Съсобственост с деца от предишен брак на починал съпруг


Съсобственост с деца от предишен брак на починал съпруг
26 Септември 2013, Четвъртък


Съпругът ми почина. След неговата смърт оставаме наследници аз и двете му дъщери от първия му брак. Аз пожелах да разделиме наследеното, но дъщерите му мълчат, не ми дават отговор.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Как да постъпя, за да си извадя документи за собственост на полагащата ми се една трета от апартамента и земеделската земя? И ако не успея да се снабдя с документи за собственост и почина, ще стане ли моята дъщеря наследница?
Силвия Георгиева,
с. Рибарица 
В момента вие сте съсобственик заедно с децата на  починалия ви съпруг на идеални части от наследствените имущества. За да получите документ за собственост на притежаваните идеални части, трябва да се извърши производство по издаване на констативен нотариален акт.

Когато имотите са придобити вследствие на наследяване, пред нотариуса следва да бъдат представени акт за смърт на наследодателя, удостоверение за наследници, нотариални актове за имотите на името на наследодателя. Ако наследниците са няколко, както е във вашия случай, няма пречка всеки да иска да му бъде издаден нотариален акт за неговия дял, но по-удачен вариант ще бъде да се извърши доброволна делба, като в този случай ще се легитимирате като собственици с договора за доброволна делба.

Производството се извършва в нотариалната кантора, защото този нотариален акт подлежи на вписване, поради което трябва да се осъществи 2 часа преди края на работното време на съответната служба по вписвания. Процедурата започва с писмена молба. Към момента на подаването й трябва да бъде платена нотариалната такса. След като са проверени доказателствата, нотариусът обективира резултата от проверката в постановление. Като мотивирано следва да каже признава или не правото на собственост на молителя. 

Въз основа на постановлението на нотариуса се издава констативен нотариален акт. Този акт има много опростено съдържание – индивидуализират се нотариусът и молителят, включва се едно удостоверително волеизявление, посочват се доказателствата, които са представени, и актът се подписва от нотариуса. Липсват действията прочит и одобрение, а подпис се поставя само от нотариуса. Констативният нотариален акт се вписва в службата по вписванията, след което нотариусът снабдява страната с нотариалния акт.
В случай че починете, вашата дъщеря ще наследи притежаваните от вас идеални части от имоти.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки