Изнасяме агнешко месо за Франция


Изнасяме агнешко месо за Франция
10 Септември 2013, Вторник


България може да стартира износ на агнешко месо за Франция, предвижда споразумение, подписано между двете страни през февруари т. г.


Това стана ясно след срещата на аграрния министър Димитър Греков с представители на френски браншови организации в сферата на овцевъдството.
В момента се обсъжда по каква програма ще се работи за гарантирането на стабилна търговска мрежа за българските фермери, сформират се и екипи, които да се занимават с развитието на породите овце.

През последните 20 г. за развитието на животновъдството у нас не са полагани грижи, но ако проектът за износ на агнешко месо за Франция успее, ще има висок социален ефект, смята аграрният министър. По думите му, целта на България е да продължи с традициите в отглеждането на животни и един от най-големите проблеми в момента е нуждата от пазари.

Министър Греков посочи, че от известно време има промяна в търсенето и изискванията към агнешкото месо. Затова се налага да се използват различни връзки за кръстосване между породите овце.

Важен е и инженерският опит, който да помогне при кръстоските, за да имаме качествено месо, каза Ерик Бодина, който е зам.-председател на овцевъдна организация във Франция.
Според директора на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов, българското овцевъдство задоволява вътрешния пазар, но на ниски цени. Имаме ресурс за износ на българско агнешко месо и в чужбина, но ни трябват сигурни пазари и финансова помощ, добави той.

В проекта за партньорство между България и Франция участват още Румъния и Унгария. Той ще бъде представен пред Европейската комисия, за да се включи в целите на ЕС за 2014 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки