Юсуф, който стана Йосиф и искаше да живее в България


Юсуф, който стана Йосиф и искаше да живее в България
Хиляди българи се изселиха от страната по време на така наречената „голяма екскурзия”, но и мнозина от тях се върнаха обратно
04 Юни 2013, Вторник


В първи клас учителката ни каза, че не сме българчета, а македончета. Радио София в няколко емисии на „македонски език”

Автор: Никола Филипов

Всеки ден ни убеждаваше в същото. По география пък учехме колко македонци живеят в България, за историята да не говорим...
Веднъж убедиш ли се в нещо – смяташ за свой дълг да убеждаваш и други... Потурчванията са извършвани главно от еничари. И братовчедите ми в Гърция са станали по-гърци от старите гърци, та ме убеждават, че и аз съм просто заблуден чист грък...

Работеше някога с баща ми Юсуф. Около 1970-та отиде на гости на роднини в Турция. Взел два месеца отпуск и казал на колегите си, че ако не се върне до два месеца, значи остава завинаги там. Минават два месеца, минават три и повече. Всички вече знаят, че Юсуф със семейството си се изселил в Турция. Една сутрин на шестия месец в завода се появява Юсуф и... срам не срам – разказва историята си.

Разболял се в Турция и отишъл на лекар. След прегледа, като плащал таксата, споменал, че в България прегледите са безплатни. Едва се прибира вкъщи, пристигат две полицейски коли и му заявяват: „Имаме нареждане да те изпроводим до българската граница. Прибирайте си дрешките и се качвайте в колата. Щом в България лекарите преглеждат без пари – отивайте си там! Тук пропаганда не  щем!“

И така, връща се Юсуф в България, където всичко му се прощава и той продължава да работи в завода както преди.
В Турция българите от десетилетия са с турски имена. След Първата световна война там
църква не се разрешава да се строи.
Падне ли старата и... край! Да са я отремонтирали преди да падне! Аналогично е положението с българите и турците в съседна, уж демократична Гърция. „Възродителният процес” в България бе провокиран в ответ на всичко това. Но... късно!

Времената са вече други – има радио и телевизия, има ООН и широка международна гласност. Такива „възродителни процеси” е имало в Гърция и Турция в първата четвъртина на двайсти век и както виждаме – съвсем успешни.
Късно, не късно – Юсуф стана Йосиф. По стечение на обстоятелствата, за да стигна до моето лозе, минавах покрай неговото. Почна се така наречената „голяма екскурзия”. Масово, с  натоварени на камиони хладилници, перални и гардероби, българските турци започнаха да се изселват в Турция. Апропо, когато родителите ми се изселвали от Гърция за България, поискали да сложат върху каруцата и някакво шкафче, но не им позволили – само дрехи и лични вещи можело да вземат със себе си!

Минавам един ден покрай Йосиф и го питам ще се изселва ли. „О, не! Аз вече минах по тоя път.  Да отиват тия, дето не са видели“.
Повярвах му и някак си ми стана драго. Почувствах  удоволствие от това, че и той предпочита да живее там, където живея  аз – в България.
Ама как можах да съм толкова наивен и да недооценя политическата обстановка! Споделих с друг турчин, също мой приятел, че не всички ще се изселват. Па заради настояването му да дам поне един единствен пример – взех, че издадох Йосиф.

Какво е станало насетне не знам, но лозето му запустя. Тревяса. Няма кой да го кърши, да го пръска, да го копае... Йосиф заминал за Турция – съвсем неочаквано, набързо, внезапно!
Минаха няколко месеца. Есента, на отиване към моето лозе, забелязвам някаква фигура в неговото. Човекът ми обърна гръб, за да не го видя кой е. Аз пък се спрях специално и започнах да наблюдавам тоя слабоват мъж. Йосиф бе стотина килограма и с очила. А този е някакъв измършавелец. Едва ли беше той.

Обръща се по някое време човечецът и виждам, че и той носи очила.
„Аз съм, аз съм – казва ми непознатият и по гласа му разбирам, че това е самият Йосиф. – Аз  бях решил да не отивам повече в Турция, ама ме накараха. Ти няма как да разбереш! Както някога ме екстрадираха оттам за България, така и тук ме натириха... Някой ме издал, че нямам намерение да ходя, вечерта дойдоха от организацията и... Не ми се умираше още, та... заминахме. А там – никой не ни признава за турци. Гяури ни наричат и се подиграват с нас. Не издържахме и се върнахме.

Тук искам да си умра, в родината си.
Тук учените твърдят, че сме потурчени българи, там също ни смятат за такива – значи е истина. Аз съм си Йосиф – българин с мюсюлманска вяра и повече не ща да чуя по тоя въпрос!“  
Сам сложи точка по въпроса. Значи, макар и късно, и България успя да  реши националния въпрос както някога го решиха съседите й, мисля си. Който милееше за Турция – отиде там, който остана тук – ще бъде вече по-българин от мене!

Но не би! Защото в Турция и Гърция този въпрос не зависеше от междупартийната конюнктура. А в България за кой ли път политиката се промени на 180 градуса. Дойде така наречената „демокрация” и... започна обратния процес.
В православна България почнаха да се строят повече джамии, отколкото църкви. И с право отбелязаха англичаните в туристическия справочник на „Lonely Planet”, че „виждайки
никнещите като гъби след дъжд  джамии, разбираш, че България с единия си крак е в мюсюлманския свят”. И още по-фрапиращата констатация, цитирам от същия справочник: „В България една малка турска партия разполага с властта в парламента и страната”!

А споменатата от самия него  „организация” отново превърна Йосиф в Юсуф и... не след дълго човекът  умря. Така и не разбрах причината за ранната му смърт.
В близост до дома му бе издигната джамия с високо бяло минаре и винаги, когато минавам оттам размишлявам върху съдбата му.  Върху съдбата на Юсуф-Йосиф и съдбата на България!


Английския туристически справочник „Lonely Planet” отбелязва, че „виждайки никнещите като гъби след дъжд  джамии, разбираш, че България с единия си крак е в мюсюлманския свят”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки