев, Русе

От вашето писмо и приложените към него документи става ясно, че не сте получили като взискатели по изпълнително дело дължимите ви от земеделската кооперация рента и неустойка по договор за наем на земя. Няма как в тази консултация да направим оценка доколко адекватни и навременни са били както вашите действията като взискатели, така и действията или бездействията на държавния съдебен изпълнител.

Следва да имате предвид, че имате пълното право да се обърнете към частен съдебен изпълнител, след като не сте доволен от услугите, предоставени от Съдебно-изпълнителната служба към Русенския районен съд.  Що се отнася до посочените от вас възможности за търсене на обезщетение за забавени дела ви обръщаме внимание, че изпълнителното производство не представлява съдебно дело, каквото неправилно схващане се застъпва във вашето писмо и вие не можете да се ползвате от тази процедура.

В тази връзка не споделяме вашето становище, че тази възможност, предвидена в Закона за съдебната власт, цели да ощети гражданите. Напротив – смятаме, че по този начин се дава възможност на лицата, които не са получили правосъдие в разумен срок, да могат да бъдат обезщетени в едно бързо административно производство, а не да водят отделно дело пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), което би им отнело много повече време. Нещо повече, ако лицето не е доволно от предлагания размер на обезщетението, то не губи правото си да отнесе въпроса пред ЕСПЧ.

В заключение относно изнесените факти за евентуален конфликт на интереси на държавен съдебен изпълнител ви препоръчваме да се обърнете с нарочна жалба към органите на прокуратурата в Република България.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки