Станишеви, ТИМ и „Монтерей” наредиха кабинета


Станишеви, ТИМ и „Монтерей” наредиха кабинета
Татяна Дончева
07 Юни 2013, Петък


Уважавам Пламен Орешарски като финансист, но като премиер ще е зависим от различни лобита, казва бившата депутатка от БСП Татяна Дончева

Автор: Георги Ваташки

Скандалните брачни, роднински, приятелски връзки и изобилието от „калинки“ в кабинета на Пламен Орешарски ще се окажат само върха на айсберга. Светлина върху това как е сформирано правителството хвърли бившата червена депутатка Татяна Дончева в четвъртък пред Нова телевизия.

„Това е кабинет на ТИМ, приятелите на семейство Станишеви и кръга „Монтерей“. Част пък от кандидатурите са им общи, защото между варненската групировка и хората от кръга на Моника Йосифова има тясна симбиоза“, убедена е някогашната поразяваща уста на БСП и сегашен лидер на „Движение 21“.

Според Дончева Орешарски е само четец на списъка с министрите, изготвен съпругата на лидера на социалистите. Дори са му наложени секретарките и началниците на политическите кабинети на членовете на правителството.
За бившата депутатка министър-председателят има „прекалено голяма безхарактерност“, която позволява всякакви задкулисни договорки и сделки. Единственото назначение, което е лично на премиера, е на министъра на финансите Иван Чобанов.

ТИМ и монтерейци, които включват бивши ченгета, начело с генерала от ДС Любен Гоцев, са запазили за себе си така наречените ресурсни министерства. Те са се спрели на подходящи кандидати, които са зависими от тях, или които са техни служители.
Нещо повече, „Монтерей“ са заели сериозни позиции и в силовите ведомства, като Дончева.
Дончева определи като особено смущаващо назначаването на Цветлин Йовчев за шеф на МВР, както и преместването на ГДБОП под шапката на ДАНС.

Назначението на човек, посочен лично от Бойко Борисов като шеф на Агенцията за национална сигурност (ДАНС), а после назначен за негов съветник и по късно оглавил и кабинета на президента Росен Плевнелиев, бившата депутатка разтълкува като задкулисна договорка да се запази ГЕРБ.

Целта е да се  „осигури недосегаемостта на определена проблематика” – тълкува случващото се юристката. Тя допълва, че има предвид тайните, които може да компрометират кръговете, които са издигнали лидера на ГЕРБ до върховете на властта.
„Към момента е жертван Цветанов. В един момент обаче, ако се окаже невъзможно удържането на нещата, е възможно задкулисните играчи да жертват и Бойко Борисов“, предрича Дончева.

Запитана защо номинацията на Йовчев бе все пак добре приета сред обществото, тя е категорична: „С пиарските възможности на Моника Йосифова и фирмата й, с възможностите на ГЕРБ и медийната империя на Делян Пеевски може да се постигне позитивно говорене за известно време. Но интригите и проблемите, създадени от Йовчев, които той стовари на Росен Плевнелиев и на ГЕРБ, рано или късно ще застигнат и Орешарски.“

Юристката коментира и действията на прокуратурата по делото срещу Цветанов
за подслушването. Тя е скептична, че обвинителният акт ще доведе до присъда, тъй като в него са използвани рядко прилагани в практиката юридически текстове за „допустителност“ на престъпление: „Няма началник, който да не може да бъде обвинен в такова нещо.“
Според Дончева, срещу бившия вътрешен министър трябва да води разследване за рекет на бизнесмени и лични противници на Бойко Борисов, както и за канали за наркотрафик.
Ексдепутатката е убедена, че назначенията на Йовчев, и особено това на зетя на бившия заместник-вътрешен министър Камен Пенков Светлозар Лазаров, поставен начело на ДАНС, не вещаят напредък в тази посока.

Според червената юристка с идеята за сливане на Агенцията за национална сигурност и ГДБОП ще бъде създаден орган за гонения на неудобните на властта: „Това означава, че с помощта на контраразузнаването ще се създаде едно ново Гестапо.“
Надеждите, че Брюксел ще реагира на ставащото в България и на порочните назначения в кабинета на новата тройна коалиция бяха попарени от бившата депутатка с думите: „Спрете да мислите, че ЕС и НАТО са ни гувернантки.

Те гледат на нас, като на цигани от Лом, ползват ни за пазар и работна ръка, но не ги интересува какво правим тук.
Хората не възприемат този кабинет като кабинет с качества - нито хората на улицата, нито вътре в партията, нито българската интелигенция. Защото е изтъкан от задкулисни интереси и договорки“, е крайният извод на Дончева.



В категории: Политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Без
19.06.2013 15:47:13
0
0
ТИМ командват отляво, Доган отдясно.
Виж тук:
http://free-bg.net/index.php/20130618815/2013-04-27-07-48-28/815-%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%A2%D0%98%D0%9C-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.-%D0%91%D1%83%D0%BD%D1%82-%D0%B2-%D0%91%D0%A1%D0%9F.html
3
Български офицер
07.06.2013 16:55:51
0
0
Кратък живот на новото Червено-турско правителство начело с Червено-турската марионетка Орешарски-Бадемов-Лешников .........!!!
2
pensioner
07.06.2013 15:29:06
0
0
Няма защо да гадаем,Орешарски побърза да заяви:"Ще строим Белене".И той като всички останали е маша на строителната мафия.Бойко им развали далаверката и го бутнаха,не съм фен на Борисов но за Белене беше прав.За какво се бунтуват в Турция,защото Ердоган забрави народа и стана заложник на строителната мафия.За това ще си отиде и Орешарски.Никой не иска да види че 2000000 пенсионери деградират от глад.Преди да строите Белене си разчистете сметките за Кремиковци,Плама,Химко и всички останали социалистически обекти,които превърнахте в скраб.
1
Слънце
07.06.2013 11:30:09
0
0
Тая изкуфяла лелка да вземе първо себе си и собствените си далавери да погледне, пък после да тръгва да обяснява за другите
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки