„Есть контакт — 2013“ събра българите от Бесарабия


„Есть контакт — 2013“ събра българите от Бесарабия
19 Август 2013, Понеделник


На своята лятна среща младежите показаха, че не са забравили далечната си родина

Автор: Георги Ваташки

В първите дни на август младежи от Украйна, Русия и Молдова се събраха за пета поредна година на срещата на бесарабските българи „Есть контакт — 2013“. Тя се проведе на 3 и 4 август в одеското село Богатое, като нейната цел е да събере младите българи, които са напуснали Бесарабия и в момента живеят в големите градове като Одеса, Киев и Москва.
Участниците във форума общуват помежду си и съчетават излета сред природата с различни състезания. Специално сформирани отбори от отделните селища мерят сили в конкурси за най-добре приготвено българско ястие, народни танци или песни. Не липсват разнообразни исторически викторини и спортни съревнования.

Идеята се заражда през 2008 г. в руската социална мрежа vkontakte.ru и още на следващото лято първата среща става факт. Тя се провежда в село Новая Ивановка и събира близо 50 наши сънародници. Това става благодарение на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" и Български младежки клуб „Актив", които са организатори и на тазгодишното издание. В нея участниците вече бяха над 140, сред които преобладаваха младежи от всички краища на Украйна – Арцизска, Болградска, Измаилска, Тарутинска и Татарбунарска области. За първи път присъстваха и представители на приднестровското село Паркани, чието население също е от български произход.

Празникът бе открит от президента на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик, който изтъкна в своето приветствено слово значението на „Есть контакт — 2013“ за съхраняването на родните традиции и култура сред българските общности в бившите съветски републики.

Журито, което оценяваше представянето на тимовете, бе съставено от преподаватели в тамошните български училища, както и Българския културно-просветителски център „Аз, буки, веди“. Председател на съдиите бе журналистът от Одеската държавна телевизия Антонина Иванова – нашенка от Бесарабия, която е и една от учредителките на срещата.
Всички гости бяха посрещани от домакините от село Богатое с вкусна баница и бъклица руйно вино, специално доставено за събитието от България.

Тазгодишното издание на празника се различаваше от предходните по това, че участниците трябваше да излязат на сцената с българска национална носия. Младежките отбори бяха четири – „Хитър Петър“ от Арцизска област, „Бяла роза“ от Болгард, „Бесарабски орли“ от Измаилска област и „Шопски диалект“ на гостите от Паркани.

Първият ден започна с оспорван турнир по минифутбол по необичайни правила – играчите от всеки отбор бяха вързани на двойки и така трябваше да се борят за топката. Над всички надделя тимът на болградските българи, който получи купата на първенец в надпреварата. Празникът продължи с викторина, която провери знанията на участниците за средновековните български владетели. Тук безспорен победител станаха учениците от Приднестровието.

В края на вечерта на импровизиран киноекран бяха показани най-добрите моменти от трите сезона на „Клуба на веселите и находчивите по хумор“. Това е ежегодно състезание, организирано от БКЦ „Аз, буки, веди“, в което студенти и ученици се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси и театрални сценки.

Следващият ден от вълнуващата среща започна с мисията „Таен приятел“. На случаен принцип момичетата и момчетата от всеки тим още при идването трябваше да си изберат другар, за когото трябваше да се грижат през цялото време на проявата, без той да разбере за оказаната му помощ. Единодушно за победителка бе обявена 15-годишната Наталия Неткова от Болград, чиято доброта донесе награда не само за нея, но и за съучениците й. Те ще заминат в края на август на почивка на Българското Черноморие.

Кулминацията на празника бе музикалният конкурс „Изгубени вещи“, иницииран от Юрий Граматик. За да могат да си получат обратно своите неща, младежите трябваше да пеят, танцуват или да разиграят комедийна сценка. В края на вечерта журито обяви и най-добре представилия се тим – тази година това бяха българчетата от отбора „Хитър Петър“. По традиция това им дава правото да бъдат домакини на следващото издание на „Есть контакт“.

На финала бесарабските българи се разделиха с надеждата, че през лятото на 2014 г. отново ще се съберат, за да покажат своите умения, родолюбие и не на последно място принадлежността си към българската нация.


На форума в одеското село Богатое всичко напомняше за България

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки