Джинджифилът като „универсално лекарство“


Джинджифилът като „универсално лекарство“
18 Април 2013, Четвъртък


С негова помощ можем да запазим дълго здравето и младостта си

Автор: проф. Христо Мермерски

Едно от най-известните растения, което, освен широкото си използване в кулинарията, е познато и като целебно средство  за редица заболявания, е джинджифилът. И по-точно неговият месест клубеновиден корен, както и етеричното масло, получавано от него.
Като пикантна подправка и лечебно растение той е известен още от незапомнени времена. Познат още с названията исиот или имбер, името му на санскритски означава „универсално лекарство“.

Удивителният дар на природата със силно парещ и леко сладникъв вкус веднага привлича вниманието на античните учени. Неговите свойства изучават древноримският естествоизпитател Плиний Старий, както и гръцкият лекар и фармацевт Диоскорид. За популярността на растението в Европа, вече в по-нови времена, може да съдим по това, че улиците, на които били разположени магазините за подправки, били наричани „Джинджър стрийт“ – в превод от английски ginger означава джинджифил. Британските медици масово назначавали екзотичния корен като лекарство при различни заболявания, а крал Хенри VІІІ, славещ се като голям негов почитател, го препоръчвал като противочумен препарат.

Джинджифилът съдържа активните вещества шогаол, гингерол, 1% до 3% етерични масла (гингиберен, цинеол, камфин, феландрен), както и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лейзин, треонин, фениланин, метионин и валин. Той е богат на желязо, натрий, калий и цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2. В Китай, където растението е особено популярно, корените му биват използвани за лечение на простудни заболявания – грип, ангина, ларингит, фарингит, бронхит, пневмония и пр., ревматизъм и ревматоиден артрит.

Аюрведичната медицина препоръчва джинджифилът като средство за добра памет, а в цяла Азия от векове той се използва за лечение на гадене и повръщане, главоболие, холера, настинки, болки в стомаха и болести на нервната система. Доказани са качествата му против гадене, включително и при пътуване с превозни средства, както и способностите му за предотвратяване на главоболието. 

С успех етеричното масло от растението се прилага при различни психоемоционални разтройства като страх, неувереност, апатия, агресивност, нетърпение, а също и за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат – артрити, артрози, разтегнати сухожилия, неподвижност на ставите.
Джинджифилът е смятан за отличен антиоксидант, затова с негова помощ можем дълго време да запазим младостта си. С негова помощ можем да преодолеем стреса и да възстановим бързо силите си.

Храната, подправена с него, се усвоява много добре от организма. Подправката стимулира храносмилането и образуването на стомашен сок и е отлично средство за изхвърляне на шлаките и токсините от организма. Тя се употребява и с цел неутрализиране на отровите в гъбите, както и при стомашни, чернодробни и жлъчни колики. Коренът цери и редица кожни заболявания, алергии и бронхиална астма, а освен това стимулира работата на щитовидната жлеза. В съчетание с други лечебни методи, той се прилага и за терапия на атеросклерозата, а на негова основа са произведени биологично активни добавки за профилактика и лечение на варикозно разширени вени.

На жените растението помага да преодолеят спазмите при менструация, безплодието и фригидността. А мъжете биват съветвани от лекарите да приемат чай от джинджифил на прах, смесен с мед, за решаване на „мъжки“ проблеми с простатата и потенцията си.
Тъй като джинджифилът подобрява чувствително обмяната на веществата, той се използва  широко в диетите за отслабване като безотказно средство за намаляване на излишното тегло.

Прилага се още и при косопад и пърхот.
С други думи, колкото по-често използваме този дар от природата – както за кулинарни, така и за лечебни и козметични цели, толкова по-дълго ще се радваме на здраве, красота и дълголетие.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки