Валери Симеонов: НФСБ е приет в семейството на евроскептиците


Валери Симеонов: НФСБ е приет в семейството на евроскептиците
27 Септември 2013, Петък


В лицето на Британската партия за независимост намерихме международен партньор, с когото споделяме общи политически идеи и принципи, казва съпредседателят на Националния фронт

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Каква беше целта на вашето посещение в Лондон?

- Бяхме специално поканени от ръководството на Британската партия за независимост (UKIP) на техния конгрес чрез евродепутата Слави Бинев, тъй като те виждат в наше лице сродна партия, с която могат да си партнират, и чрез която могат да разширят влиянието на UKIP в Европарламента след изборите през 2014 г.

Основната заслуга за поканата към нас е на заместник-председателя на групата „Европейско движение за свобода и демокрация” в Европейския парламент Слави Бинев, който се ползва с изключително уважение и влияние не само в Англия, но и във всички страни от Стария континент, които имат евроскептични партии, и които участват в голямото семейство на Партията на свободата и независимостта в ЕП.
Конгресът бе по повод 20 години от създаването на партията.

Гости на този престижен форум имаше единствено от България, в лицето на НФСБ и ГОРД, и от Франция и Финландия. Отношението към нас беше изключително човешко, много топло, срещите бяха на работно ниво, създадохме много нови контакти, обменихме основни политически идеи.


- С какъв рейтинг се ползва UKIP във Великобритания?

- Но последните местни избори в Англия Британската партия за независимост се класира на второ място след партията на консерваторите, изпреварвайки лейбъристите и либералите. Очакванията са на евроизборите след една година UKIP да бъде първа сила в страната.


- UKIP е евроскептична партия, каквато е и същността на НФСБ. Това одобрение към нея означава ли, че в Англия назряват анти ЕС настроения?

- Не, Партията за независимост на Великобритания, така, както и НФСБ, не е срещу Европейския съюз. Ние приемаме участието в ЕС, но сме за такова членство, което да е пречупено през призмата на националните интереси. Това е. Нищо по-различно от това, което правим ние и това, което поставяме като наша кауза, като програма.
Съвпадението в принципите на НФСБ и UKIP в действителност е огромно.


- Изпреварихте въпроса ми, с какво точно НФСБ привлече вниманието на тази партия?

- Аз самият бях изненадан, че с тези хора говорехме сякаш един и същ политически език. Та те имат същите проблеми, каквито мъчат и България. Корупцията в енергетиката, например. Или пък рекетът на световната екологична мафия. Британската партия за независимост, като цяло, е за провеждането на много сериозна икономическа реформа във Великобритания, за социална реформа, тези хора болеят за образованието в страната си...

На следващия ден, след конференцията, излязоха статии в английския печат, че в ислямски училища в Англия, в град Ръгби, учителките били задължени да ходят забулени независимо, че не са мюсюлманки. Децата пък били разделяни на момичета и момчета в отделни и отдалечени редици в класните стаи. Можете ли да си представите подобно нещо!


- Имаше ли интерес на британските медии към форума и по-специално към българската делегация?

- Медиите, за съжаление, и у нас, и в Европа, търсят непременно сензацията и, ако няма скандал, са готови да го провокират. Но да, имаше интерес, конференцията беше доста подробно отразена. Дори дадох интервю за „Дейли мейл“.


- Какво ви питаха от „Дейли мейл“?

- Съгласни ли са сънародниците ми с тревожните изявления на Нейджъл Фараж, че над 29 милиона румънци и българи ще нахлуят във Великобритания от 1 януари 2014 г. Първо, Фараж не е казал такова нещо, но това е друга тема. Отговорих му - не, до момента всеки, който е желал да дойде във Великобритания, вече е тук. Репортер от вестника ме попита също така, дали одобрявам това, че UKIP иска да излезе извън Европейския съюз. Не, ние трябва да стоим в ЕС заради противопоставянето на Турция.


- Участието на НФСБ на конгреса на UKIP всъщност може да се нарече първото международно признание на Партията на СКАТ?

- НФСБ бе приет в семейството на евроскептиците, при това – с широко отворени обятия. На такова уважение, на каквото бяхме поставени, не сме били свидетели никъде. Сами виждате – от общо петима чужди гости, трима бяхме от България. И бяхме настанени не къде да е, а във ВИП ложата, рамо до рамо с лорд Дейвид Стивънс, който е и депутат от Горната камара.

Най-важното обаче е, че намерихме в лицето на UKIP международен партньор с идеи, сходни на нашите, и с общи цели – да променим Европейския съюз в посока, в която той да бъде полезен за нациите, които участват в него, а не на трансконтиненталните монополи, не на евробюрократите, не на шаблонните решения, които се налагат, без да се съобразяват с нуждите и възможностите на всяка една от страните членки на ЕС. Защото в момента сме свидетели как се налагат догматични решения, които на практика или са неприложими, или пък изместват първоначалните цели на ЕС.

Слави Бинев в речта си в началото на конгреса много хубаво го каза. В България, пък и навсякъде в Европейския съюз ще гледаме щастливи кокошки и щастливи свине. А какво става с хората?...
Другото, което ни обединява, това е заплахата от ислямизма, който прекалено бързо се разпространява и във Великобритания.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Гост
24.05.2014 14:15:31
0
0
В репортаж, показан в Дискусионно студио по СКАТ Фараж казва: "Квалифицираните, работещи българи са добре дошли". Същевременно плакат от кампанията му за Европейския парламент казва: "Европейската политика в действие. Британските работници понасят жесток удар от неограничения евтин труд". Изобразеният на плаката "британски" работник е всъщност ирландец ...
Парадоксално е: свободата на "бизнеса" (да търгуваш в чужди страни)е над свободата на "гражданите" (да отседнеш в други страни). Затова господинът не е прав: никой не защитаваше нашия бизнес от чужди компании, в резултат на което нашият бизнес скръбно повехна; сега настоява нашите граждани да нямат право на свободна конкуренция с гражданите на Великобритания на тяхна територия. "Идеята винаги се е посрамвала, когато стане дума за интереса", казваше един брадат учен.
Доколкото четох, Фараж не иска свободен достъп до трудовия пазар на хора от държави с много по-ниски заплати. Заиграва се със страховете на британците и е за двойни стандарти спрямо европейски граждани. Но нито дума не казва за наплива от имигранти с многочленни неработещи семейства от бившите колонии.
Фараж иска да намали разходите на европейската администрация, но назначава жена си (германка?!) за своя "лична секретарка" с годишна заплата 25000 паунда, плащана от ЕП. Казва, че тя не отнема работата на някоя британка, а и не познавал британка, която да работи в късните часове, както жена му. Правят експеримент - пускат обява за работа като негова лична секретарка и на нея се отзовават стотици кандидати ...
Сътрудникът му от ЮКИП Дейвид Чалис изразява позиция, че "богатите мюсюлмани трябва да имат повече жени, за да се извлекат повече ползи от тях" и описва гърците като "гадни". Партията отказва да предприеме действия срещу този свой представител. Говорител на партията казва, че коментарите са шега, ЮКИП не робува на политическата коректност и имат "висок праг за предприемане на действия заради изразено мнение".
http://www.telegraph.co.uk/news/politics/ukip/10787759/Face-of-Ukip-is-EU-immigrant.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки