Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Обама и шефът на „Джей Пи Морган” Джейми Даймън
27 Септември 2013, Петък


Информационните емисии изобилстват от сърдити американци и сърдити европейци


„Джей Пи Морган” се измъква с още милиарди от разследвания

Американската банка „Джей Пи Морган“ предложи да плати около 3 милиарда щатски долара, за да приключи по взаимно съгласие поредицата разследвания на американските власти, твърди „Уолстрийт джърнъл“.
Вестникът цитира източник, близък до разследването, но в информацията се казва, че споразумението не е сигурно. Министерството на правосъдието твърди, че банката трябва да плати няколко милиарда повече за уреждане на някои дела, добавя вестникът.
„Джей Пи Морган“ е обект на половин дузина разследвания от страна на правосъдното ведомство и не е ясно все още кои от тях ще влязат в рамките на споразумението, подчертава изданието.

Това споразумение може да включва и разследванията на прокуратурата на щата Ню Йорк за продажба на високорискови ипотечни кредити, но не и криминални разследвания, извършвани от нея в аферата, наречена „Лондонският кит“. Аферата доведе до загуби на банката за над 6 милиарда щатски долара на пазарите на деривати през миналата година.
Говорителите на банката и на щата Ню Йорк не пожелаха да коментират, министерството на правосъдието не направи коментар засега, пише АФП.

„Джей Пи Морган“ прие миналата седмица да плати близо един милиард долара глоби на четири регулатора за пропуски в системите си за вътрешен контрол в случая „Лондонският кит“, прякор, даден на един от брокерите на банката в лондонското сити, французина Бруно Иксил, заради огромните му рискови акции на пазара на деривати. Скандалът „Лондонският кит“ от 2012 г. причинил загуби за 6,2 милиарда долара на американския банков гигант „Джей Пи Морган“.

Това, което „Уолстрийт джърнъл“ не казва, е дали някой дребен измамник би могъл да се откупи по същия начин като супередрите мошеници от „Джей Пи Морган“ или все пак ще попадне в препълнените американски затвори.


Половината от американците не одобряват външната политика на Обама

Четиридесет и девет процента от американците не одобряват начина, по който президентът Барак Обама ръководи външната политика, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на ново допитване до общественото мнение.
Едва 40% одобряват външнополитическите усилия на президента.
В предходно допитване от юли неодобрението за външната политика на Обама беше с 10% по-ниско.

Допитването показва още, че 52% от американците не одобряват начина, по който Обама се справя със ситуацията със Сирия. Четиридесет и четири процента пък са против начина, по който Обама ръководи връзките с Иран.
Резултатите са публикувани в момент, в който Обама дава шанс на дипломацията за разрешаването на сирийската криза и е отворен към диалог с Иран по иранския ядрен въпрос, отбелязва вестникът.

Относно Сирия 82% от американците подкрепят споразумението между САЩ и Русия за контрол върху сирийския химически арсенал, сочи допитването.
Във връзка с Иран един от четирима анкетирани смята, че контактите с Техеран ще се подобрят през следващите години, докато една трета са уверени, че те ще се влошат.


Вивиан Рединг: Има европейски правила

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за правосъдието Вивиан Рединг разкритикува изявленията на френския вътрешен министър Манюел Валс, че българските и румънските роми не могат да се интегрират и са обречени да се върнат по родните си места.

Валс каза за радио "Франс интер", че Франция няма да смекчи политиката си, свързана с ромите, и Европейският съюз, заедно с българските и румънските власти, трябва да може да направи така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си страна".
"Ако не бъркам, във Франция предстоят избори. Всеки път, когато липсва желание да се говори за важните неща като бюджета и дълговете, на ред идват ромите", каза Рединг в интервю за френското радио "Франс енфо".

"Има европейски правила, които са подписани от Франция, правила за свободното движение на европейските граждани. Не става дума за роми, а за лица. Те могат да бъдат изгонени само с решение на съдия, ако са направили нещо, което е срещу законите на съответната страна", каза още Рединг.
Зам.-председателят на ЕК подчерта, че Франция е приела национална стратегия за интеграция на ромите и че европейските средства за тази цел не отиват там, закъдето са предназначени - в проблемните общини. На разположение на страните членки на ЕС има 50 млрд. евро, уточни Рединг.

Междувременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обяви, че преследването на роми във Франция тази година е достигнало рекордни нива. Според организацията от януари до август над 10 хил. роми са били изпъдени от лагерите си и принудени да скитат от място на място. Това е около половината от общия брой на имигрантите от Румъния, България и бивша Югославия, констатира "Амнести интернешънъл".


Вивиан Рединг

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки