Право на безплатна правна помощ


Право на безплатна правна помощ
26 Септември 2013, Четвъртък


Имам ли право на безплатен служебен адвокат, в случай че заведа дело?


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Ако не го спечеля, кой ще заплати разходите по него?
А. К. Д.
София

Продължение от предишния брой

Продължаваме да ви представяме нормативната уредба на достъпа до системата за правна помощ.
В случаите на предоставяне на процесуално представителство и представителство при задържане по чл. 63, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи, решението за предоставяне на правна помощ се взема от органа, който ръководи процесуалните действия, по молба на заинтересованото лице или по силата на закона. Отказът за предоставяне на правна помощ трябва да бъде мотивиран.

В случаите на предоставяне на консултация с оглед постигане на споразумение преди започване на съдопроизводството или за завеждане на дело и подготовка на документи за завеждане на дело решението за предоставяне на правна помощ се взема от председателя на Националното бюро за правна помощ (НБПП). Срокът е 14-дневен и започва да тече след представяне на:

1. заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане", удостоверяваща, че молителят отговаря на условията за получаване на месечни социални помощи по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане или е настанен в специализирани институции за предоставяне на социални услуги;

2. съдебното решение за настаняване на детето в приемно семейство или в семейство на роднини или близки, по реда на Закона за закрила на детето или

3. удостоверение, издадено от директора на дирекция "Социално подпомагане", че лицето отговаря на условията за получаване на месечни социални помощи.
Отказът се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Актът за предоставяне на правна помощ се издава в писмена форма и се изпраща незабавно на съответния адвокатски съвет за определяне на адвокат от Националния регистър за правна помощ.

При възможност адвокатският съвет определя адвокат, посочен от лицето, на което се предоставя правна помощ.
Лицето, на което е предоставена правна помощ, е длъжно да уведоми незабавно органа, издал акта за промени в обстоятелствата, на които се основава предоставянето на помощта.

Органът, взел решението за предоставяне на правна помощ, може да я прекрати от момента на настъпване на промяната. Препис от акта се изпраща незабавно на НБПП.
В случай че лицето не уведоми своевременно за промяната в обстоятелствата, въз основа на решение на НСБПП то възстановява на бюрото направените разноски от момента на промяната. Вземането се събира по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На следващо място поставяте въпроса за заплащането на разноски в съдебното производство. Общата уредба на този въпрос се съдържа в чл. 78 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Съгласно тази разпоредба заплатените от ищеца такси, разноски по производството и възнаграждение за един адвокат, ако е имал такъв, се заплащат от ответника съразмерно с уважената част от иска.

Ако ответникът с поведението си не е дал повод за завеждане на делото и ако признае иска, разноските се възлагат върху ищеца.
Ответникът също има право да иска заплащане на направените от него разноски съразмерно с отхвърлената част от иска.
Ответникът има право на разноски и при прекратяване на делото.

Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата.
Когато делото е решено в полза на лице, освободено от държавна такса или от разноски по производството, осъденото лице е длъжно да заплати всички дължащи се такси и разноски. Съответните суми се присъждат в полза на съда.

Ако претенцията на лицето, което е получило правна помощ, бъде уважена, изплатеното адвокатско възнаграждение се присъжда в полза на Националното бюро за правна помощ съразмерно с уважената част от иска. В случаите на осъдително решение лицето, получило правна помощ, дължи разноски съразмерно с отхвърлената част от иска.
При приключване на делото със спогодба половината от внесената държавна такса се връща на ищеца. Разноските по производството и по спогодбата остават върху страните, както са ги направили, ако не е уговорено друго.
Продължава в следващия брой

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки