Възстановяване на собственост върху имоти


Възстановяване на собственост върху имоти
Земите на нашия читател уж били под водите на язовир „Ястребино“
06 Юни 2013, Четвъртък


През 1992 г. бях упълномощен от близките си да ги представлявам при възстановяване на земите ни.


Автор: Християн Митев юрисконсулт

Те се намират на землищата на селата Трескавец и Моравка – Антоновска община – Търговищка област.
През 1956 г. е първият етап на коопериране на земите в Антоновска община (тогава Омуртагска община). Вуйчо ни не се включва в ТКЗС. След формирането на първите блокове са иззети най-плодородните ни ниви. В замяна са предложени такива от ниска категория – с наклон по-голям от 45 градуса и такива с оказващи се на повърхността камъни. Възмутен се явява пред тогавашното ръководство, носейки документите за собственост. Като отговор получил само част от документите си. Една част били скъсани пред него.

Поради тази причина той обработва само 40 дка (съобщил е в Омуртаг) и плаща данъци само за тях. През 1956-1957 г. го принуждават да плати и за останалите декари – купува зърно, за да изплати за още 40 дка. През 1958 г. цялата земя се кооперира и той напуска с. Трескавец. Преселва се при малката си сестра Марийка в  Търговище. Никой от близките ми не е получавал рента за земите по времето, когато са били включени в ТКЗС.
Цялата тази информация съм я представял многократно – на десетимата председатели на поземлената комисия в Антоново, на областните управители и земеделските служби. Председателите на поземлената комисия спокойно отбелязваха, че наистина има допусната грешка и че ще я поправят, но се оказа, че са използвали земите ни за облагодетелстването си.


Многократно са променяли собствеността ни с издадените от тях протоколи. Лесно е да се проследят фалшификациите. Протоколи № № 2194, 2194а, 8711, 16786 и решение № 2194 са издадени по молба на Стефан Христов – неистина (по това време бе на болнично легло в дома ми) и от Керанка Христова – по това време невменяема. Това изключва възможността те да са подавали молба. Протокол № 2194 веднъж е издаден на 8 май 1996 г., а втори път на 5 октомври 1997 г. от две различни комисии. Нито едно от решенията и протоколите не ми бяха изпратени на посочения от мен адрес.

Предаваха се на човека, който беше купил къщата на дядо ми в с. Трескавец, който е неграмотен. Получавахме решенията чак след месец, два. Това е причината да не съм обжалвал нито едно от тях.
При срещите ми и писмените ми молби за понесените щети, получавах все един и същ отговор: „Пропуснали сте сроковете“, „Документите ви са много стари“, „Според закона за данъците не може баща и син да имат земи в една и съща местност“, Вече са изработени новите карти и не можем да ги променяме защото, струват много пари“, „Земята е под водите на язовир „Ястребино“ и т. н.

Макар че самата комисия признава в протоколите си, че имаме земя в акваторията на язовира, а когато раздаваха бонове като компенсация за тези земи, отново бяхме ощетени.
Жалвал съм се пред кого ли не, но резултатът е заграбена земя. Възможно ли е да се разреши нашият проблем?
Дончо Славов,
Търговище

От вашето изложение става ясно, че многократно сте претендирали възстановяване на собствените ви земеделски земи пред поземлената комисия в Антоново, но сте получавали откази, които не сте успели да обжалвате поради пропускане на срока. В писмото ви се съдържат и данни за евентуално извършени закононарушения като напр. съставяне на неистински документи от длъжностни лица от поземлената комисия в Антоново.

Тъй като сам признавате, че сте изпуснали сроковете за обжалване на решенията на поземлената комисия ви препоръчваме да се обърнете към органите на прокуратурата и по-специално към главния прокурор за защита на правата и законните ви интереси както и за извършване на проверка на данните за закононарушения на държавни служители.
Друга институция, от която може да потърсите съдействие е Омбудсмана на Реубликата. Адресът, на който може да се обърнете към Главния прокурор е: София, п.к. 1040 бул. Витоша № 2. телефон за връзка: 9219 209, а с Омбудсмана на Републиката може да се свържете по пощата на адрес София 1000, ул. “Дж. Вашингтон” № 22; а по телефона на номер 02/8106 955 или 02/9809 510.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки