Кабинетът гаси пожар с капкомер


Кабинетът гаси пожар с капкомер
07 Април 2013, Неделя


Одобрените социални мерки ще обхванат едва 100 000 души

Автор: Анна Александрова

Боже, боже, колко много неща могат да се направят с едни 41 млн. лева, откъснати почти насила от бюджетите на свидливите български министри (и служебните министри са стиснати като предишните – особено отраслите под крилото на Цветанов – вижте стенограмата на МС).

На първо място, може да се излъже, че се полагат грижи за подпомагане на най-уязвимите слоеве от населението – цели 100 000 души, според правителството. Което е пълна глупотевина, казано без никакво извинение.
Защото по официални данни под линията на бедността у нас живуркат 22,3 % от хората или 1 673 000 българи.

Господа министри, на кого оставяте следващите 1, 573 000  души? Може би на социалните кухни, след като лично премиерът Райков гордо обяви, че занапред те ще работят целогодишно, а не само през зимата…
От тези 41 млн. лева около десет милиона са заделени за помощи на ръка, така да се каже. По 50 лева еднократно ще получат осигурените майки, които се грижат за детето си от 1 до 2 години, и отговарят на подоходния критерий от 350 лева на член от семейството.

Добавките ще бъдат изплатени с детските в края на май. Тези за децата с увреждания ще бъдат преведени в края на април. Около 50 хиляди семейства, които не са имали право на енергийна помощ заради доход, надвишаващ с до 10 лева прага, ще получат добавка от 65 лева в края на април. Социалните трапезарии ще продължат работа до края на годината, благодарение на осигуреното финансиране.

На второ място, може да се излъже, че служебното правителство, също като предходното, се бори с безработицата. Всъщност Борисов и Тотю Младенов удвоиха армията на безработните, но пък Марин Райков и компания с малко над 30 милиона лева ще осигурят работни места за младежи, лица с увреждания, хора в предпенсионна възраст, и ще подпомогнат микропредприятията.

Мерките за заетост ще се реализират чрез плана за действие по заетостта, обясни вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Разбирайте го в прав текст – ще има много бюрокрация, яко туткане и поголовно късане на нерви.

Основните групи, които ще изпитат това на гърбините си, са безработни младежи до 29-годишна възраст, хора с трайни увреждания, безработни родители на деца до 5-годишна възраст, продължително безработните, както и безработните над 50 години, за да бъдат подпомогнати да достигнат до пенсионна възраст. Звучи като в притчата за Христос с трите риби и двата хляба, нали?

На трето място, заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се одобрят упоменатите мерки, прерасна в караница в Двустранка, след което съветът се разпадна безславно.

И всичко това не заради бедните, а защото Яне Янев успя да прокара едни поправки в последните дни на парламента, задължаващи представителите на работодателските организации и синдикатите да декларират доходите и имотите си.
Първи си тръгнаха работодателите, втори – синдикатите, но и в двата случая Янев коментира, че богаташите го правят, защото не могат да докажат имането си. Което можеше и да е вярно, ако не бе толкова преднамерено просташко.

И на четвърто, но не последно място, вироглавите и горди български майки тръгнаха да се обединяват по електронни тлаки и седенки в интернет с едничката цел да върнат тези жалка петдесетачки на правителството, та белким се задави…пардон – засрами!
Звучи някак наивно и откъснато от действителността, не мислите ли?


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки