Право на безплатна правна помощ


Право на безплатна правна помощ
24 Октомври 2013, Четвъртък


Имам ли право на безплатен служебен адвокат, в случай че заведа дело?


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Ако не го спечеля, кой ще заплати разходите по него? Ако загубя делото в България, какъв е начинът да обжалвам пред съда в Страсбург?
А. К. Д.,
София

Продължение от предишния брой

Относно това дали е задължително да бъдете представлявани от адвокат в съда отговорът е даден с разпоредбата на чл. 28 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).  
Дееспособните физически лица извършват съдопроизводствените действия лично.
Непълнолетните и ограничено запретените извършват съдопроизводствените действия лично, но със съгласието на родителите или попечителите си.
Непълнолетните могат да водят делата си лично за спорове по трудови правоотношения или за спорове, произтичащи от сделки по чл. 4, ал. 2 от Закона за лицата и семейството, както и в други случаи, определени със закон.

Малолетните и поставените под пълно запрещение се представляват от законните си представители – родители или настойници.
Явяването без адвокат в съда е допустимо при по-леки дела, когато не се гледат от висша съдебна инстанция, тоест няма проблем да се представлявате самостоятелно, но все пак ви препоръчваме при възможност да ползвате адвокатска защита и съдействие с оглед по-добро реализиране на вашите права и законни интереси.

Ако се представлявате сама, ще дължите единствено държавна такса за завеждане на делото и депозити за извършване на експертизи, ако бъдат назначени такива от съда.
За да заведете дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, трябва да изчерпите всички възможни средства за защита, които ви предоставя българското законодателство, а именно да преминете всички съдебни инстанции.

Следва да имате предвид, че ЕСПЧ в Страсбург разглежда жалбите на граждани срещу държави, които са нарушили някое от гарантираните в Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКЗПЧ) права на жалбоподателя. Европейският съд по правата на човека не гледа дела срещу отделни лица и организации, нито действа като горна инстанция спрямо националните институции. Важно е да занете, че ЕСПЧ може да бъде сезиран до 6 месеца след постановяване на окончателното решение (присъда) от върховната съдебна инстанция – Върховният касационен съд или Върховният административен съд, чрез жалба на следния адрес:The Registrar European Court of Human RightsCouncil of Europe67075 Strasbourg CEDEXFRANCE.

Жалбата трябва да съдържа: кратко описание на случая; позоваване на конкретното нарушено право от Европейска конвенция за защита правата на човека; сведения относно изчерпаните средства за правна защита; точен списък с дата, резюме и орган на издаване на всичките постановени до момента актове по случая; копия на изброените актове. ЕСПЧ не връща приложените копия, поради което е добре да не се пращат оригинали. Възможно е от ЕСПЧ да поискат допълнителни документи, сведения и обяснения по жалбата.

Ако предварителната проверка признае жалбата като допустима, ще ви бъде изпратен формуляр, който да попълните за официално завеждане на жалбата. Първата фаза на делото не изисква да се явявате лично в съда. Ако не разполагате със средства за командироването на адвокат до Страсбург, можете във втората фаза да поискате от ЕСПЧ да ви осигури безплатно правно съдействие.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Данаил Лазаров
11.02.2016 00:03:44
0
0
В този ред на нещата тук аз искам да покажа това....

http://www.osadenbezvina.blogspot.bg/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки