Работният им ден


27 Юли 2013, Събота


18 юли (четвъртък), 17.00 ч. Пламен Орешарски пристига в Бургас за отбелязването на годишнината от атентата на летището в морския град.


До него се кипрят министрите Цветлин Йовчев и Кристиан Вигенин, областният управител Павел Маринов и кметът на града Димитър Николов. След като срича набързо няколко високопарни думи за пред чуждестранните посланици, премиерът е атакуван от журналистите с въпрос, кога ще подаде оставка: „А какво да обясня на тези 200 000 души, които ме подкрепят? Вие какво ще им обясните?“ - отговаря той. След това започна да хвали новия шеф на ДАНС: „Владимир Писанчев се забелязва пръв измежду всички вътре в системата поради простото обстоятелство, че досега беше заместник. Не съм сигурен дали назначението няма да предизвика протести, но според мен няма основание за такива.“ Абе, то и Делян Пеевски уж нямаше.

14.00 ч. Финансовият министър Петър Чобанов успокоява гражданите, че всичко в банковата система е наред. Пред медиите той изтърсва: „Няма към момента сериозна заплаха за финансовото състояние на банковата система.“ Само че той е по-загрижен не за спестяванията на обикновените хора, а за благосъстоянието на олигарха Цветан Василев и неговата банка КТБ: „Надявам се, че изтеглянето на част от държавните средства няма да разклати сериозно финансовото състояние на банката“.

20 юли (събота), 11.00 ч. След като цяла седмица финансовият министър повтаряше като развален грамофон, че държавният бюджет се нуждае от нови кредити, сега Чобанов казва и защо: „Трябва да се разплатим с фирмите. Ще преведем на едрия бизнес близо 460 милиона още през следващия месец, а през септември - още 300 милиона.“  Повече от ясно къде ще отидат парите от кредита – в джобовете на червените олигарси. Заема обаче ще плащаме всички.

15.30 ч. Икономическият министър Драгомир Стойнев се прави на строг: „Собствениците на подобен бизнес, като този в мина „Ораново", трябва да разберат, че не са робовладелци, а работодатели. Те трябва да разберат, че трябва да се работи по правила. Крайно време е в държавата да има ред.“ Интересно, нужно ли бе да загинат хора, за да се събуди властта за престъпните действия на самозабравилите се бизнесмени. Или просто много от тях са под чадър на управляващите.

22 юли (понеделник), 10.30 ч. Извънредно заседание на кабинета, което одобрява актуализацията на бюджета, предвиждаща заем от 1 милиард лева. Орешарски чрез сложни маневри избягва неудобните въпроси на журналистите.

10.40 ч. Поредно скандално назначение на премиера. Орешарски слага на поста зам.-министър на икономиката Бранимир Ботев, който се оказва замесен в тъмна сделка с компенсаторни записи. В качеството си на икономически експерт в кабинета на Иван Костов е разписал на името на майка си Ангела  Шмид компенсаторки на стойност 26 милиона лева, която надвишава реалната близо 250 пъти.

23 юли (вторник), 22 00 ч. На заседание на парламентарната икономическа комисия министрите Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев обсъждат промяната в държавния бюджет. Десетки хиляди хора блокират сградата на парламента с искане да не се тегли огромния заем, който ще бъде плащан от обикновените данъкоплатци. При опит да бъдат изведени членовете на кабинета и депутати от новата тройна коалиция, полицията се нахвърля да бие протестиращите. Опитът на управляващите да избягат от народния гняв не успява.

24 юли (сряда), 8.00 ч. С невиждана наглост вътрешният министър Цветлин Йовчев оправдава насилието над протестиращите: „Полицаите си свършиха добре работата, тъй като имаше сериозен опит да се предизвика насилие“. Според него хората са виновни за това, че са бити: „Наранени хора имаше, тъй като протестиращите се блъскаха до полицаите, които направиха кордон.“

10.00 ч. Вместо да подаде оставка след кървавите събития, Орешарски събира на заседание кабинета.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки