Пет живота срещу една престъпна концесия


Пет живота срещу една престъпна концесия
Рудник „Ораново
09 Август 2013, Петък


Концесионерът на “Ораново” не дойде на погребението на Иван Лазаров и Николай Михайлов, нито пък изпрати съболезнователна телеграма на близките им

Автор: Ерол Емилов

Надеждата, че двамата останали в неизвестност миньори от рудник „Ораново” край Симитли са оцелели, угасна на 2 август, когато изпод тонове въглища и кал бяха изровени телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов. Драмата с тяхното издирване продължи 18 мъчителни за близките и колегите им дни. В истинска агония се превърна изваждането на труповете, които са били в процес на разлагане.

Заключението на лекарите от Съдебна медицина – Благоевград е, че двамата са загинали от задушаване, най-вероятно още на 16 юли, в деня на трагедията. Такова бе и предположението на управителя на рудника Валери Манов, който пръв уведоми семействата на Иван и Николай за тяхната смърт.

Манов обеща, че ръководството на „Ораново“ ще осигури средства за двете погребения и че ще бъдат изплатени осигуровките на двамата миньори, отишли си от този свят без време. Той обаче бе категоричен, че няма да подаде оставка, тъй като е решил да бъде до подчинените си в този труден момент. „Не се чувствам виновен за трагедията, но като управител имам задължения и отговорности към хората, които работят там“, добави Валери Манов.

Искрени или не, думите му бяха цитирани от всички медии, които следят развоя на събитията в рудника-гробница, затрил 5 човешки живота през юли тази година.
За разлика от него, концесионерът на „Ораново“ Красимир Михайлов подмина трагичната развръзка без коментар. Той не се появи на място и след инцидента, дори не изпрати съболезнователни писма на почернените семейства.
Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха погребани в родното си село Крупник още същата вечер.

Цялото село изпълни гробището,  хората прииждаха, за да си вземат последно сбогом с поредните жертви на мината – убиец. Сълзи и ридания придружаваха цялата погребална церемония. Там бяха и колежките на сестрата на Николай – Маргарита, която е медицинска сестра в Спешен център – Благоевград. Те дойдоха с линейки, за да подкрепят своята колежка в този тежък за нея момент.

Маргарита и братът на другия загинал – Иван бяха съкрушени и не пожелаха да говорят с никого за нищо. Междувременно свещеникът, водил траурната церемония – отец Величко си спомни, че лично е кръщавал навремето Иван. Хората си припомняха един на друг колко добър, усмихнат и отзивчив човек е бил миньорът, както и какъв незаменим организатор на сурвакарските игри е бил той.
В селото все още никой не може да повярва, че тези достойни мъже вече ги няма сред живите. 

„Мислехме си, че може да има надежда те да са оцелели. Ама ето – казвате мъртви са, нали? Леле, Бог да ги прости. Много добри момчета бяха”, споделя възрастна жена от Крупник.
Други жители на селото пък твърдят, че причината за трагедията е човешка грешка. Ставало въпрос за мафия. „Всичко е купено, аз съм бивш миньор и знам каква е истината. Само бившите миньори я знаят”, разказва познат на двамата загинали.

Всички в селото изпитват трудности да говорят за двамата млади мъже. Всички ги познават като много добри и никой не може да каже и една лоша дума за тях. Улиците на Крупник са пусти, хората са облени в сълзи и продължават да коментират голямата загуба.
Междувременно стана ясно, че рудник „Ораново” е работил в нарушение. 64-та подетажна галерия, в която стана фаталното срутване, е трябвало да бъде прокопана след 1 август.
Това обяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Ден преди това той бе в Симитли и обяви, че случилото се в мината показва две много опасни тенденции -  престъпна безотговорност от страна на концесионера и абдикация от страна на държавата.

Той обеща да прекъсне престъпната симбиоза между некоректен бизнес и държава. От думите му стана ясно, че Красимир Михайлов не е плащал концесионно възнаграждение в периода от средата на 2011 до края на 2012 г., а последната година е работил без одобрен работен план, което също е престъпление. В последните дни рудник „Ораново” взе още една жертва. 49-годишен шлосер от Благоевград получи инфаркт и почина по време на работа на 200 метра под земята.
Той не е участвал в спасителната операция а мястото на смъртта му е на 650 метра от злополучната галерия. Така жертвите на рудника край Симитли само за последния месец станаха пет.

Асен Грънчаров бе погребан в същия ден, в който и останалите двама затрупани миньори.
В Община Симитли бе обявен тридневен траур в памет на починалите. От там обещаха и финансова помощ за близките им. На погребението беше и кметът на града Апостол Апостолов, който изказа своите съболезнования.
Междувременно в събота вечер мъж, представил се за професор, подаде сигнал за нов инцидент  в „Ораново” с трима затрупани миньори. Веднага към мястото са изпратени линейки, които бяха върнати от полицията.

Установено бе, че сигналът е фалшив и е изпратен от психично болен мъж от село Полето. Той бе заловен и настанен в психиатрична клиника. Това е 37-годишният Николай А. – бивш миньор, който обаче е освидетелстван и освободен от работа.
В деня на национален траур 5 август управителят на рудник „Ораново” получи писмо, в което се съобщава, че концесията му се отнема, докато в мината не са налице условия за безопасност на труда. Самият той призна, че наистина не са спазили правилото и са започнали да копаят 64-та галерия половин месец по-рано от предвидения срок. Общо 199 на брой са били нарушенията в мината, които са констатирани от Регионалната инспекция по труда в Благоеврад.

Припомняме, че на 16 юли в 9.30 часа се свлече кална маса и затрупа четирима миньори – Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Михайлов. Телата на първите двама бяха извадени още в същия ден. Сигналът обаче стигнал до полицията в 11.08 часа. Все още не е ясно на какво се дължи това закъснение.

През целия ден близки, роднини и приятели стояха пред бариерата и напразно очакваха информация за случващото се. Зловещата новина излезе едва в края на деня. На 17 юли бе обявен ден на траур в Симитли. Тогава бяха погребани Асен и Христо.
В началото на тази седмица пък 45 миньори излязоха в болнични, а 3-ма напуснаха. Паниката и страхът все още остават да витаят около мината, която в момента не работи.
За последните шест години рудникът е взел 9 жертви. През 2007 г. при два инцидента там загиват 4-ма души.


Управителят на мина „Ораново Вагонетките, с които са извадени телата на миньорите Ето къде миньорите си мият ръцете

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки