В страната се случват странни неща*


В страната се случват странни неща*
10 Февруари 2013, Неделя


Трябва да се запитаме кой и какво цели с изнасянето на нови папки с компромати, казва бившият шеф на ЦСБОП

Автор: Интервю на Велизар Енчев, излъчено в ефира на СКАТ ТВ

Тази неделя сайтът „Биволъ“, известен и като българския представител на „Уикилийкс“, публикува шокиращи разкрития за миналото на премиера Бойко Борисов в ролята му на агент-информатор с прозвището „Буда“. На следващия ден интернет порталът извади още нови документи по дело номер 0996, носещо името на индийския духовен учител.

По този повод водещият на предаването „Дискусионно студио“ по национална телевизия СКАТ Велизар Енчев разговаря в ефир с полковник Тихомир Стойчев, директор на ЦСБОП в периода 1991 – 1992 г.
Поради големия интерес към тази дискусия както от страна на телевизионните зрители, така и от наши читатели, публикуваме стенограмата от излъченото на 5 февруари 2013 г. предаване. 



- Полк. Стойчев, какъв е вашият коментар за случващото се през последните дни?

- Стават много странни неща, щом отново се изкарват папки и компромати. Задавам си въпроса кой и какво се цели с това. Малцина са тези, които могат да имат достъп до такива материали, които сега се огласяват – така наречените разработки „Буда“. Дали те не целят да прикрият други разработки, които са водени под подобни псевдоними в Държавна сигурност?

Трябва да имаме предвид, че далеч преди 10 ноември се разработваха онези групи, които упражняваха бойно-приложни спортове извън състава на МВР и МНО. Опитът в Полша и „Солидарност“ показва, че такива групи са били използвани с превратаджийски цели.
Справките и докладите, които излизат сега, бяха публикувани някога от Народното събрание. Тогава беше казано, че това са безадресни справки, но те съдържаха ЕГН, имена и съдружници.

Когато бях член на ръководството на БСП, аз попитах защо не беше направено задълбочено разследване на миналото на Бойко Борисов. Как така президент и депутати се съгласиха той да стане главен секретар на МВР и периодично да бъде кичен с пагони?! Обикновено, ако един служител, излязъл от МВР, иска да се върне в системата, дори като постови полицай пред РПУ, той трябва да премине дълга и мъчителна процедура на проучване и проверки. Изведнъж обаче за главен секретар се издига човек, който вече е напуснал МВР.

Показателна е аргументацията на Младен Георгиев – „Да бъде приготвен Бойко Борисов за информатор“. За да си обясним как е ставало това в онова време, трябва да изясним малко по-дълбоко обществено-политическите процеси, които са характерни за това време.
През 1996 – 1997 г. започнаха коментарите за разсекретяването на досиетата и се заговори за лустрационните текстове в законите. Тогава улицата не спеше и нека си припомним, че по това време дойдоха на власт „съветите“ (има предвид Иван Костов).

Председатели на партийните организации на СДС бяха назначавани като ръководители на окръжни управления на МВР, на митници и на гранични пунктове. Съдебната, изпълнителна власт и Народното събрание също бяха в ръцете на СДС. И точно в този период някой да позволи своеволията на току-що назначен оперативен работник като Младен Георгиев?! Познавам го много добре – той беше сержант, когато аз бяха директор на службата.

Подписал съм рапорта, за да бъде трансформирана бройката му в отчетник в тила, за да има време да учи задочно. Точно тогава той бе приет в школата на МВР. Завърши по-късно и „Право“. Един оперативен работник според теорията и практиката се изгражда минимум за 5 години. Няма как вчера назначен работник, днес да го караме да извършва вербовка на лице, което е причислено към лидерите на някаква групировка – и то такава, която си е поставила за цел да се превърне в печелившо предприятие, развивайки всякакви дейности – от застраховане до  силова охрана...


- Да се върнем към документите. Според вас те автентични ли са?

- Автентични са напълно, аз познава подписа на Спас Спасов. По принцип почеркът на хората, които са работили през това време, ми е добре познат. Основоположникът на „Мултигруп“ – фирмата „Мултиарт“, е разработван в Шести отдел на Шесто управление на ДС. Човекът, санкционирал откриването на оперативното дело за това, и следственият работник, установил престъпната им дейност, се озоваха по-късно на работа именно в „Мултигруп“.

По-късно делото на „Мултигруп“ премина при нас в ЦСБОП. След това никой не е работил по него. Ние изготвихме тогава един пакет от документи, които правителството трябваше да одобри и да внесе в Народното събрание. Това обаче се отказваше постоянно, за да има оперативен отчет, който да може спокойно да бъде откраднат, когато трябва.
Генерал Кирил Радев, нека да си припомни добре, как той само с една докладна записка от страница и половина можа да мобилизира баретите, да накара главният секретар и вътрешният министър да извършват една демонстративна операция в „Химимпорт“ и как след това бе купен на безценица. Това се случи после много пъти на други места.

Тогава се появиха и кредитните милионери. Тогава България бе изправена и пред криза с горивата. Но никой от ръководството на МВР не взе отношение. Същевременно групировките си изпълниха поръчките и затова някои, които играеха ролята на бушони, бяха отстреляни.


- В този контекст, явно Борисов се вписва в престъпния контингент през 1996 г.?
- Той бе съпричастен с хора, свързани със СИК. Никога не го е отричал, като досега обясняваше, че това са му връзки по линия на спорта.


- Как обяснявате прочутата снимка, където той е с Румен Николов - Пашата на коктейла на СИК и е гид на журналистите? Ако се съди от нея, той не само е съпричастен, а е и част от СИК.
- Безспорно той е свързан с тези хора.


- В тези документи се говори, че „Ипон“ е криминална групировка. Това е нов момент. Тя се сравнява с ВИС и СИК.
- „Ипон“ бе създадена с пари от СИК. Както и няколко други, като „Аполо енд Болкан“.


- „Ипон“ обаче съществува и днес, а ВИС и СИК ги няма. Излиза, че те са преродени в „Ипон“.
- Вие твърдите, че ги няма!


- Щом ги има и сега, със същите имена ли са, или са приели други?
- Икономиката на страната – застраховане, банки и селско стопанство, в чии ръце е? Целият този модел – с „Химимпорт“ и „Мултигруп“, на мен ми говори, че в службите от оня период е било практика да се откриват оперативни разработки, които единствено са целели да легализират групировките. Все едно мен да заловят в контрабандно производство на цигари, обаче да дойде полицейски офицер и да каже: „Стойчев е наш секретен сътрудник и ние сме го внедрили. Това си е наша операция. Други ще бъдат подведени под отговорност“.


- Визирате фабриката край Крайморие, в която Бойко Борисов участва в контрабандно производство на цигари. Какво очаквате да се случи в политически план с Борисов?
- Аз не очаквам нищо да се случи. Просто ще започнат пазарлъци. БСП много добре знаеше миналото на Борисов. На „Позитано“ бяха добре запознати и с факта, че Серафим Стойков и Атанас Атанасов знаеха също за делото „Буда“. Именно Стойков навсякъде тръбеше, че това дело съществува. Аз мисля, че случващото е най-висша форма на корупция и политически шантаж. Не очаквам политическото статукво да бъде променено.


- Вие смятате, че тези разкрития няма да доведат до търсене на поне морална отговорност на Борисов?
- Да се търси от някой морална отговорност, означава той да има морал. Никой в момента
не иска властта. Да сте видели някой политик да излезе и да поведе хората?
Най-силната партия през всичките тези години – БСП, на практика се отказваше от еднолична победа. Тя търсеше неистово с кой да я споделя, за да има кой да поеме отговорността за управлението на страната.


- Може ли да се каже, че Бойко Борисов е човекът на БСП в сянка?
- Ако се погледне в секретния архив на прокуратурата през 1991-1992 г., ще намерите следния факт. Една височайша бизнес дама, която не живее в България, получи задачата да отиде и да предложи на обкръжението на Тодор Живков охраната му да бъде поета от „Ипон“. Още тогава започна инсталирането на Борисов в националния елит. Едва ли тогава са предполагали, че той може да стигне до ниво министър-председател, но той винаги е бил взиман под внимание. И бъдеще ще си остане в политическия или бизнес елит на държавата.


- Аз лично смятам, че това е неговият политически край. Не вярвам след тези разкрития да спечели изборите.
- Генерал Любен Гоцев бе казал в интервю, че Борисов е голямата грешка на БКП. Това може да доведе гласове от разклатеното ляво пространство към ГЕРБ.


- А как да наричаме сега фанатизираните последователи на ГЕРБ – будисти или будали?
- Аз мисля, че второто е далеч по-подходящо...
--------
* Заглавието е на „Десант“


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки