Привърженици на Морси в сблъсък с полицията


Привърженици на Морси в сблъсък с полицията
16 Август 2013, Петък


Има 56 загинали и над 500 ранени


гипетската полиция щурмува два площада в Кайро, окупирани от привърженици на сваления президент Мохамед Морси, и при операцията се стигна до жертви, данните за броя на които обаче варират значително.
Министерството на здравеопазването съобщи за 56 загинали, включително петима полицаи, и около 526 ранени.

Твърденията на различни източници от "Мюсюлманските братя" (от които произлиза Морси) за броя на жертвите пък варират между 30 и няколкостотин убити.
Според представители на движението, цитирани от „Ройтерс”, жертвите са 30. Според други, цитирани от ИТАР-ТАСС, жертвите са 800, а според трети, цитирани от АФП, жертвите са над 250, а ранените 5000.

Журналист на АФП съобщава за 43 убити, които той лично е преброил. Всички били мъже, повечето били простреляни.
Според местни медии сред жертвите е и фоторепортерът на телевизионния канал "Скай нюз" Майкъл Дъглас.

Активисти от лагера на Морси твърдят, че силите за сигурност използват бойни патрони, но вътрешното министерство казва, че полицията използва само сълзотворен газ и че обстрелът идва от лагера на Морси. Армията на Египет подчерта, че не участва в операциите на полицията в Кайро, а само гарантира безопасността на полицията на мястото на двата лагера, над които прелитат армейски хеликоптери, предаде АП.

На един от двата атакувани площада - "Рабаа ал Адауия", вече има импровизирана морга, както и полева болница, където се оказва помощ на ранените.
АП съобщава, че край него сблъсъците продължават, а по-малкият от двата лагера - на площад "Нахда", вече е разчистен.
Стълкновения избухнаха и в други райони на Кайро, както и в редица египетски градове.

Протестиращите атакуват и палят полицейски участъци, правителствени сгради и църкви. Централната банка инструктира търговските банки да затворят клоновете си в районите, засегнати от хаоса. Министерството на културата нареди да бъдат прекратени посещенията на пирамидите в Гиза и на други археологически обектиследващите дни.
Влаковете, свързващи северната част на страната с южната, бяха спрени, за да се попречи на привържениците на Морси да пристигнат в Кайро. В квартала Мохандисин на Кайро привърженици на Морси откриха огън по преминаващи коли и пешеходци и се наложи намесата на полицията и там.

Очаква се в Кайро и други градове да бъде въведен комендантски час, съобщават местни медии, като се позовават на армейски източници.
Малко след началото на операцията в Кайро бяха атакувани три църкви в централната част на Египет, където живеят копти. Появиха се твърдения, че привърженици на сваления президент си отмъщават за операцията в столицата чрез атаки срещу християните.
По-рано беше съобщено и за арестувани лидери на "Мюсюлмански братя". Според египетски медии един от тях е Мохамед ал Белтаги. Той се издирва от началото на юли по обвинения в подстрекателство към насилие и убийството на демонстранти, припомня ИТАР-ТАСС.

Полицията е задържала още 200 демонстранти в Кайро.
Междувременно египетското правителство изрази съжаление за жертвите, предаде "Йедиот Ахронот". В изявление временното правителство призова привържениците на Морси да се вслушат в гласа на разума и да прекратят насилието, предаде „Ройтерс”. В изявление кабинетът заяви, че ще продължи да прилага плана за политически преход в страната, който се подкрепя от египетската армия. Правителството приканва протестиращите да не се съпротивляват на властите, а лидерите на "Мюсюлманските братя" - да не подстрекават към насилие.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки