Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Владимир Путин
04 Октомври 2013, Петък


Пъстри новини от цял свят


Предложиха Владимир Путин за Нобеловата награда за мир

Руска инициативна група, в която влиза известният певец и депутат Йосиф Кобзон, обяви, че е номинирала президента Владимир Путин за Нобеловата награда за мир.
Президентът на Международната академия за духовно единство на народите по света Георгий Трапезников съобщи на пресконференция в Москва, че съответното писмо е било изпратено до Норвежкия Нобелов комитет на 16 септември и е било получено на 20 септември.

Своя подпис под писмото е сложил Йосиф Кобзон, който не е член на Академията. Кобзон заяви, че след като президентът на САЩ Барак Обама, който "се готви за нашествие в Сирия", е получил Нобеловата награда за мир, то "нашият президент, който се опитва да спре кръвопролитието, да помогне в конфликти, е по-достоен за такова звание".
Във Франция също е започнало събирането на подписи в подкрепа на номинацията на Путин.

При това авторите на тази петиция отиват още по-далеч, като предлагат Обама да бъде лишен от своя Нобел, с който бе удостоен през 2009 г. "за изключителни усилия в сферата на дипломацията и международните отношения". Според тях Обама е положил усилия само за защита на икономическите интереси на САЩ и за оправдаване на астрономическите суми за военния бюджет на страната.
Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, заяви, че въпросът за номинацията не е бил обсъждан в президентската администрация. Миналия месец ръководителят на Общоруския фонд за образование Сергей Комков вече номинира Путин за Нобеловата награда за мир.


Президентът на Иран беседва в „Туитър” с Джак Дорси

Президентът на Иран Хасан Рохани обеща да осигури на населението на страната си право на достъп до глобална информация, предаде телевизионният канал "Фокс нюз".
Според информацията президентът на Ислямската република отговорил чрез микроблога си в "Туитър" (@HassanRouhani) на въпрос на един от създателите му Джак Дорси (@Jack) дали иранците виждат съобщенията на Рохани в социалната мрежа.

"Добър вечер, Джак", написал иранският президент. "Както вече бях казал, усилията ми са насочени към осигуряване на право на нашите хора да получат възможност за удобен достъп до глобална информация".
През септември поради техническа грешка иранците за известно време получиха достъп до множество чуждестранни сървъри, включително „Туитър" и „Фейсбук", които бяха забранени през 2009 г. в навечерието на президентските избори в страната.
Рохани вече обеща да облекчи ситуацията с цензурата в интернет.


Асмусен: Европа се нуждае от орган за банков надзор

Европа се нуждае от специална система за банков надзор, която ще контролира 130-те най-големи банки в Еврозоната. Това заяви в интервю за "Дойче Веле" членът на Борда на директорите на Европейската централна банка Йорг Асмусен. Според него подобно ведомство е необходимо, защото банките работят не само на национално равнище, но и в Европа, и в целия свят. Служителите на предлаганата институция ще осъществяват контрол върху 85% от банките в Еврозоната. "Ведомството ще има за задача да информира ЕЦБ, доколко жизнеспособна е една или друга банка.

Ако не е, тогава с тази банка ще се заеме специален орган за ликвидирането на банки, който предстои да бъде създаден", обясни Асмусен. На въпрос за ситуацията в Гърция, той отговори, че за създаването на нови работни места в тази страна трябва да бъде направено много. На първо място са структурните реформи, които трябва да съдействат за растежа на икономиката. На този етап Асмусен не знае дали Гърция ще се нуждае от трети пакет с финансова помощ. Според него това ще стане ясно не по-рано от лятото на 2014.
Положението в Словения също е напрегнато, смята Асмусен. В момента ЕК и ЕЦБ проверяват десетте най-големи банки в страната. Резултатите от проверката ще бъдат обявени през ноември-декември 2014. Едва след това ще стане ясно дали те ще се нуждаят от допълнително капитал, уточни Асмусен, цитиран от БГНЕС.


Голямо нещастие сполетя руските студенти

Симеон Дянков е назначен за ректор на Руската икономическа школа (РЭШ)."С идването на Симеон Дянков очакваме преди всичко подобряване на качеството на нашите образователни програми, нов импулс в научните изследвания, укрепване на международната репутация на университета. Нови перспективи ще се открият и в развитието на връзките с най-добрите университети в Източна Европа и страните от близката чужбина", заяви председателят на Борда на директорите на РЭШ Максим Бойко.

Основната задача на Дянков ще бъде осъществяването на стратегията на университета в съответствие с неговата мисия и приоритети за развитие. Ректорът на РЭШ отговаря за оперативната дейност на висшето учебно заведение и се подчинява директно на Борда на директорите. Дянков, в качеството си на ректор, също е влязъл в Борда на директорите на мястото на Станислав Анатолиев, който беше негов предшественик.
Руската икономическа школа е някакво подобие на т.н. „Американски университети“ по света, какъвто има и в България.


Забранили на Илия Троянов да влезе в САЩ

На Илия Троянов, германския писател от български произход, е било забранено да влезе в САЩ, където трябвало да участва в литературна конференция. Поканата за нея при това идвала от Конгреса на САЩ.
Американските власти не са дали обяснение на писателя, но той смята, че забраната му е наложена заради изказани от него критики към програмите за следене на Агенцията за национална сигурност на САЩ, пише "Хъфингтън пост".

Самият Троянов е коментирал случилото се в статия, публикувана във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". 
Повече от иронично е, ако на писател, който от години предупреждава за опасностите от наблюдението и тайните служби, е отказан достъп до "земята на смелите и свободните", казва той. 

Троянов написа отворено писмо, в което критикува АНС, а също така участва в подписка, която настоява германският канцлер Ангела Меркел да се противопостави на наблюдението, което АНС провежда, пише "Хъфингтън пост". 
Изданието посочва, че Троянов заедно с друг германски писател - Юли Це - е автор на книга, посветена на проблема за тайното наблюдение, осъществявано от държавата над гражданите. 
"Това е фарс. Чиста параноя. Хора, които се борят за граждански права, са третирани като врагове на държавата", написа Це във "Фейсбук".


Инвеститори искат Бил Гейтс да напусне "Майкрософт"

Трима от 20-те най-големи инвеститори в "Майкрософт" искат Бил Гейтс да освободи поста, който заема сега - председател на Борда на директорите.Тримата притежават общо малко над 5% от акциите.
Те са на мнение, че Гейтс пречи на изработването на нова стратегия за компанията, че ще ограничава властта на новия изпълнителен директор и като цяло, че неговите правомощия са непропорционални на дела му в "Майкрософт".

Гейтс държи 4,5% от акциите на "Майкрософт" и е най-големият самостоятелен акционер.
Навремето той имаше 49-процентов дял от компанията, която стана публично дружество през 1986 г. Оттогава делът му намалява и според плана си за постепенна продажба на акции до 2018 г. Гейтс вече няма да има никаква част от компанията.

Гейтс започна постепенно да се оттегля от "Майкрософт" в началото на новото хилядолетие, за да се съсредоточи над дейността, която развива благотворителната му организация "Бил и Мелинда Гейтс", разполагаща с капитал от 38 млрд. долара. 
Стив Балмър, който пое поста изпълнителен директор от Гейтс през 2000 г., е притискан да подобри представянето на компанията и да увеличи доходността на инвестиралите в нея.
Това обаче е първият опит за директен натиск Гейтс, който остава една от най-важните и уважавани фигури в сферата на технологиите, да се оттегли от "Майкрософт", която основа преди близо 40 години. 

През август и Стив Балмър заяви, че ще се оттегли, след като му бъде намерен заместник. Това трябва да стане в следващата една година. 
"Майкрософт" е един от гигантите в сферата на технологиите. Миналата фискална година отчете чиста печалба от 22 млрд. долара, но компанията е подложена на сериозен натиск от конкуренти като "Гугъл" и "Епъл", защото не успява достатъчно добре да се ориентира към бизнеса с мобилни устройства.
Същевременно продажбите на PC намаляват, а главните източници на доходи за "Майкрософт" са нейната операционна система "Уиндоус" и пакетът "Офис". 


Отчет на МВФ сочи страни - фаворити за помощи

Три европейски държави - Ирландия, Португалия и Гърция , са получили 90% от всички кредити, отпуснати от МВФ през фискалната 2013 година. Това става известно от доклад на МВФ, публикуван във вторник.
Ирландия заема челното място с 4 млрд. евро заеми, следвана от Португалия (3.6 млрд. евро) и Гърция (3,2 милиарда евро), според доклада на МВФ за годината, приключила в края на април. Помощта, предоставена на Кипър, не влиза в този доклад, защото бе одобрена през май.

Международният валутен фонд отпусна средства за спасяване, провеждано съвместно с Европейската комисия и Европейската централна банка в Еврозоната. Общо Фондът е дал през 2013 г. 12 млрд. евро заеми с лихви, плюс почти един милиард евро в помощ на бедните страни. МВФ, в който членуват 188 държави членки, често е критикуван за прекомерно предоставяне на средства на европейски държави в рамките на институцията по отношение на правата на глас. Опитът за реформа през 2010 г., за ребалансиране на институцията в полза на развиващите се страни, бе блокиран с правото на вето на САЩ. В доклада се посочва също, че годишната заплата на изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард е била коригирана заради инфлацията и в момента възлиза на 352 026 евро.

„Вашингтон пост" мина в ръцете на основателя на „Амазон"

Джеф Безос, основателят на компанията за електронна търговия "Амазон", финализира сделката за придобиване на в. "Вашингтон пост" за 250 млн. долара, предаде АФП.
По този начин бе сложен край на продължилия четири поколения контрол на фамилията Греъм над една от водещите новинарски компании в САЩ. Сделката се сключи на фона на безпрецедентни предизвикателства на вестникарския пазар, притиснат от падащи тиражи и свиващи се приходи от реклама.

През 1933 година Юджийн Майър придобива "Вашингтон пост" при фалит по време на Голямата депресия. После предава вестника на зет си Филип Греъм. Съпругата му Катрин Греъм поема собствеността след самоубийството на мъжа си и извежда вестника до световна слава с разследването на аферата Уотъргейт, предизвикала оставката на президента Ричард Никсън. Госпожа Греъм почина през 2001 г. Управлението на "Вашингтон пост" беше в ръцете на сина й Доналд Греъм. Въпреки че семейство Греъм бяха богати, тяхното богатство бледнее пред 25-те милиарда долара на Безос, според данни на "Форбс".


Франко Фратини издигна кандидатурата си за шеф на НАТО

Бившият министър на външните работи на Италия Франко Фратини е издигнал своята кандидатура на поста генерален секретар за НАТО.
"Опитът ми по въпросите на сигурността, докато работих като еврокомисар, а също така пожеланията на страните от Средиземноморския регион ми дават възможност да претендирам за този пост", заяви Фратини.

Той е роден на 14 март 1957 г. в Рим. Заемал е поста външен министър от 2002 г. до 2004 г. и от 2008 г. и 2011 г.
Също така е бил зам.-председател на ЕК и еврокомисар по въпросите на правосъдието, свободата и сигурността. Новият генерален секретар на НАТО ще бъде определен през следващата година.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки