Празник в Долината на розите


Празник в Долината на розите
Някогашна инсталация за добиване на розово масло
12 Юни 2013, Сряда


Преди 77 години
В края на май – началото на юни в китната българска Розова долина



от 110 години насам се празнува празникът на розата. За първи път той се отбелязва през далечната 1903 г. в Карлово, който се слави като център на преработката на маслодайния розов цвят далеч още преди Освобождението. Тогава, в дните между Петдесетница и Свети дух в града се организирал голям народен събор, в който се включвали хора от цялата страна.

Берачите изпълвали масивите с маслодайни рози още призори, около 4 часа сутринта. Нежните и ароматни цветове се събирали в плетени кошници, за да може да „дишат”.
Сладкодумният Чудомир ни е оставил в своя разказ „Розобер” любопитен и хумористичен спомен от онова време:

„Трябва да се бърза, че от изток почна да се източва тънка розова ивица, а над нея жълта, по-широка. Първият ред започваше с два пъти по-висок храст от бели рози. Надигам се да настигна високите цветове, краката ми потъват в калната и студена земя, извадя единия, другият потъне. От дъжда и сутринната роса по ръцете ми се стича вода и чувствам как лази чак около кръста ми. Докато обера високия храст, няколко пъти се одрасквах до кръв. Окалях се до колене. Превръзката на палеца ми паднала и раната почна да ме боли, но бързам и навлизам вече в третия ред. Поглеждам тревожно на изток, защото розите трябва да се оберат, преди слънце да изгрее.

Напече ли ги, те губели от своята сила. Небето е пламнало високо над планината, сякаш зад нея бълва огън и пламък някаква огромна пещ. Ето и слънцето показа нажеженото си чело, а аз едва съм обрал половината градина. Краката ми са премръзнали и раната боли, боли. По пръстите на ръцете ми е налепнал дебел слой смола от чашките на цветовете и по-често заедно с цвета хващам майски бръмбар или друга някоя буболечка. Зажужиха и пчели и една подранила ме жилна по ръката. Изсипвам често препълнената престилка в чувала, който почти е пълен, а необраните редове все повече се отрупват с цвят. Чувствам умора и болка в крака и ръце, мокър съм, кален и иде ми да ревна с глас. Наоколо вече почти няма хора, всички са обрали градините си и са си отишли.”

За подробности от тогавашните тържества пък добиваме представа от един пътепис на Никола Станев, писан през 1936 година:
„През тия дни Карлово е най-красиво, тогава става и беритбата на розите. Карловското поле се вълнува като море, чиято повърхнина премята ту розови ниви, ту ментови градини… Въздухът е лек и препълнен с аромата на разни лечебни и полски цветя. Пътниците пристигат с влакове, коли в непрекъснати редици.

Те се насочват веднага към църквите, Паметника на Апостола и към площада на пазара до градския часовник. Навред по улиците безкрайни венци от рози, окачени по стълбове, прозорци, порти и балкони, домовете са украсени както църквите и площадите. Пъргави момчета и момичета, облечени празнично, с венци на глави, държат в ръка големи кошници с разноцветни рози и засмяно подават безплатно на всеки гостенин, като го поздравяват с „Добре дошли.”

До 1939 г. (а според някои източници и до 1950 г.) България е най-големият износител на розово масло в Европа. А по качество и аромат то е ненадминато. Родните производители успяват да подобрят качеството на получаваното розово масло чрез двойна дестилация и усъвършенстване на съоръженията, като с това преборват конкуренцията още през XIII век. Основна технологична база на розоварството до началото на ХХ век са розоварните с малки казанчета, наречени гюлапхани. Многократна редестилация се извършва в така наречените аламбици – медни казани с вместимост около 120 л. групирани по няколко в дестилационна инсталация, известна като гюлпана.


Патриотичен календар

7 юни 1901 г. — Светият синод свиква за първи път епархиални събори на свещениците по инициатива на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски

10 юни 1871 г. — В румънския град Браила излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти”, който е издаван от Христо Ботев

10 юни 1918 г. — Загива Кочо Лютата, който участва в Руско-турската война като хайдутин в четата на Ильо войвода, а със собствена чета се включва в Кресненско-разложкото въстание. При избухването на Балканската война през 1912 година вече 75-годишен се записва доброволец в Македоно-одринското опълчение

10 юни 1964 г. — Създаден е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, който първоначално функционира като Висш педагогически институт — филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

13 юни 1865 г. — Чета, в която членуват Хаджи Димитър и Стефан Караджа, преминава в България през река Дунав


В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Десант
14.06.2013 13:10:08
0
0
Сърдечно благодарим на нашия читател за това уточнение. Ще се радваме, ако ни изпрати повече подробности за това, които да публикуваме във вестника. За да се знае!
1
Митю
13.06.2013 05:50:23
0
0
"Родните производители успяват да подобрят качеството на получаваното розово масло чрез двойна дестилация и усъвършенстване на съоръженията, като с това преборват конкуренцията още през XIII век".
Понеже съм от Казанлък и от 20 години се занимавам с розоварене, ще си позволя да коментирам. Маслодайната дамаска роза - Rosa Damascena - и съдчето за розоварене са донесени в България през 16 век. Дотогава перси, индийци и турци са получавали ароматична вода, която не е била розова вода, а дестилат, който след 1-2 седмици се вкисва и се изхвърля. Българите първи започват да преварят този дестилат и получават розово масло. Нека се знае: Розовото масло като търговски продукт е получено за пръв път в България, Казанлъшко.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки