Фарс или никога вече статукво


Фарс или никога вече статукво
Боже, пази България от тях!
23 Май 2013, Четвъртък


Новият парламент започна точно според очакванията – като цирк – и вероятно ще танцува само едно лято

Автор: Ани Петрова

Фарс или никога вече самота” е емблематичен роман на присмехулника Кърт Вонегът или нещо подобно на нищо друго, защото е фантастична история на ситуации — също като кинокомедиите от едно време, особено филмите на Лаурел и Харди. Вонегът казва, че животът е поредица от тестове. В тази връзка писателят признава, че има един куп тестове за неговата недостатъчна жизненост и ограничена интелигентност. Въпрос на самокритика.
Погледнато точно от тази камбанария, заченатият в грях и роден в условията на изборна престъпност 42-ри български парламент е доказателство за нашата недостатъчна жизненост и ограничена интелигентност.

Дължим извинение на самите себе си, защото гласувахме така, че възпроизведохме статуквото. При това, ако в предишното ни Народно събрание то беше просто чудовище - механичен сбор от охранители, милиционери, доносници, тарикати и сметкаджии, които нямат идеология, а само харизматична, първосигнална, лошо образована и зле възпитана ракета-носител (според великолепната дефиниция на Николай Слатински) – сега вече имаме сбор от чудовища, които надали гледат на властта като на нещо повече от хранилка, а на народа си – като на суровинна база за тяхното собствено възпроизводство, обогатяване, ояждане и преяждане, размножаване и увековечаване, дори обезсмъртяване.
Те и властта – прегърнати като онази смазваща с размерите си московска статуя на работника и колхозничката – и точно толкова комични, защото не са нищо повече от луди за връзване.

Помните ли – една от фикс идеите на Бойко Борисов при срещите му с недостатъчно влюбен плебс – беше искането на извинение. На него винаги трябваше да му се извиняват. Все едно дали почернените майки на отвлечени и убити деца или гладуващите работници от ВМЗ-Сопот.
Сега и ние, като в някакъв театър на абсурда трябва да застанем пред себе си и да поискаме извинение, защото гласувахме така, че възпроизведохме статуквото.

И от него са предоволни всички партии в Народното събрание с изключение на онези, които бидейки победители не успяха да запазят цялата власт единствено и само за себе си.
Поради което реват като ранени носорози. И също като носорози, още в първия ден на новия парламент тичаха стадно навън от залата и обратно, мъчейки се да надушат кое е най-изгодно за тях – послушниците на Борисов и Цветанов. Същото правиха и послушниците на Волен Сидеров.

Гледам и не вярвам на ушите си
Как до вратите на парламента Борисов обещава да идва редовно на работа като същи редови депутат. И се мъча да си представя как би изглеждало българското Народно събрание, ако всички обикновени народни представители идваха на работа с по две бронирани лимузини и съпровождани от по една дузина бодигардове, сякаш президентът на САЩ отива в зона на военни действия.

Не е за вярване, но Борисов крачи и по коридорите на парламента с личната си охрана, така както го правеше и по коридорите на Министерски съвет.
Цветан Цветанов крачи по коридорите на парламента с личната си охрана, макар и вече с декларация за отказ от имунитет.
Делян Пеевски идва до парламента с малката армия, която го пази и на работното му място като медиен магнат. Как ли го опазваха в едноседмичното му битие на следовател от НСлС?

Дори Станишев идва с охрана, но момчето от НСО май умее да пази дистанция от застрашения лидер на БСП. А него пък вече не го нападат нито напористи репортерки, нито влюбени червени бабички.
Пишете един или няколко милиона в разход и да вървим напред.

Гласът на разума с едно на ум
Това първо заседание на 42-то Народно събрание можеше да убие от скука дори вековна костенурка, ако не бе изригването на вулкана Сидеров. Но преди да стигнем до диагнозата, нека се порадваме на лицемерието, маскирано като мъдрост.

„Призовавам за спиране на взаимно партийно омаскаряване. ГЕРБ няма да работи с този тон. Обръщам се към всички политически партии да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика”. Това заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов в речта си за приоритетите в работата на парламентарната група на ГЕРБ.

Можете да си разтъркате очите, а може и да не ви стигне времето. Защото това не е всичко. Като един същи баща на нацията и пастир на депутатите Борисов рече още, че политическите опоненти са си опоненти и надали ще се съберат в едно, така както водата и олиото не могат да се съберат, но…обеща подкрепа на Орешарски.
Ето какво каза мъдрецът от Банкя: „Убеден съм, че ще направите правителство. Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа. Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е, на което можете да разчитате”.

След което обяви още едно умно решение. Борисов съобщи, че още във вторник депутатите от групата ще подпишат жалбата до Конституционния съд с искане за касиране на изборите.
(Ако питате за президента – той говори скучно и не забрави да спомене енергийната ефективност)

„Матрицата” в популярен вариант
Станишев не вярва на данайците и банкянлиите, дори когато му носят дарове. Затова припомни на Борисов и група, че огромен брой български граждани гледат към новия парламент изтощени, обезверени, на ръба и отвъд отчаянието, изпълнени с недоверие и с огромен затаен гняв, заради мизерията, заради несигурността за днешния и утрешен ден на себе си и своите семейства, заради усещането за погазена справедливост и собственото им достойнство.

След което направи чудеса от храброст, за да подейства на ГЕРБ като камбана.
"Вие, колеги от ГЕРБ, създадохте два свята – виртуалния – на магистралите, и реалния – в който хората изнемогват. Събудете се", обърна се Станишев към дясната част на пленарната зала. Според социалиста парадоксалното в ситуацията е, че победителят иска касиране, защото не му излиза сметката. „ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а за да замита и заличава следите от безобразията в управлението", каза Станишев.

Което е истина, която изобщо не противоречи на това, че на БСП не им стиска да поискат нови избори. Между другото, минути преди да дойде на работа в парламента Станишев бе в поредната телевизия, където попари с вряла вода надеждите на всички, гласували за БСП. Оказа се, че при наследения от Борисов бюджет до края на годината няма да има никаква възможност за вдигане на заплати и пенсии, та дори с премиер като Орешарски.

Станишев обаче отвори право в парламента едно малко магазинче за надежда и се обърна директно към избирателите. "Подкрепата е безценна за нас и ще реализираме в максимална степен ангажиментите, които поехме пред вас – за дълбока, радикална промяна в рамките на това доверие, което сте ни дали", каза социалистът.
Малко, но от сърце, нали.
(Ако питате за президента – той говори пръв и много дълго, твърде пожелателно и с бащински тон като за деца от забавачката)

Що е трипартиен кворум и работи ли
Още в този първи пленарен ден се видя, че в новата политическа ситуация хартиеният план „Станишев-Местан” с участието на Сидеров тежи повече от всичките юридически знания и хватки на Искра Матросова…извинете – на Искра Фидосова. Един сал Борисов разконспирира пъкления замисъл на враговете си, и то докато седеше сам в пленарната зала, а групата му, изведена от верния Цветанов, бойкотираше избора на зам.-председатели на парламента.

„С гласовете на БСП и ДПС избраха председател, а "Атака" нарочно излезе, за да падне кворумът и така Миков да спечели”, обясни сетне в кулоарите на парламента Борисов. Според лидера на ГЕРБ по същия начин „Атака”, БСП и ДПС ще направят и правителство, а Волен Сидеров ще се прави на коректив, само че няма кой да му се хване повече на номерата. Бойко Борисов прогнозира, че на тази схема ще реагира народът…вероятно същият народ, на който ГЕРБ плати, за да демонстрира преди време в подкрепа на Борисов с лозунги „Бойко – кръстник на свиневъдите”.
Ех, народе, народе…

(Ако някой не е разбрал – във вторник депутатите от „Атака” изобщо не се регистрираха, че присъстват в пленарната зала. Така в нея официално присъстваха 213 народни представители, а БСП и ДПС разполагаха със 118 гласа и правеха каквото си искат)

С оптимизъм за предстоящото страдание
Този парламент няма да има дълъг живот и няма да роди нищо добро. Това може да се каже с толкова голяма сигурност, колкото тежи предсказанието, че ще има нови предсрочни парламентарни избори.

Противоборството и надцакването в 42-то Народно събрание ще бъдат на ново, по-високо ниво, защото са стъпили върху гигантските постижения на ГЕРБ в миналия парламент.
Зад разбирателството най-често ще се крият договорки. Правенето на нови и поправката на старите закони ще върви бавно и трудно, а ГЕРБ ще поставя рекорди в саботирането на парламентарната работа.
Сидеров ще използва този парламент единствено като трамплин за влизане в следващия и като трибуна за предизборна агитация.

Рано или късно обикновените хора ще полудеят от любов и безпаричие и ще тръгнат да консумират гражданския си договор – или брака си, все едно – с депутатите на статуквото.
Рядко в миналото е имало повече основания да кажем: ”Боже, пази България”! Защото фарсът на възпроизведеното статукво ще ни донесе още много беди и страдания и за пореден път ще ни извади извън коловозите на времето.


Винаги двама, винаги... сн. Sofia Photo Agency

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки