Простите деца на България


Простите деца на България
Веселин Максимов maximov@desant.net
15 Юни 2013, Събота


Тъпи ли са хлапетата и ако да, защо е така?


Една от любимите постоянни теми за вой на медии, учители, родители и общество – децата са много прости, расте ужасно поколение, очаква ни страховито бъдеще, как може така, България загива и така нататък...

Преди време се кодошехме с приятели в социалната мрежа Фейсбук – всеки от нас пишеше за изпълнения от своето училищно битие. Пишещите са на различни възрасти, но при всички случаи над 30-годишни, което изключва да са били в школото по време на така наречения „демократичен преход” (който всъщност е посткомунистическо управление на Държавна сигурност, но това е съвсем отделен въпрос).

Наляво-надясно хвърчаха „Софроний Врачански е откривател на дивите овце”, „по-нататък той продължава килийното си образование в Калифорнийския манастир, в Атон” и дори още по-зловещи простотии, които си припомняхме от началното и средното училище. Изречени от мъдрите в момента обвиняващи: „Хлапе-тата са много тъпи!”
От трите си семестъра мотаене в Педагогическия факултет на „Свети Климент Охридски” помня ярко четири-пет неща, сред които един постулат на Ян Амос Коменски (един от създателите на педагогиката, смятан за светило в нея): „Няма, не съществува толкова глупаво дете, което да не може да бъде научено на нещо”.

Разбира се, пан Коменски е нямал предвид родените с умствена недостатъчност душички. Добре ще е всеки даскал (не зная защо един куп народ смята тази дума за обидна) да помни горните мъдри думи. Ако, разбира се, изобщо е чувал за техния автор в института, докато се е подготвял да учи децата.
И постоянно да мисли за себе си, именно като за мисионер, един от призваните да се грижат за бъдещето на България. Поне през Възраждането, а и след това е било така, а всички се кълнем, че именно възрожденци нам трябват в точно тоз момент.

Разбира се, има и нещо друго. Едновремешните даскали все пак не са изнемогвали житейски, не са били боси и гладни и децата им са ходили сити и облечени.
Това съм чувал от някои техни днешни колеги като аргумент, но също и „с телефон за 1000 лева ми дошла в училище, лиглата”. Добре, а това какво общо има с учебния процес, освен че те дразни, защото твоят е за 200 лева, попитах. Това показва само завист и нищо друго. „Вие, журналистите, дай ви само да лаете” е стереотипният отговор.

Точно така, „вие, дай ви”, а не „на вас, дай ви”, както би трябвало да се изразява литературно всеки български учител. Което не е далеч от истината – мога да посоча десетки от нас, които също си умираме да съскаме за прости, невъзпитани и неграмотни ученици, а пишем „коалиций”, „в напредвид”, „имено” и за „поп-фолк фурията”. Списъкът е срамотен, няма да го продължа.

Родители ли сте? Добре, замислете се вие как пишете и говорите. Коя книга прочетохте в последно време? Препоръчахте ли я на вашите подрастващи? Разказахте ли им защо е нужно да се чете много? Псувате ли пред тях? Биете ли ги? Харесвате ли малоумните гюбеци, издувате ли ги вкъщи, по време на купон. Смятате ли, че „е тва е музика за душата, за купона“?

Пак от гореспоменатия Ян Амос Коменски съм чел, че всяко дете се ражда „табула раза” (“чиста дъска”, на латински език) и училище, дом и общество пишат върху него, докато расте. И каквото напишат, такова ще метат по него, когато порасне.
Не повтарят ли хлапетата в училищата всичко, което виждат, чуват и преглъщат в днешната ни болна от простотия България?

О, да, разбира се, медиите! Пълни са с насилие! Журналята, тия изроди, дето само пишат, говорят и показват  гадости, за да продават повече! А вие казахте ли на хлапето, че далеч не всичко е убийства, побоища, кръв, изродия и гадости? Обяснихте ли им, че това е лошо и те не трябва да го харесват, а да се отвращават от него?
Неотдавна приятел ми разказа как порасналият му, но все още невръстен син, си проверявал Фейсбук профила под зоркия поглед на майка си. Синът на моя приятел е умно дете, старае се в училище, не слуша чалга и се увлича по баскетбол. И в никакъв случай не е смотаняк.

Като се замисля, всъщност никое от децата на моите приятели, роднини и близки не е просто, невъзпитано и неграмотно. Не, изобщо нямам предвид „нашето гардже е най-красиво”, просто анализирам и правя извод.
А аз и моите хора също сме виждали онова, от началото на този текст, за дивите овце и калифорнийския манастир. Във всяко време има умни и не чак толкова умни деца, признайте!

Проблемът е, че тогава на по-възрастните им пукаше за нас. А днес на никого не му пука за нищо, камо ли за децата. Труден живот? Проблеми? Трябва да се печелят повече пари? Добре, колко струва един разговор? Каква е цената на малко внимание всеки ден?
Неотдавна, на 24 май, главната улица в моя град беше препълнена с народ. Деца и зрители на традиционното шествие. По традиция се изсипа дъжд, но не видях някой да побегне на сухо.

Всеки искаше да си види бъдещето, да го покаже и да се похвали с него, че е хем така, хем иначе, ама само го вижте, бе! Е, ако това бъдеще, което ние отглеждаме заедно, наричаме „просто”, тогава защо се гордеем с него?
Преди вече доста години участвах в един интернет форум. В него всеки се стремеше да се покаже умен, начетен, провокативен, нестандартен. Някой създаде тема „Расте тъпо поколение”.
Форумец, когото всички недолюбваха заради циничния (но много често точен) eзик, написа в него:
„А кой го полива? Предишното умно?”


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
16.06.2013 04:53:12
1
1
Сериозна тема,не може да се реши с вълшебна пръчица.Думата УЧИТЕЛ е от мъжки род.Учителят Христос,първоучителите Кирил и Методи,Ян Амос Коменски,Песталоци и т.н.Според мен една от причините за незадоволителната картина в родното образование е феминизацията на учителската професия.Не искам да обиждам дамите,но даскала трябва да е мъж.Другият фактор е семеиството,родители с отговорно отношение към бъдещето на поколението си,успяват да го образоват дори и при сегашните условия,но тези деца обикновенно напускат България.
Някога на село /докато още имаше село/управляваха тримата големи "ДАСКАЛА,КМЕТА и ПОПА"/образование,държавна власт и духовност/.Тези три институции бяха равнопоставени и си сътрудничеха при оформяне на поколението.Когато даскала и попа /професионалистите/ си свършеха добре работата,тогава и на кмета му беше по-леко.Даскала беше първият филтър на посредственоста,той решаваше кой ще пасе говедата и кой ще върви нагоре.Къде са сега ДАСКАЛА и ПОПА.Остана само тоягата на КМЕТА,а само с тояга не става.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки