Старите муцуни във втория ешелон на властта


Старите муцуни във втория ешелон на властта
Мукаддес Налбант
21 Юни 2013, Петък


Компрометирани кадри от предишните управления се завръщат на постовете си, въпреки  уволнения, нарушения и доказани злоупотреби

Автор: Георги Ваташки

Народният гняв, избухнал след изборa на депутата от ДПС Делян Пеевски за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност, остави в сянка другите безобразни приумици на премиера Пламен Орешарски. Само ден преди да гръмне медийната бомба, министър-председателят назначи 17 заместник-министри в състава на правителството си. Десет от уж новите държавни  висши чиновници обаче се оказаха стари познайници от кабинета на Сергей Станишев.

Имената на повечето от тях са свързани с корупция, съмнителни сделки и антибългарски изказвания, за които дори са разследвани през годините. Като особено скандални изпъкват кадрите на антиконституционната ДПС.
Мукаддес Налбант например се завръща победоносно на поста си заместник-министър на образованието, който заемаше по времето на Тройната коалиция. След това тя остана да работи в министерството като  директор на Дирекция „Координация и контрол на средното образование", но бе уволнена на 15 март 2010 г. заради доклада на Комисията за защита от дискриминация, който тя изготви заедно с колегите си.

В него се препоръчваше да отпаднат от учебниците текстове на Ботев и Вазов, щото били внушавали религиозна и етническа омраза. По думите на Налбант, Васил Левски е бил закононарушител и османската полиция с право си е вършила работата като го е преследвала.
Съпругът на Налбант – Аляеддин, също има стаж на сладка държавна служба. От учител в Момчилград. ДПС го издига до главен секретар на Агенция „Гражданска защита“. Възходът му продължава в бившето Министерство на извънредните ситуации.

Оглавяващата го Емел Етем го слага през 2008 г. да ръководи никому неизвестния „Национален учебен център и подготовка на частния сектор“. Семейство Налбант притежават в столицата просторен апартамент от над 160 квадрата, който са закупили преди десетина години за фантастично смешната сума от... 79 хиляди български лева!
Партията на Местан ще има и друг „опитен кадър“ във властта – заместник-министъра на земеделието „втора употреба“ Бюрхан Абазов.

Той е замесен в продажбата на частници на стотици декари държавна земя в природен парк „Странджа“. Съмнителните сделки са извършени през 2004 – 2005 г., когато Абазов бе зам.-министър и в правителството на Симеон Сакскобурготски, а по-късно изкара и цял мандат в кабинета на Тройната коалиция. Земите от държавния поземлен фонд в защитената територия – общо 974 декара, са продадени с компенсаторни бонове срещу 100-150 лева на декар.

Съгласно Закона за защитените земята в природните паркове е публична собственост и не може да се променя в частна, следователно няма как да се продава или заменя. Тогавашните управляващи обаче се оправдават, че видите ли, не са знаели, че терените попадат в защитената територия!
Името на Абазов отново се завъртя в публичното пространство в края на 2008 година, когато Съюзът на ловците и риболовците поиска оставката му заради опорочени обществени поръчки и отклоняване на средства от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Новият заместник-министър на околната среда Чавдар Георгиев пък остана в спомените на българите с репликата си „На Борисов и Дянков бонуси не връщам“, изречена щом се разбра, че е взел около 100 000 лева „премиални“ по време на мандата си. А в същото време по негова вина срещу страната ни е открита наказателна процедура от ЕС. По съмнителен начин неговият подпис се озовава и под общия устройствен план на Царево, изготвен през 2008 г. от Калин Тихолов, който ДПС за малко да направи министър на инвестиционното проектиране.

В пълен конфликт на интереси Георгиев бранеше царевския ОУП, като успоредно със заемането на висшия си пост в министерството, бе и в управата на две сдружения за развитие на голф туризма по южното ни Черноморие.
Дясната ръка на Румен Овчаров – шефката на столичното БСП Анна Янева, отново поема ръководни функции в икономическото министерство. Като заместничка на Овчаров през периода 2005 – 2009 г. името й бе замесено в криминалното обсебване на Пловдивския панаир, който бе продаден за жълти стотинки на червения лидер под тепетата –  олигарха Георги Гергов. Срещу пряко отговорните за приватизационната кражба Янева и съпартийката й Корнелия Нинова (по това време член на управата на панаира) обаче не бяха заведени дела.

Сред новите зам.-министри е и колегата на Пламен Орешарски от времето на правителството на Костов – Бойко Пенков. Той е бивш директор на здравната каса при създаването й, а през 2000-2001 г. е разследван заради заобикаляне на закона за обществените поръчки и ощетяване на държавата със 760 000 германски марки покрай договора с фирмата „Аремис софт". Тя трябваше да изгради първата част от интегрираната система на касата, каквато още няма.

Тъмно минало има и новата заместничка на социалния министър Хасан Адемов Росица Стелиянова. Тя е бивша директорка на Агенцията по заетостта, назначена от Емилия Масларова, но оставена на поста от кабинета на Бойко Борисов. Сегашното си назначение пък дължи на лидера на БСП. Връзката с него е съпругът й, който пък има общ бизнес със съпругата на Станишев Моника Йосифова. За различни нередности при обществените поръчки в периода 2008-2011 г. на Стелиянова са издадени над 20 акта от държавната финансова инспекция. За да избегне разследване тя напусна институцията по „лични причини“.

Наличието на подобни компрометирани персони, макар и във втория ешелон на кабинета „Орешарски“, е още една причина, заради която новата тройна коалиция трябва да бъде изметена час по-скоро от властта.


Росица Стелиянова

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки