Храм на Зевс и Хера откриха на Кози грамади


Храм на Зевс и Хера откриха на Кози грамади
Пръстенът с гема е сред най-ценните находки в Памук могила
06 Август 2013, Вторник


В Брестовица археолози изровиха антики от пищно погребение на тракийски аристократ

Автор: Камен Христов

Тракийски храм и светилище на Зевс и Хера откри преди броени дни екип на Националния исторически музей под ръководството на доц. д-р Иван Христов в района на връх Кози грамади край с. Старосел, Хисарско. Селището е известно с богатата си археология и преди десетилетие се прочу с тракийския култов храм на Ситалк.
Новооткритото светилище е до хижа "Фенера", на около 22 км от Хисаря. Намира се в най-високата част на върха и заема площ от 50 кв. м.

Смята се, че тракийският храм е функционирал през втората фаза на Ранножелязната епоха (VIII - VI в. пр. Хр.). През IV век е бил преустроен, заедно с изграждането на одриската владетелска резиденция в подножието на върха, открита и проучена от Иван Христов.
Фасадата на храма е подчертана от траките с обработени каменни блокове, а покривът е с керемиди от коринтски тип. На мястото на старите глинени олтари са изградени четири кръгли каменни олтара.

Това светилище, както и ритуалният комплекс на връх Сборови грамади, изграден от монолитен каменен блок с улеи за жертвоприношения, дават много данни за построяването на укрепената резиденция от владетелите на одрисите, смятат археолозите. Тя е оградена с масивна крепостна стена и има рядко срещано градоустройство. Крепостта и резиденцията са свързани с античен път.

Сребърна монета, намерена на мястото, определя датировката на строителство на комплекса в края на VІ и началото на V век пр.Хр. Дворецът на два етажа е с внушителен параден вход и украси по стените. Има две четириъгълни профилирани бази за колони и праг с дупки за железен механизъм на еднокрила врата. От другата страна на голямото помещение има две къси симетрични стълбища, водещи към своеобразна трибуна. Според учените, това е било зала за приеми и пирове на тракийския владетел.

На пода на залата археолозите са намерили монети на тракийския владетел Терес ІІ и на македонския завоевател Филип ІІ. Открити са и фрагменти от вносна гръцка и местна тракийска керамика, желязна двойна брадва, наричана лабрис, част от златен нагръдник. А в резиденцията и по склоновете на хълма изобилстват следи от ожесточена битка – върхове на копия и стрели, тракийска махайра, хиляди оловни тежести за прашки.

Откритият сега храм се е използвал и през римската епоха, което се доказва от намерените на мястото монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които носят изображение на бог Зевс и Хера. Точно тези находки доказват, че светилището е било на Зевс Гръмовержеца и Хера, обясни директорът на НИМ Божидар Димитров.

Археолозите смятат, че култовият комплекс е съществувал до V век, когато християните унищожават храма и изграждат встрани от него малка еднокорабна църква. Божидар Димитров смята, че тя е била посветена на свети Илия, тъй като в християнската религия той се отъждествява с покровител на гръмотевиците и светкавиците.
При разкопките са намерени различни монети, отсечени в Тракийски Херсонес, на македонските владетели Филип Втори и Александър Велики, екземпляри от  късната Римска република и над 1000 керамични фрагмента от съдове,  принасяни в дар на светилището.

Кози грамади е тракийски архитектурен комплекс от V-IV век пр. Хр. Вероятно е бил свързан с тракийския култов център, открит от покойния археолог д-р Георги Китов над с. Старосел. Ръководителят на екипа д-р Иван Христов твърди, че това е единственият паметник от тази епоха, открит в Югоизточна Европа. През август в експедицията ще се включат и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Разкопките ще продължат до ранна есен.

Малко по на юг, край село Брестовица, друг екип археолози откри останки от пищно погребение на тракийски аристократ от Филипопол.
В разкопките на Памук могила са намерени злато, оръжие, съдове, стъклени предмети и различни дарове. Според директора на Пловдивския археологически музей ст.н.с. д-р Костадин Кисьов, под възвишението се крие фамилна гробница на аристократи, управлявали някога Филипопол. Тя датира от ІІ -ІІІ век, висока е близо 14 метра, а диаметърът й е 70 м. Смята се, че е засипана с 25 000 кубика пръст.

Сред най-ценните находки, намерени само на 2 метра под повърхността на върха й, е златен пръстен с гема – украса, издълбана в гладката повърхност на къмъка. До него е имало бронзова монета, която символично се е оставяла в дар на подземния лодкар Харон. Вярвало се е, че той пренася мъртвите през река Стикс до оня свят.
Даровете на покойния тракиец са положени в питос – голям глинен съд.

Сред оръжията му са два железни меча и три копия. В духа на тракийските вярвания, че хората са безсмъртни, са оставените лични вещи на аристократа – стъклени балсамарии с етерични масла, глинени съдове, две бронзови хидрии, предназначени за вода и вино. Дръжките им са изящни и оформени като глави на божества. Намерени са и бронзови патери, които са се използвали като тасове – за поливане при къпане. В гроба е имало и купи за храна, свещници, увенчани с фигури и бронзови лампи за осветление.

Преди да бъде открито погребението на тракийския първенец, археолозите засекли в същата могила друго, вторично погребение. Тленните останки на починалия били положени в глинена урна, в която имало още  сребърен и бронзов пръстен. Археолозите очакват в могилата да се появи зидана гробница, каквато е имало наблизо, но е била частично разрушена от иманяри. Памук могила също не е била пощадена от набезите им – в нея те са прокопали тунел с дължина 13 метра, но не са открили нищо.


В гроба на тракийския аристократ са намерени много лични вещи – съдове за благовонни масла, хидрии, купи за храна Разкопките на светилището на Кози грамади ще продължат до есента

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки