Художници даряват картини за спасяването на театъра в Пловдив


Художници даряват картини за спасяването на театъра в Пловдив
Щетите от пожара в Пловдивския театър ще достигнат близо 1,5 милиона лева
11 Октомври 2013, Петък


Актьори от цялата страна се включиха в благотворителна кампания, средствата от която ще отидат за ремонт на изгорялата сцена

Автор: Камен Колев

Благотворителна изложба, средствата от която ще бъдат дарени за възстановяването на опожарената сцена на пловдивския драматичен театър, се откри в четвъртък, 10 октомври, в галерията „U P.A.R.K.” в Града под тепетата. В експозицията участват 20 от най-популярните съвременни живописци и графици, които предоставят своите творби в помощ на театралната трупа.

Идеята за тази изложба е на пловдивския художник Кольо Карамфилов. Откликнали са всички автори, които той е поканил – Атанас Хранов, Станимир Видев, Вежди Рашидов, Калина Мавродиева, Иван Шишков, Стефан Божков, Моника Роменска, Веско Велев, Пламен Панев, Георги Щърбев, Лили Кючукова, Емил Атанасов, Иван Тотев, Румен Жеков, Илия Йончев, Чавдар Маринов, Янко Ненов, Николай Няголов и Красимир Добрев. 
Картините ще се предлагат на цени от 250 до 1000 лв., а средствата от продажбите ще се превеждат по дарителската сметка за подпомагане възстановяването на театъра.

Кампанията по събиране на средства в помощ на трупата, която върви под наслов „Артисти за артисти”, бе инициирана от Министерството на културата и Съюза на артистите в България, след като стана ясно, че в бюджета на културното министерство няма предвидени средства за ремонта на театъра. Инициативата ще продължи до края на месец ноември. До момента в нея са се включили множество актьори и театрални трупи.
На 9 октомври великотърновските театрали играха благотворително пиесата „Хотел между тоя и оня свят" от Ерик Еманюел Шмит.  Режисьор на спектакъла е Александър Беровски, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова. Русенският драматичен театър и Държавна опера Русе също се включиха в благотворителната кампания. 

На 1 октомври Операта изнесе празничен концерт, а на 18 октомври театърът ще играе „Милионерът” от Йордан Йовков, със специалното участие на Илка Зафирова. Билетите ще се продават по 5 лв.
Министерството на културата и Съюзът на артистите в България ще направят подробен публичен отчет как са били изхарчени средствата от билетите за театралните постановки.
Актьорът Камен Донев също пожела да се включи в благотворителната кампания. Директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев благодари на всички свои колеги от страната и на пловдивчани, които правят дарения за ремонта.

До момента към кампанията са се присъединили 11 театрални и оперни трупи. Афишите за спектаклите с благотворителна цел, които се играят в цялата страна, са означени със специален стикер. Очакванията са, че щетите от пожара ще достигнат близо 1,5 млн. лв. Предварително обявената цифра от 200 000 лв. се отнася само за зрителната зала, обясни Кръстев.

Пораженията са много по-големи, тъй като огънят е унищожил специална техника и системи. Освен това при строежа на новата сцена трябва да се вземат предвид новите европейски и съвременни противопожарни изисквания, да се мисли за нова система на озвучаване и сценично осветление.
Окончателният размер на щетите ще бъде оповестен до няколко седмици, тъй като те все още се пресмятат от застрахователите. До края на месеца ще стане ясно и становището на прокуратурата за причините, предизвикали пожара. Неофициално се смята, че огънят е тръгнал следствие на късо съединение.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки