Оневиниха лекарите, обвинени от Цветанов в убийство на бебе


Оневиниха лекарите, обвинени от Цветанов в убийство на бебе
17 Май 2013, Петък


Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебно производство по случая, добил известност като "бебето във фризера", поради липса на престъпление.

Автор: Ани Александрова

Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. В съобщението се посочва, че по делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми. Цитира се заключението, че свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство, и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Поради това лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност.

Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД гр. Горна Оряховица не осъществяват от обективна страна състав на престъпление, заключава прокуратурата.

Помните ли как министърът ги осъди?

Още на 17 юли 2012 г. деветорна медицинска експертиза обяви за невинни петимата лекари от Горна Оряховица, които той обяви за "убийци" на недоносено бебе. Експертизата бе назначена в началото на 2011 година, след като първото мнение на петимата експерти бе, че медиците са невинни, но прокуратурата във Велико Търново реши да не й се доверява.

Лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефът на родилното отделени на болницата в Горна Оряховица и д-р Димитър Сотиров бяха обвинени от министъра в "предумишлено умъртвяване" на бебе на непълнолетна родилка през ноември 2010 г.

През декември 2010 г. Цветанов чете от трибуната на парламента разсекртени стенограми от специални разузнавателни средства (СРС), след като медицинската общност и депутати протестираха бурно срещу "полицейщината" и действията на властите спрямо четиримата горнооряховски медици.

Манията да се подслушват всички

Лекарите са били подслушвани във връзка с разследване за длъжностни престъпления в болницата. От СРС-та Цветанов научава за смъртта на недоносено дете, абортирано от 17-годишна ученичка. Той решава да направи национално достояние шокиращи реплики от разговори между медиците, които според него доказват, че бебето е умишлено умъртвено.

Въпреки твърденията им, че плодът на 17-годишната родилка е бил мъртвороден, лекарите от Горна Оряховица бяха арестувани показно и държани няколко дни в следствието.
На 3 декември 2010 година Цветанов сам им произнесе присъдата в Народното събрание: "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс".

Извинение с половин уста

На 10 март 2011 година Цветан Цветанов се извини на лекарите в България, близо три месеца, след като прочете от парламентарната трибуна записани разговори между медици в болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани по подозрение за убийство на новородено, а по-късно освободени. Междувременно петорна експертиза доказа, че детето е било мъртвородено.

"Поднасям извинение на лекарите в България, ако сме били разбрани погрешно, че с разсекретяването на СРС целим да провокираме напрежение в съсловието", заяви Цветанов във Велико Търново, цитиран от БТА. Според него "трябва да има респект и уважение към лекарите, които спасяват и даряват човешки живот".

Министърът оправда разкриването на разговорите с това, че е имало публично отправени обвинения от политици срещу "действията на правоохранителните органи по случая с недоносеното бебе на 17-годишната ученичка от Лясковец." Според Цветанов публикуваните във връзка със случая твърдения на лекарите, които се почувствали засегнати от действията на полицията, провокирали изключително негативното отношение на отделни политици.

"Тогава се прецени, че евентуалното разсекретяване на записите съгласно закона няма да попречи на досъдебното производство, но ще даде възможност обществеността да се запознае и с мотивите за действията, предприети от полицията и прокуратурата", каза още Цветанов.

Досега Цветанов бе винаги невинен

Междувременно Софийската апелативна прокуратурата потвърди отказа на СГП да започнат разследване срещу Цветан Цветанов за прочитането на записите на лекарите от парламентарната трибуна. Това решение бе взето независимо от факта, че Наказателният кодекс (чл. 145а) обявява за престъпление използването на информация, събрана със СРС, извън нейното предназначение - за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство. Наказанието за това е до 3 години затвор и глоба до 500 лв., а за длъжностни лица от 1 до 5 години затвор и 5000 лв. глоба.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
недоумява
18.05.2013 08:07:42
0
0
"имитация на жизнена дейност"
Бебето е живяло повече от 24 часа без да му е давана вода и кърма.
Само в България такива лекари могат да бъдат оневинени.
В цял свят това се нарича убийство. Няма такъв термин "имитация на жизнена дейност" в световната медицинска и криминална практика.

При търсене в Google на английски не излиза нищо подобно, а на български излизат само няколко статии посветени на българските лекари с бебето от фризера и ... анабиоза - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0
където е написано, че "Анабиозата (на гръцки: ἀναβιω, връщане към живот) е състояние на почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнената дейност. От него огранизмът може да излезе при определени условия и да се върне към интензивен живот."

Прави впечатление, че откакто Герб не са на власт започнаха да се сипъат оправдателни решения на прокуратури... връщаме се към беззаконието и безнаказаността на тройната коалиция...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки