Азербайджански олигарси стъпват на Черно море


02 Август 2013, Петък


През последните години броят на собствениците от Азербайджан на летни жилища в България е нарастнал двойно. А за последните 2-3 месеца интересът

Автор: Диана Славчева

на състоятелни граждани от тази бивша съветска република към недвижимост по българското Черноморие рязко се е повишил – съобщава сайтът „Кавказ онлайн“.
По непотвърдени данни азербайджански инвеститори са придобили на името на неизвестен инвеститор няколко разкошни апартамента в български курорти. Кой богаташ стои зад всичко това остава неизвестно, тъй като всички финансови опирации по покупката се осъществяват чрез турски банки.

Голяма заинтересованост към инвестиции в българска недвижимост проявява президентът на държавната нефтена компания SOCAR Ровнаг Абдуллаев. Шефът на Държавният комитет по собствеността Керем Гасанов също е забелязан постоянно да пътува до нашата страна и да се интересува от черноморските ни курорти.
Според информация, разпространена в азербайджански медии, се очаква в близко време олигарси от Азербайджан да сключат договор с нашата страна за придобиването на огромна територия на брега на Черно море на стойност няколко милиона евро.

Нека припомним, че през прометта на миналата година тогавашният ни премиер Бойко Борисов занимава надълго и нашироко президента на ЕС Херман ван Рампой с идеята си за доставки на газ от Азербайджан през Грузия до българските пристанища. По това време той ни проглуши ушите, че „няма друга реална възможност да диферсификация, освен тази“ и дори се затътри до Баку, за да разговаря на четири очи с президента на азиатската република Илхам Алиев по този въпрос.

Правителствената информационна служба тогава съобщи, че България ще е първата страна от Европейския съюз, която ще получи газ от Азербайджан. После стана ясно, че нито е уточнено какви ще са количествата от тази суровина, нито кога ще започнат доставките, които би следвало да минават през южния газов коридор.
Но пък се разбра, че първо трябва да изградим междусистемните си връзки с Турция и Гърция.

На срещата края на април 2012 г. Борисов и Алиев все пак стигнаха до съгласието, че вървят към „практическо реализиране“ на идеята, за което възможности предоставяли... селското стопанство, информационните технологии, търговията и туризмът.
Засега към България не се вижда поток от азербайджански газ, нито пък развитие на някакви търговски взаимоотношения, но пък току-виж наистина Черноморското ни крайбрежие вземе, че се окаже изкупено от азербайджански нефтени олигарси.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки