Свещен ли е българският език


Свещен ли е българският език
Гробът на Константин-Кирил Философ в църквата „Сан Клементе“ в Рим
08 Май 2013, Сряда


Да! Свещен е! Още великият Вазов е коленичил пред него. Коленичим и ние – най-старата част от т. нар. електорат (звучи ли ви като „лира звънлива“?),



възпитани от „мракобесието на тоталитаризма“. Нека бъдем наясно. Не правя политическа агитация. Просто ми омръзна да слушам и чета словоблудството на огромна маса ренегати и политически хамелеони и нагаждачи, кълнящи се в „синята идея“ или пък претендиращи, че се борят „за европейско развитие на България“. Стига толкоз. Писна ми!

Докато ние израснахме с Вазов, Ботев, Ран Босилек, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, на сегашните подрастващи им се втълпяват цинизмът на Азис и компания, а също и невнятните слова на говорители и писачи от телевизия, радиа и вестници – наричани вече по европейски „медии”. Ох, тези европейски или както ги нарича отрочето на видния философ-марксист – Мончо Паси: „Атлантически ценности“!

Та обогатихме се с тези „ценности“ и тръгнахме по улиците да пазаруваме с... речници (главно англо-български), за да разбираме какво ни предлагат дилърите и специалистите по маркетинг и реклама. Речници ползваме и пред телевизорите, и пред радиата, и пред повечето вестници.

Онзи ден гледах мач по телевизията. И питам бай Батков и сие как посмяха да напишат над входа на стадион „Г. Аспарухов“ името на най-големия българин – Левски, на латиница.
Заради тях и заради дилърите на България, които я продадоха, когато се поклоня пред образите на солунските братя, се изчервявам!
Гео Нешев


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки