Асад: Можем да се изправим срещу израелските атаки


Асад: Можем да се изправим срещу израелските атаки
Башар Асад
10 Май 2013, Петък


Съседите на Сирия осъдиха ракетните нападения, а Джон Кери долетя в Москва


Сирийският президент Башар ал Асад заяви, че страната му може да се изправи срещу израелската агресия, предаде „Ройтерс”, цитирайки ливански медии.
Това е първият коментар на Асад, след като Израел нанесе серия ракетни удари върху военни обекти край Дамаск.
Предполага се, че мишена на ударите са били ирански ракети за "Хизбула". Израел призна само индиректно за тях, обявявайки че не се бори срещу режима в Сирия, а срещу "Хизбула".

"Неотдавнашната израелска агресия разкрива мащаба на съучастничеството между израелската окупация, страните в региона и Запада в подкрепа на сегашните събития в Сирия", е заявил Асад по просирийската телевизия "Манар".
"Сирийският народ и неговата героична армия (...) са способни да се изправят срещу тази израелска авантюра, която е едно от лицата на тероризма, насочен към Сирия всеки ден", допълнил президентът.

Асад прие иранския министър на външните работи Али Акбар Салехи. Той пристигна в Дамаск от Аман. В йорданската столица Салехи повтори призива на Иран за диалог в Сирия между режима на Асад и, по думите му, мирната опозиция. Той осъди радикалните ислямистки групировки в редиците на бунтовниците като "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) и се обяви против каквато и да било чуждестранна намеса в Сирия. Според Салехи арабските съседи на Сирия, а не Техеран, би трябвало да отвърнат на израелските въздушни удари.

Арабските страни трябва да застанат зад братята си в Дамаск, заяви министърът. Той предупреди, че ще има сериозни последици от политическия вакуум, който ще възникне, ако рухне режимът на Асад.
Салехи каза, че Израел не би посмял да нанесе удар по предполагаеми ирански ядрени обекти, но подчерта, че страната му е "подготвена за най-лошото".
Иран отправи молба и към генералния секретар, и към Съвета за сигурност на ООН да реагират на "престъпните и безотговорни" въздушни удари на израелската авиация в Сирия.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също заяви, че израелските въздушни удари в Сирия са "недопустими".
Никакво извинение не може да оправдае тази операция, е посочил Ердоган в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Според него тези действия на Израел дават възможност на Асад да прикрива собствените си убийства. "Тези нападения са възможности, поднесени на златен поднос на Асад и на нелегитимния сирийски режим. Използвайки израелските нападения като извинение, той се опитва да прикрие геноцида в Баняс", добавил турският премиер.

Същевременно в Москва държавният секретар на САЩ Джон Кери увери руския президент Владимир Путин, че САЩ и Русия имат общи интереси в Сирия, включително да подпомагат регионалната стабилност и да предотвратяват разпространяването на екстремизма.

В началото на срещата им в Кремъл Кери каза на Путин, че техните държави трябва да работят съвместно за прекратяване на двегодишната гражданска война в Сирия. "САЩ вярват, че споделяме някои много важни общи интереси по отношение на Сирия - стабилност в региона, да няма екстремисти, които създават проблеми в региона и другаде", заяви държавният секретар. Той изрази надежда, че Вашингтон и Москва ще съумеят да намерят "допирни точки" по сирийската криза.
Кери каза още, че президентът Барак Обама се надява Русия и САЩ да си сътрудничат по важни въпроси като Северна Корея и Иран, както и за засилване на двустранните икономически връзки.

Посещението на Кери в Русия е част от опитите за подобряване на американско-руските отношения, които се влошиха заради състоянието на човешките права в Русия и разногласията за Сирия, отбелязва „Ройтерс”. В началото на срещата си с държавния секретар на САЩ Путин изрази задоволство от равнището на сътрудничеството със САЩ и изказа надежда, че личните му контакти с Обама ще позволят да се задълбочи това сътрудничество.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки