Без коли и палатки край „Вратата на богинята“


Без коли и палатки край „Вратата на богинята“
„Вратата на Слънцето" край Бузовград
06 Август 2013, Вторник


Държавният регистър на защитените територии тези дни се обогати с още една интересна българска природна забележителност. В него бе вписан „Мегалитът“,


който се извисява от хилядолетия в землището на днешното казанлъшко село Бузовград. Това е единственото у нас  скално образувание от типа „скален прозорец", през който слънцето наднича по време на  залеза си.
Смята се, че съоръжението е било използвано като светилище от древните траки, за които залезът символизира смъртта и света на мъртвите и по тази причина мегалитът често е наричан „Врата към отвъдното“.

Той е популярен също и като „Вратата на Слънцето“ или „Вратата на богинята“, а често е назоваван и „Българският Стоунхендж“. От незапомнени времена  в деня на  лятното слънцестоене и есенното равноденствие край него се стичат хора от близо и далеч, за да посрещнат и изпратят първите и последни слънчеви лъчи. Най-вероятно в древността скалният комплекс е бил сцена на култови ритуали и място за погребение на знатни тракийски аристократи и висши жреци.  Оттук е разпръснат и прахът на покойния известен наш траколог проф. Александър Фол, който посвещава години от живота си на наблюденията и проучванията на природния феномен.

Покрай функционирането си като обреден център, уникалният мегалит е бил използван и като обсерватория, като основното предназначение на съоръжението е било да измерва астрономическата година и сезоните от календара на древните траки.

Само преди две години – през 2011 г., слънчевият „прозорец“ стана още по-достъпен, след като пътят до него вече можеше да се измине и с автомобил. Новият му статут обаче забранява движението на моторни превозни средства в околностите му и край него. Съгласно заповедта на МОСВ за обявяването на мегалита като защитена територия, в границите на природната забележителност също така вече няма да може да се търсят, проучват и добиват подземни богатства, да се секат дървета, да се пали огън, да се бивакува и лагерува.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки