Памет


Памет
05 Август 2013, Понеделник


Целият месец юли в културната програма на Свиленград беше посветен на 90-годишнината от рождението на голямата българска кинорежисьорка Бинка Желязкова.


Общинска библиотека показа фотоизложба със заглавие „Икона на българското кино", защото Желязкова беше точно такава.
През 50-те години на миналия век тя е била една от малкото дами в света, които са се занимавали със снимане на филми. В Общинския исторически музей са подредени семейни снимки от нейното детство и ученическите й години, свидетелствата за завършени от нея и двамата й братя първо, второ, трето и четвърто отделение.

Присъстват и книги от личната библиотека на младата Бинка Желязкова, които са надписани от самата нея, писма от нейния съпруг – сценариста Христо Ганев, до кмета на Свиленград и други документи и лични бумаги.
Почетната гражданка на Свиленград е родена там на 15 юли 1923 година. Тя е типичен представител на стила „социалистически реализъм”. Въпреки това обаче, тя изобщо не влиза в никакви идеологически клишета и калъпи на тогавашните изисквания за правене на кино.

Нейният подпис стои под общо седем филма, повечето от които забранявани от комунистическата власт още на „художествен съвет”.
Абсолютно всеки от тях е предизвиквал жестока полемика в обществото, а самата режисьорка често пъти е обвинявана в диверсия срещу социалистическите нрави. В образа на магарето в „Привързаният балон” партийни функционери разпознават типажа на самия, тогава първи в държавата, Тодор Живков.
Филмите на Бинка Желязкова са печелили различни награди на фестивалите в Кан, Берлин, Москва, Брюксел и Монреал. Тя напуска този свят на 31 юли 2011 година.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки