Обезщетения за лека телесна повреда


29 Август 2013, Четвъртък


Чичо ми сипеше из цяло село клевети и аз отидох у тях да си поговорим. Той обаче ме нападна с една тояга. Извадих си удостоверение от Съдебна медицина


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

за натъртванията, които получих, и подадох писмена жалба в полицията за побоя. Но не последва нищо друго, освен полицейско предупреждение към чичо ми. Написах жалба до прокуратурата и пак нищо.
Засега нямам свидетели, които да потвърдят нападението над мен. От случката измина една година. Мога ли само на базата на съдебномедицинско удостоверение да осъдя родственика си или само ще си харча парите по съдилищата?
Марин Андонов,
Община Марица

Българското законодателство предвижда два пътя на защита във вашия случай: наказателноправен и гражданскоправен.
От гледна точка на наказателното право претърпените от вас болки и страдания представляват лека телесна повреда - престъпление против личността, наказуемо с лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева (чл. 130, ал. 2 от Наказателния кодекс). Това деяние се преследва по тъжба на пострадалия, която следва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението (чл. 81, ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс), тоест вие сте пропуснали този срок.  

В гражданскоправен смисъл извършеното представлява непозволено увреждане. Чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) разпорежда, че всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Обезщетение се дължи за всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането (чл. 51, ал. 1 от ЗЗД).
Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното, тоест извършителят трябва да докаже, че не е виновен за настъпването на причинените вреди.

Вие носите доказателствената тежест да установите, че чичо ви е осъществил по отношение на вас непозволено увреждане, чийто кумулативни елементи са противоправно деяние (нанесените удари), вреда (претърпените болки и страдания), причинната връзка между установеното противоправно деяние и вредата (тоест, че претърпените от вас болки и страдания са резултат от нанесените от чичо ви удари).

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки