Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
Жан-Мишел Коло
28 Юни 2013, Петък


Кметът на Арканкес отказа да бракосъчетае гей двойка


Двойка френски хомосексуални подадоха съдебен иск срещу Жан-Мишел Коло, кмет на френския град Арканкес, който отказал да ги бракосъчетае. Коло стана първото официално лице във Франция, възпротивило се открито на официализирането на брачен съюз между еднополови партньори.

Адвокатка на двамата пренебрегнати гейове заяви пред медиите, че е подала срещу градоначалника иск за дискриминация и отказ за изпълнение на служебните задължения. Освен че не пожелал да позволи на Жан-Мишел Мартен и Ги Мартино-Еспел законно да се отдадат на еднополовите си ласки, кметът съпроводил това си решение и с обидни коментари на тяхното щение.

„За мен бракът се сключва, за да имат мъж и жена деца. Аз не дискриминирам една еднополова двойка с това, че тя е стерилна. Това е пародия на равенство, една голяма лъжа. По-скоро ще отида на бесилката, отколкото да ги подкрепя", заявил Коло. В изявление пред медиите вътрешният министър Мануел Валс предупреди Коло, че може да понесе сериозни последствия заради действията си.

Министърът каза, че всеки държавен служител, който откаже да спазва буквата на закона, ще бъде виновен за дискриминация и рискува да влезе в затвора за срок до три години и да плати глоба от 45 000 евро за нанесени морални щети.
През април Франция стана 14-ата държава, която легализира браковете между еднополови партньори. Решението беше взето поради факта, че за президента Франсоа Оланд то беше ключово обещание от предизборната му програма. Първият такъв официален брак беше сключен в страната на 29 май.

Действията на г-н Коло са достойни за възхищение. Кметът на това малко френско градче защити човешката нормалност, моралът на обикновените хора и със сигурност вече се превръща в герой не само във Франция. Изключително доблестна постъпка, която защитава не само френското национално достойнство, смачкано от злополучния френски президент Франсоа Оланд, прокарал противоестествения и извратеняшки закон за еднополовите бракове в Петата република, но и даваща ярък пример за отговорно гражданско поведение на цяла Европа.
Успех, Жан-Мишел, и българите те подкрепят!


Иран зове света да му помага в борбата с наркотрафика

Иран поиска тези дни от международната общност да засили борбата срещу контрабандата на наркотици, от която страната е сериозно засегната поради близостта си до Афганистан, първи световен производител на опиум според ООН.
"Ние призоваваме страните, които са жертва на наркотрафика, да правят по-големи инвестиции и да предоставят необходимата екипировка на иранските сили за борба срещу дрогата, заяви Алаедин Боруджерди, председател на Комисията по международни отношения и национална сигурност.

В същото време заместник-директорът на националната полиция Ахмад-Реза Радан заклейми международните санкции срещу неговата страна заради нейната оспорвана ядрена програма, защото тези санкции според него не позволяват на Иран да има специално обучени кучета за откриване на наркотици, обикновена електронна техника или поне да получава малка финансова подкрепа. "Иран е на предната фронтова линия в борбата с наркотиците, нашата дейност цели да защитава не само Иран, а и всички страни, изправени пред заплахата на дрогата", подчерта Радан.


Дилма Русеф:
Ще има референдум за политическа реформа в Бразилия


Бразилската президентка Дилма Русеф, която е подложена на натиск от продължаващите повече от седмица протести, заяви, че правителството ще похарчи още 23 млрд. долара за обществен транспорт, и посочи пет ключови области, върху които лидерите ще се съсредоточат, за да ускорят политическата реформа и подобряването на предоставяните от държавата услуги, предаде „Асошиейтед прес”.

Русеф предложи референдум, който ще разреши действието на извънреден парламент,
който да проведе нужните на страната реформи. Тя заяви, че Бразилия е узряла за напредък и е време да се излезе от задънената улица, в която е в момента.
Държавният глава припомни, че всички досегашни инициативи за политически реформи са се провалили.

Като възможни дати за референдума се посочват 7 септември - Денят на независимостта на Бразилия, или 15 ноември - годишнина от обявяването на републиката.
Дилма Русеф не уточнява какъв тип политическа реформа точно има предвид.
Според някои медии това може да бъде реформа на начина на финансиране на предизборните кампании или на пропорционалната система на изборите, водеща до липса на ясни мажоритарни кандидати, неясни коалиции и компромиси.
Русеф обеща безмилостна борба с корупцията, която е бич за цялата страна, както и тежки наказания за провинилите се.

По думите й всички нива на управлението ще се съсредоточат върху пет приоритета: фискална отговорност и контролиране на инфлацията; политическа реформа; здравеопазване; обществен транспорт и образование.
Русеф направи изказването си след среща с водачите на Движението за безплатно пътуване - организацията, която предизвика първоначалните протести в Бразилия преди повече от седмица и която призова за нови демонстрации.

Президентката също така откри среща с губернаторите на щатите и кметовете на щатските столици за обсъждане на начини за значителни подобрения.
"Най-вече искам да повторя, че моето правителство слуша демократичните гласове. Трябва да се научим да чуваме гласовете на улицата", заяви Русеф в началото на срещата с губернаторите и кметовете.

Юкия Амано:
Ядрената енергетика е най-добрият вариант


Ядрената енергетика остава най-добрият вариант за удовлетворяване на енергийните нужди на много страни. Това се казва в посланието на генералния директор на МААЕ Юкия Амано до участниците във форума „Атомекспо 2013“.

"Нашите последни прогнози потвърждават тенденцията за устойчиво увеличаване на атомните електроцентрали в света през следващите 20 години", заявява Амано.
Той подчертава, че ядрената енергетика ще съдейства за повишаването на енергийната сигурност, ще намали влиянието на неустойчивите цени на органичните горива, ще смекчи последиците от климатичните промени и ще направи националните икономики по-конкурентоспособни. „Международната конференция „Атомната енергия през ХХІ век", която ще се проведе в Санкт Петербург, ще даде възможност на високо ниво - министри и ръководители на ядрени корпорации - да се обсъди дългосрочният принос на ядрената енергетика за устойчивото развитие на планетата", заявява още в приветствието си Амано.


7 години затвор за Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше осъден от съда в Милано на 7 години затвор.
Това се случва в рамките на секс скандала „Рубигейт", в който бившият политик беше обвинен в причастност към проституция с непълнолетни и злоупотреба със служебно положение, предадоха световните агенции.
Освен това съгласно съдебното решение Берлускони няма да може да заема държавни длъжности до края на живота си.

Съдебният процес срещу бившия премиер започна през 2011 г., когато следствието го обвини в интимна връзка с младата мароканка Карима ал Махруг, известна като "Руби", която по онова време не е била навършила 18 години.
Срещу секс услуги тя е получавала подаръци и пари.
Присъдата може да бъде обжалвана пред второинстанционен съд и евентуално след това - пред Върховния съд.


Дилма Русеф Юкия Амано Силвио Берлускони

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки