Чудотворна икона от Атон посрещат в Силистра


Чудотворна икона от Атон посрещат в Силистра
17 Септември 2013, Вторник


Копие на чудотворната икона “Пресвета Богородица - достойно есть” от Света гора – Атон ще посрещнат в Силистра за празника на града,

Автор: Пламен Николов

който се отбелязва на 14 септември – Кръстовден.
Изображението на Божията майка с младенеца е точно копие на оригиналната светиня. Според преданието, през 982 г. в един от атонските манастири сам архангел Гавраил се явил на праведен монах и изпял за пръв път песнопението-химн за възхвала на Богородица “Достойно есть”.

Божият пратеник записал текста с пръст върху камък, а иконата, пред която за пръв път прозвучал химнът, станала чудотворна. Множество чудеса са засвидетелствани от вярващи, които се поклонили на изображението.
Иконата има само три официални копия. Първото е направено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира „Есфигмен".

Кивотът (сребърният обков) е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от София. Копието е престояло дълго в Света гора до оригиналната икона, за да се освети и също е чудотворно, сочат наблюденията, засвидетелствани и писмено от управлението на монашеското братство на Атон.
През 2012 г. копието бе предоставено завинаги на Българската православна църква и се съхранява в катедралния храм “Св. Александър Невски”.

Иконата ще бъде посрещната в Силистра в късния следобед на 13 септември и ще бъде съпроводена с литийно шествие до катедралата “Св. св. Петър и Павел”, където ще бъде отслужено всенощно бдение и петохлебие.
Тържествата за празника на Силистра ще започнат в 8:30 ч. с тържествена света литургия пред чудотворното копие, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с духовници от Румъния и Гърция.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки