Рязането на кабели отново е на мода


Рязането на кабели отново е на мода
Двамата конкуренти взаимно си режат кабелите, а от това страдат абонатите
25 Март 2013, Понеделник


Спор между кабелни оператори оставя без телевизия и интернет хиляди абонати

Автор: Камен Христов

Бивши съдружници в кабелна телевизия забавляват пловдивчани вече няколко години с мръсните номера, които неуморно си въртят един на друг. Сагата им се точи като сапунен сериал от 2005 година, а краят й изобщо не се вижда. Не всички в града под тепетата обаче се смеят, когато чуят имената на Иван Гологанов и Красимир Кирев.
Общата им някога кабеларка "Цифрова кабелна корпорация“ (DCC) все още къса нервите на няколко хиляди абонати, които през месец остават без тв сигнал и интернет заради умишлени повреди по мрежата.

От двамата бизнесмени са пропищели и жителите на района около централния офис на телевизията. „Хората идват тук и вдигат врява до небесата, търсят си правото, защото не получават услугата, за която плащат. Много пъти е имало и жандармерия, нагледали сме се на циркове”, негодуват семейство Ваня и Венцеслав Калинови, които неведнъж са ставали свидетели на грозни разправии.

Тези дни фирмената война между Гологанов и Кирев отново влезе в новините, след като десетки абонати в кв. „Кършияка“ замръкнаха без телевизия заради отрязани кабели. Поредният скандал пък извади на повърхността тежки компромати, които бившите партньори взаимно си развяха.

Кабелният оператор DCC започва дейността си в Пловдив преди 8 години със сливането на „АТВ САТ“ (собственост на Гологанов) и „ТВ САТ КОМ“ на Кирев. Задругата се разпада през април 2010 г., когато на общо събрание на дружеството Кирев обвинява Гологанов, че е извършвал злоупотреби с фирмено имущество и заради това го изключва от съдружието.
Гологанов отвръща с искова молба в съда, но докато трае делото (което той губи на първа инстанция) става ясно, че Кирев му е подложил динена кора, още докато са били заедно. Оказва се, че всички строителни разрешения за изграждане на мрежата по райони в Пловдив са издадени на „ТВ САТ КОМ”, а DCC се явявала неин наемател.

След серия срязани оптични кабели, опити за незаконно отнемане на кабелната мрежа, на 21 февруари 2011 г. магистратите в Пловдивски районен съд отсъждат в полза на Кирев и му издават изпълнителен лист за въвод във владение на мрежата. А Гологанов тръгва да се жалва из местните медии, че акциите му били отнети с подла измама. И понеже ролята на жертва не му харесва, решава да действа извън закона. 

Потърпевши абонати в район „Централен“ още разказват следната история. „ТВ САТ КОМ“ на няколко пъти правили опити да се включат в съществуващата мрежа, но от "Цифрова кабелна корпорация" бързо им осуетявали намеренията, като поголовно режели кабели, а в същото време обвинявали „ТВ САТ КОМ” за прекъсването на сигнала.

Циркът с днешна дата
От фирмата на Гологанов не спират да изтъкват, че делото за собствеността е все още висящо. И обвиняват частния съдебен изпълнител Величко Апостолов (кандидат за кмет на Пловдив на последните местни избори), че неправомерно е дал достъп на техници на конкуренцията до обекти, които не били описани в изпълнителния лист и така е превишил пълномощията си. Междувременно обаче възелът се затяга, тъй като Гологанов, без да изчака окончателното решение на съда, е продал част от активите си в DCC на варненската фирма „Данимпекс”. В момента тя също има претенции върху мрежата, обсебена от Кирев, и заплашва, че ще води дела срещу всички наред. 

В крайна сметка битката за надмощие в DCC води до масов отлив на абонати на кабелната мрежа в Пловдив, за чиято собственост претендират вече три юридически лица. Хората масово се прехвърлят към други доставчици, защото са изнервени от проточилата се с години сага и им е писнало от системното рязане на кабели по разпределителните шахти.


Висш общинар изгоря покрай Гологанов

Съмнителна сделка на Иван Гологанов става причина главния архитект на община Асеновград Димитър Шишков да загуби поста си и да бъде осъден през юни 2012 г. на шест месеца пробация.

Присъдата е заради умишлено създаване на официален документ с невярно съдържание. Един печат с изключително важен текст: „влязло в сила", върху строително разрешение, което облагодетелства на кабелния бос, е нещото, което изяде главата на висшия общинар.
През март м. г. Шишков се осмелява да подпечата с въпросния печат строително разрешение за кабелна мрежа на името на фирмата Гологанов „Цифрова кабелна корпорация“ (DCC).

При разследването става ясно, че архитектът е бил наясно, че разрешението е в процедура на обжалване и има достатъчно достоверни обстоятелства, според които то е съставено на основата на предишни документи с невярно съдържание.


Такива гледки са обичайни за Пловдив Офисът на DCC е окупиран от клиенти, които искат да сменят кабелния оператор

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки