Пъстра мозайка с новини от целия свят


Пъстра мозайка с новини от целия свят
19 Април 2013, Петък


Мрачни перспективи
МВФ понижи до 1,2% прогнозата си за ръста на българската икономика



Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на България да отчете ръст от 1,2% през 2013 г. Предишната прогноза на фонда за 2013 г. бе за икономически ръст от 1,5%.
Прогнозираната от институцията годишна инфлация е 2,1%. През 2014 г. потребителските цени в България ще се увеличат с 1,9%, прогнозират още експертите.
МВФ очаква в края на 2013 г. безработицата у нас да бъде 12,4%, а догодина да намалее до 11,4%.

Според фонда икономиките в Централна и Източна Европа могат да очакват умерено възстановяване през следващите две години, преди всичко заради слабото търсене от засегнатата от кризата Еврозона.
МВФ очаква в региона да има икономически ръст от 2,25% през текущата година и от 2,75% през 2014 г.

Арестувани ислямисти в Белгия
Екстремистка група е набирала белгийски младежи за сраженията срещу Сирия


Полицията в Брюксел, Антверпен и Вилворде е претърсила близо 50 адреса и е арестувала неколцина ислямисти. Операцията е била изпълнена от специални части и командоси с тежко въоръжение, маски и бронежилетки.
Сред задържаните е и говорителят на саморазпусналото се екстремистко движение „Шериат за Белгия". Подозренията срещу него са, че е набирал младежи с белгийско гражданство, които да се бият на фронта в Сирия.

Операцията е имала за цел да прекрати възможността мюсюлмани с белгийски паспорти да пътуват към сирийските сражения, където по данни на разузнаването попадат в мрежите на „Ал Кайда".
Сред арестуваните е млад мъж, който преди година бил осъден на общественополезен труд заради дейността си като краен ислямист. Той избягал в Сирия, където при сраженията бил ранен и се върнал в Белгия. Той бил изнесен от дома си на носилка. Телевизия Ве Те Ем съобщава за друг арест, извършен в болница. Мъжът се лекувал там, след като бил поразен в главата от избухнала на сирийския фронт граната.

Темата за младежите с белгийски документи за самоличност, заминали да се сражават в Сирия, е на вниманието на обществото в кралството отдавна, но едва напоследък властите предприеха стъпки за намеса.
Според данни на разузнаването, няколко десетки млади мюсюлмани, родени в Белгия, се сражават срещу сирийския президент Башар Асад. Повечето от тях нямат навършени 20 години и родителите им търсят помощта на белгийската държава за пресичане на тези пътувания.

Уважаван представител на местната мюсюлманска общност тези дни отправи призив към младежите да не пътуват за Сирия, тъй като Коранът повелява сражения само ако е заплашена собствената територия и за защита на религията, както и ако за това е получено разрешението на родителите.

Започна процесът срещу Навални
Обвинен е в кражба на 16 млн. рубли от предприятие за дърводобив


В Русия започна процес срещу опозиционера Алексей Навални. Той е обвинен в кражба на 16 млн. рубли (512 хил. долара, 388 хил. евро) от предприятие за дърводобив, на което бил съветник през 2009 г., докато работел за губернатора на Киров. Според Навални обвиненията са политически мотивирани и са част от потъпкването на недоволството срещу президента Владимир Путин.

Ако бъде признат за виновен, Навални може да бъде осъден на 10 години затвор. Дори и да получи условна присъда, това би му попречило да се кандидатира за политически постове в следващите години. По-рано този месец Навални обяви, че иска да се кандидатира за президент.
Обвинения бяха повдигнати и на брата на Навални - Олег - за това, че е помогнал на Алексей в незаконното присвояване.

Според следствието през 2008 г. Олег, който е бил зам.-директор на филиал на Руските пощи, чрез измама е убедил чуждестранна компания да сключи договор с фирмата на Алексей "Главное подписное агентство" за товарни пощенски превози. Транспортните услуги са били на завишени цени.

От август 2008 г. до май 2011 г. транспортната фирма е извършвала превози на поща по маршрута Ярослав-Москва. При реална стойност на транспортните услуги 31 милиона рубли, по сметката на фирмата на Навални са преведени 55 млн. рубли.
"По-голямата част от тази сума те са изхарчили за себе си. За да легализират получените чрез престъпна дейност пари, братя Навални са превели над 19 млн. рубли от разплащателната сметка на "Главное подписное агентство" по сметката на контролирана от тях фирма за арендата на склад, суровини и материали", заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

Опозицията около Навални планира митинги в Москва и Киров, макар че не е ясно дали той се ползва с подкрепата на широката публика, отбелязва „Ройтерс”.

ЕК сипе заплахи срещу унгарците
Мненията на евродепутатите по казуса  са силно поляризирани


Европейската комисия потвърди пред Европейския парламент заплахата си да започне нови наказателни процедури срещу Унгария заради противоречивите поправки на конституцията.

„Ако има реален риск от нарушаване на основните ни ценности, Европа трябва да се намеси", заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг по време на дебат на пленарно заседание на парламента, който показа разделението на евродепутатите по унгарския случай.

Рединг разкритикува поправка, установяваща временен данък за финансиране на глобите, наложени на Унгария за нарушаването на европейските директиви или за застрашаване на правото на справедлив процес. Тя напомни, че Комисията е "крайно разтревожена" и в момента извършва подробен анализ на последните конституционни поправки, "за да установи дали е уместно да започне наказателни процедури".

Венецианската комисия в Съвета на Европа трябва да публикува мнение в средата на юни, а парламентът също ще приеме през юни резолюция за положението с основните права в Унгария, посочи Рединг. Ние "не очакваме да дойде юни, за да вземем решението си", заяви еврокомисарката, припомняйки че срещу страната вече започнаха две наказателни процедури миналата година.

Ракът е генетично заболяване
Д-р Питър Ноуел, д-р Джанет Роули и д-р Брайън Дръкър ще си поделят наградата на медицинския център „Олбани"


Трима учени от университетите на Пенсилвания, Илинойс и Орегон, чиито трудове допринесоха да бъде променено лечението на рака, ще си поделят една от най-щедрите награди за медицински и биомедицински изследвания на медицинския център „Олбани".
Тазгодишните лауреати на наградата с паричен еквивалент 500 000 щатски долара са д-р Питър Ноуел от университета на Пенсилвания, д-р Джанет Роули от университета на Чикаго и д-р Брайън Дръкър от университета на Орегон.
Наградата на медицинския център „Олбани" се присъжда на учени, променили хода на медицинските изследвания.
Представители на медицинския център нарекоха тримата „пророци", чиято работа е дала надежда на болни от рак от целия свят.
Изследванията на Ноуел са първите, които показват, че ракът може да бъде причинен от генетичен дефект. Неговата работа доведе до многобройни открития за растежа на клетките, свързан с рака и други заболявания.

Откритията на Роули за хромозомните аномалии при левкемията доведоха до признаването на факта, че ракът е генетично заболяване.
Дръкър използва трудовете на Ноуъл и Роули и разработва животоспасяващо лечение за хронична миелоидна левкемия.

Побоища в Истанбулския университет
Подобни сблъсъци имаше и в университета „Диджле" в Диарбекир


Четирима студенти са били ранени, а 57 са били задържани от полицията при стълкновения между студенти с различни убеждения в Истанбулския университет.
Стълкновенията започнали, след като студенти от групата „Мюсюлманска младеж", които издигнали плакати с лозунги "Да живее шериатът", нападнали техен състудент.
След това обаче се стекли приятели на пострадалия и се разразил бой между студентите.

Миналата седмица такива сблъсъци между студенти с различни възгледи имаше и в университета „Диджле" в Диарбекир (Югоизточна Турция). Явно сега те са се пренесли и в Истанбулския университет.
Според в.„Радикал" тази седмица в университета „Диджле" са били открити няколко саморъчно направени бомби.

Валийството в Диарбекир посочи, че полицията е задържала четирима студенти по случая, двама от които преди са били арестувани по подозрение в участие в прояви в подкрепа за Съюза на кюрдските общини, разглеждана от турските власти като градско крило на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Започна „силиконовото дело” във Франция
Петима ръководители на компанията ПИП ще отговарят за мошеничество и тежка измама


Делото срещу френската компания „Поли имплант протез“ (ПИП), производител на дефектни гръдни импланти, започна тези дни и ще продължи един месец в Марсилия, Южна Франция. Скандалът, който доби световни измерения, предизвика хиляди съдебни искове. Петима ръководители на компанията ПИП, сред които и 73-годишният й създател Жан-Клод Мас, ще отговарят пред съда до 17 май за мошеничество и тежка измама. Съдът заседава в конгресен център, за да може да побере стотиците ищци и техните адвокати.
Става дума за десетгодишна измама, 300 000 пострадали жени от цял свят, а някои от тях и с разбит живот. Над 5100 ищци бяха регистрирани в края на март, от които около 4900 са французойки.

Компания ПИП в началото на новия век се превърна в третата най-голяма в света за силиконови импланти. Но се оказа, че нейните протези са пълни с използван неправомерно неразрешен силиконов гел, който водел до висок риск от скъсване и изтичане на импланта.

Проблемите с протезите на ПИП започнаха през 2009 г., когато хирурзи започнаха да съобщават за ненормално висок процент на спукването им. Тогава здравни инспектори посетиха фабриката на ПИП и откриха, че там се използва некачествен гел.
Шефът на френската компания за гръдни импланти Жан-Клод Мас призна, че в някои от продуктите на неговата форма е използван промишлен силиконов гел, който не е одобрен от здравните власти, съобщиха британските медии още през декември 2011 година.  Адвокатът на Жан-Клод Мас Ив Хадад обясни, че компанията използвала висококачествен гел за богати клиенти.

"По-простата" версия се предлагала на изгодни цени, но с промишлен силикон за гръдните импланти, който няма одобрение от здравните власти.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
НФСБ
19.04.2013 18:57:52
0
0
0.8 % НА ИЗБОРИТЕ,ХА,ХА,ХА[popinpopout]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки